Filme romanesti nou-noute
BUSINESS Magazin va prezinta detalii despre cele zece scenarii de lungmetraj castigatoare la concursul de proiecte al Centrului National al Cinematografiei. Pe toate le vom putea vedea insa abia in 2012 si 2013.
Oricat de controversate, concursurile de proiecte organizate de Centrul National al Cinematografiei (CNC) sunt asteptate intotdeauna cu bucurie, pentru ca sunt practic singura sansa ca regizorii romani sa aiba fondurile necesare pentru a se aseza in spatele camerei de filmat, iar noi, la un an, doi sau poate trei dupa, in fata marelui ecran.
Daca v-ati intrebat vreodata de ce dureaza atat de mult parcursul unui film romanesc de la castigarea concursului pana la aparitia lui in cinematografe, iata si raspunsul: nu numai ca realizarea unui lungmetraj poate dura chiar si mai bine de un an de zile, dar fondurile oferite de CNC sunt departe de a acoperi bugetul necesar realizarii lui. Dupa ce castiga concursul si obtin (in cazurile fericite) aproape jumatate din buget, producatorii si regizorii incep o mai lunga sau mai scurta perioada de convingere a altor companii de productie, de obicei straine, sa le finanteze filmele.
Mai mult, odata ce productia a fost terminata, regizorii prefera sa-i faca premiera mondiala in cadrul unui festival important si adesea asteapta toamna pentru a o lansa in tara. De exemplu "Principii de viata", in regia lui Constantin Popescu, a participat la concursul din noiembrie 2007, a primit finantare in 2008, s-a filmat in 2009, a avut premiera mondiala in 2010 la festivalul de la San Sebastian si va aparea pe ecrane din Romania in toamna lui 2011.
"Diaz", noul film regizat de Bobby Paunescu ("Francesca"), porneste de la sangeroasele evenimente petrecute in 2001 in orasul italian Genova, cand autoritatile au atacat un grup de protestatari impotriva summit-ului G8 gazduit de oras, intr-unul dintre cele mai comentate abuzuri ale puterii din ultimul deceniu. Cu un scenariu semnat de italienii Daniele Vicari si Laura Paolucci, Paunescu va apela la companii de productie din Italia pentru a strange bugetul necesar.
Al doilea punctaj l-a obtinut "Pozitia copilului", un proiect care va fi produs de Hai-Hui Entertainment si regizat de Calin Netzer (a lansat anul trecut "Medalia de onoare", productia care i-a adus lui Victor Rebengiuc premii de interpretare la TIFF si la cea mai recenta editie a galei Gopo), pe baza unui scenariu scris de Razvan Radulescu. Netzer ramane "in familie" cu acest film, subiectul invartindu-se in jurul unei mame sexagenare a carei relatie cu fiul sau de 30 de ani tinde spre patologic.
Corneliu Gheorghita, cineastul roman naturalizat in Franta care a lansat anul trecut "Europolis", se apuca acum de "Domnul de la curte", un proiect scris de regizor in colaborare cu francezul Jean Samoullan. Premisa este cel putin misterioasa: un dezvoltator imobiliar pregateste renovarea unui vechi cartier din Toulouse. Cand o cripta dezafectata ii sta in cale, e hotarat se rezolve singur problema, dandu-i foc, doar ca ramane blocat acolo. Avand in vedere influentele fantastice din "Europolis", este greu de prevazut directia experimentelor extreme ale protagonistului din "Domnul de la curte".
"Itaker" este coprodus de Mandragora Movies, compania castigatoare cu proiectul "Diaz", dar va fi regizat de italianul Toni Trupia pe baza unui scenariu printre autorii caruia se numara si Michele Placido, actorul italian celebru pentru serialul "Caracatita" si devenit in ultimele doua decenii unul dintre cei mai prolifici regizori si scenaristi ai Italiei. Povestea se invarte in jurul unui baiat italian care porneste din nordul Italiei anilor '60 spre Germania pentru a-si cauta tatal emigrat acolo.
Dupa ce a semnat in 2009 "Cealalta Irina", Andrei Gruzsniczki o obtinut aproape jumatate din fondurile necesare pentru realizarea proiectului "Evadarea", produs de Icon Productions. Regizorul a descris filmul drept explorarea unei relatii de cuplu care trebuie sa faca fata presiunilor din exterior.
Poate cel mai interesant proiect este "Noaptea vine in India", cu un scenariu scris de Catalin Mitulescu (acesta este asteptat in 2011 cu "Loverboy") in colaborare cu regizorul spaniol Chema Rodriguez. Spaniolul se va ocupa si de regie, iar povestea este categoric cea mai exotica din materialul de fata: un italian pe moarte si menajera lui romanca pornesc intr-o calatorie spre India, pentru ca italianul vrea sa moara exact in locul unde a cunoscut-o pe iubirea vietii lui.
"By Pass" va fi al treilea lungmetraj al lui Napoleon Helmis, dupa "Italiencele" (2004) si "Nunta in Basarabia" (2010) si in acelasi timp o incursiune pe taramul thriller-ului. Scenaristul Alin Ludu Dumbrava a descris proiectul drept "un thriller dramatic despre oameni obisnuiti in situatii neobisnuite".
CNC a acordat anul acesta fonduri si pentru trei scenarii ale unor regizori la debut. Cel mai mare punctaj l-a obtinut Razvan Savescu cu proiectul sau "America, venim!", o comedie despre amuzantele experiente ale unor actori trimisi de Ziua Nationala in Statele Unite si Canada si care, pe langa reprezentatii, profita de calatorie pentru a obtine si niscaiva castiguri suplimentare. Tot la debut se afla si Iulia Rugina (cunoscuta pentru scurtmetrajul "Captivi de Craciun"), care pregateste "Breaking News", o poveste despre un reporter ce-si pierde la un moment dat controlul.
In sfarsit, "365 de Revelioane" (titlul este provizoriu) va fi regizat de Paul Negoescu pe baza unui scenariu scris de regizor in colaborare cu Vlad Trandafir si va explora o noapte fatidica din viata unui tanar de 30 de ani: chiar de Revelion, acesta este parasit de iubita si-si va ocupa urmatoarele ore cautand o veche dragoste, convins ca ea e, de fapt, mai potrivita pentru el.Vom putea vedea titlurile de mai sus cel mai devreme in toamna lui 2012.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro