TOP: Filmele cu cele mai mari pierderi

Postat la 01 septembrie 2010 75 afişări

O serie de filme au devenit adevarate legende la Hollywood, dar nu pentru distributia de exceptie sau pentru actiune, ci pentru ca au inregistrat pierderi de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de euro.

In total, este vorba despre mai bine de jumatate de miliard de euro, valoare la care s-au ridicat pierderile celor mai neprofitabile filme din ultimii zece ani. Simplul fapt ca a inregistrat pierderi nu califica insa orice film la titlul de "box office bomb", cum numesc americanii asemenea filme cu pierderi cel putin de ordinul zecilor de milioane de dolari.

Spre exemplu, Zyzzyx Road (2006) a avut incasari de numai 30 de dolari (23,6 de euro) in SUA, de la sase persoane, desi a rulat intr-un cinematograf din Dallas in fiecare zi, timp de sase zile, insa dat fiind ca a avut un buget de numai un milion de dolari, pierderile nu au fost suficient de mari pentru a-l clasa in topul filmelor cu cele mai mari pierderi. Iar cu un minus de aproximativ 39 de milioane de dolari (peste 30 de milioane de euro), Delgo (2008) este doar un esec modest prin comparatie cu filmele cu cele mai mari pierderi.

Si nu doar gaura financiara este problema in cazul unor astfel de filme. In jos sunt si carierele unor actori alminteri de succes, care pot fi afectate sau chiar distruse de un asemenea film, ca sa nu mai vorbim de faptul ca anumiti consumatori se pot simti ofensati de faptul ca producatorii au considerat ca vor plati bani pentru o asemenea productie.

Iar pentru o casa de productie, un asemenea film neprofitabil poate fi suficient cat sa o aduca in prag de faliment, asa cum s-a intamplat in cazul United Artists, care a produs filmul Heaven's Gate, Fox Animation Studios pentru Titan A.E., Franchise Pictures cu Battlefield Earth sau Carolco Pictures, producatorul Cutthroat Island (1995), filmul cu cele mai mari pierderi din istorie, de aproape 147 de milioane de dolari (peste 115 de milioane de euro), cu tot cu adaptarea la inflatie.

Intre cele mai frecvente motive pentru care un film poate genera pierderi se numara lipsa de promovare - Delgo, spre exemplu, a avut un buget de promovare de numai putin peste 1,5% din total -, criticile negative si diferite circumstante precum momentul lansarii sau contextul economic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
pierderi,
bani
/arta-si-societate/film/top-filmele-cu-cele-mai-mari-pierderi-7078369
7078369
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.