Extraterestrii
Membrii unei foste trupe care i-a inspirat, printre altii, si pe Radiohead s-au regrupat sub o titulatura noua si incearca sa inoate impotriva curentului.
Membrii unei foste trupe care i-a inspirat, printre altii, si pe Radiohead s-au regrupat sub o titulatura noua si incearca sa inoate impotriva curentului.
In 1998, a spune ca-ti plac Beta Band reprezenta modalitatea suprema de a impresiona lumea. Imi aduc aminte ce incantat am fost cand un pusti indie super tare, vecin de palier cu mine la universitate, mi-a cerut cu imprumut primul lor album, intitulat "The Three EPs". Ah, ce vremuri, sfarsitul perioadei britpop, cand daca printre influentele tale se numara altcineva decat The Kinks, The Who sau The Beatles, insemna ca erai "experimental" sau "eclectic". Acest lucru i-a facut pe Beta Band atat de incitanti: britpop-ul - candva un val de aer proaspat intr-o lume statuta dominata de rock-ul din SUA - se prabusise si el in sfera sabloanelor si a conservatorismului. Pe atunci, Beta Band sunau ca veniti de pe alta planeta. Foloseau ritmuri hip-hop, sunau ca un grup englez de folk, iar cand cantau live, umpleau scena cu tot felul de instrumente de percutie improvizate. Mai mult, intr-un moment cand unii ca Oasis se transformasera irevocabil intr-o trupa rock de stadion prea serioasa, acestia pareau sa se distreze la nebunie.
"Three EPs" (deloc surprinzator, o compilatie a celor trei EP-uri anterioare) le-a adus fani bine plasati. Culmea ironiei, Oasis le-au devenit fani si chiar Radiohead ii mentionau printre sursele care le influentasera sound-ul. Dar daca Thom Yorke si fratii Gallagher au ajuns sa castige o gramada de bani, Beta Band nu numai ca nu au reusit din punct de vedere comercial, dar au cunoscut si o scadere serioasa a calitatii materialelor produse. Primul lor LP adevarat a dezamagit, intr-o oarecare masura. Al doilea a fost de calitate indoielnica, iar al treilea, "Zeroes to Heroes", a sunat ca o muzica facuta cu cine s-o gasi, de parca n-ar fi avut incotro. Mai mult chiar, vocalistul lor, Gordon Anderson, a fost nevoit sa paraseasca trupa din cauza unor probleme psihice destul de grave, ajungand sa faca un tratament cu socuri electrice. Un final nefericit, din cate se parea.
Tocmai de aceea, vestea despre reunirea fostilor membri ai Beta Band intr-o trupa numita The Aliens m-a facut sa ciulesc urechile. Noul lor album, "Astronomy For Dogs", s-a lansat pe 19 martie si deja presa, de la NME (New Musical Express - n.tr.) pana la Loaded, scrie critici entuziaste.
La fel ca muzica facuta de Beta Band, "Astronomy for Dogs" e plin de sound-ul Brian Wilson, ale carui armonii marca Beach Boys apar peste tot pe album. Surf-rock, madchester, country & western si electro, toate acestea se regasesc in cadrul acestui album de debut cat se poate de eclectic, desi, daca e sa cautam o tema dominanta, aceea ar fi psihedelia, sound-ul rockului drogat cautator la stele al anilor 70. Piese ca "She Dont Love Me No More" sunt balade de moda veche, pe cand "Setting Sun" suna a surf-rock care a luat-o razna. Exista si o piesa marturie a luptei cu depresia clinica prin care au trecut membrii trupei, intitulata "The Happy Song" (n-am sa mentionez ca, de fapt, e cea mai mare dezamagire de pe album).
Ma simt, partial, de parca am fi din nou in 1998. NME este iar plin de baieti in trupe care poarta blugi imposibil de stramti, care canta o muzica din ce in ce mai neinspirata si conservatoare, prinsa in camasa de forta a termenului ingust de "sound-ul prezentului". Singura diferenta e ca pe atunci artistii voiau sa sune ca Beatles, iar acum ii imita pe The Clash sau vreo trupa pop-funk din 1979. The Aliens, cu referintele lor muzicale ciudate si simtul aparte al umorului, pur si simplu nu corespund tiparului. Incearca sa promoveze un sound mult mai interesant decat al majoritatii trupelor carora li se face publicitate exagerata in ziua de azi. La fel ca Beta Band in 1998, vor face valva.
Traducere de Loredana FrATilA-Cristescu
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro