Un craciun ornat cu filme 3D

Postat la 10 noiembrie 2009 74 afişări

A patruns pentru prima oara in lumea tehnicii “mocap” (motion capture) cu “Polar Express” si a pasit si mai adanc in acest teritoriu insuficient explorat cu “Beowulf”. Robert Zemeckis continua calatoria cu “O poveste de Craciun” si, mai nou, cu “Yellow Submarine”.

Cu o luna si jumatate inainte de Craciun, vom vedea la cinematograf in sistem 3D o noua ecranizare dupa celebra povestire a lui Charles Dickens despre avarul Ebenezer Scrooge si cum reuseste el sa-si schimbe tot sistemul de valori intr-o singura noapte (si cu ajutorul a trei fantome). In roluri multiple, Jim Carrey, insotit de Gary Oldman, Bob Hoskins, Colin Firth si frumoasa Robin Wright Penn.

Desi textul lui Dickens a fost sursa a nenumarate variante actualizate ale povestii (e de ajuns sa arunci o privire in programul TV de sarbatori pentru a vedea cati dintre bogatii lumii si-au revizuit comportamentul in stilul lui Scrooge), Zemeckis s-a aplecat asupra versiunii clasice, prilejuind astfel o calatorie "mocap" in inghetata Londra a primei jumatati a secolului 19 si in la fel de inghetatul birou al zgarcitului Ebenezer (Carrey), pentru care pomana pentru saraci este o jignire a bunului-simt, ca si un pumn de carbuni in soba secretarului sau, bunul Bob (Oldman).

Retras in inghetata sa resedinta, Scrooge primeste o vizita neasteptata: fantoma fostului sau partener de afaceri, Jacob (acelasi Oldman), care-l avertizeaza ca va fi chestionat de alte trei fantome in ceea ce priveste nemaipomenita sa zgarcenie. Bineinteles, avertismentul se implineste numaidecat, iar Scrooge va incepe o ingrozitoare calatorie (atentie, filmul nu este recomandat copiilor sub 12 ani) prin evenimentele din trecut care l-au transformat in batranelul acru de acum.

Lansat in Romania si in format 3D, "O poveste de Craciun" are acest mare avantaj in lupta cu celelalte premiere ale perioadei. Dezavantajul sau este in schimb altul: nu aduce absolut nimic nou. Subiectul, in variile sale forme, este arhicunoscut, vazut de nenumarate ori la cinema sau TV, povestirea lui Dickens fiind adaptata (sau parodiata) inca din 1901, cand aparea pe marele ecran scurtmetrajul "Scrooge or Marley's Ghost". Secolul scurs de atunci a adus zeci de alte variante, mai mult sau mai putin asemanatoare cu sursa scrisa, asa ca filmul lui Zemeckis nu va fi o surpriza decat pentru cei care nu au vazut niciuna dintre aceste ecranizari. Bineinteles, niciodata nu ti se reaminteste prea des de spiritul Craciunului...

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/film/un-craciun-ornat-cu-filme-3d-5086833
5086833
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.