Bani vs. arta
Dupa o premiera de aproape 60 de milioane de dolari, “Monstri contra extraterestri” a ajuns filmul 3D cu cele mai mari incasari din istorie. Dar oare merita aceasta noua productie DreamWorks sau ar trebui sa asteptam urmatorul film Pixar pentru o animatie cu adevarat buna?
Intr-o competitie DreamWorks contra Pixar, studioul de animatie condus de Jeffrey Katzenberg castiga lupta financiara, dar o pierde pe cea a originalitatii: “Monsters vs. Aliens” pare ca l-ai mai vazut o data, singurul sau mare atu fiind ca este prima animatie creata special pentru mediul 3D si nu doar convertita la acesta. Noul DreamWorks e o incantare pentru ochi, fara sa ajunga la inima sau la creier.
Inspirat din filmele SF de la jumatatea secolului trecut, in care omenirea (adica americanii) se lupta(u) cu tot felul de rase extraterestre (adica rusii) hotarate sa nimiceasca toata suflarea de pe Terra, “Monsters vs. Aliens” o are in prim-plan pe Susan (Reese Witherspoon), o tanara care ajunge sa aiba 15 metri in inaltime dupa ce este lovita de un meteorit in chiar ziua nuntii ei. Guvernul Statelor Unite o captureaza pe de-acum monstruoasa Susan si-o arunca unde-i e locul, adica intr-un hangar strict secret, pe care-l imparte cu creaturi la fel de improbabile: un om de stiinta sarit de pe fix, cu aspect de gandac dupa un experiment nereusit - Dr. Cockroach (Hugh Laurie), Veriga Lipsa (Will Arnett) - un hibrid intre reptila si maimuta, B.O.B (Seth Rogen) - o faptura gelatinoasa lipsita de creier si Insectozaurul, un fel de buburuza paroasa de talia a zece King Kong. Daca la inceput Susan nu-si accepta monstruozitatea, scenaristii filmului rezolva aceasta problema introducand eroul negativ al filmului: Galaxhar (Rainn Wilson), un extraterestru cu patru ochi venit pe Pamant sa-l distruga, dar numai dupa ce recupereaza colosala energie din meteoritul care a lovit-o pe Susan.