FITS - Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu ediţia XXXI - sub semnul Prieteniei

Postat la 01 iulie 2024 55 afişări

21-30 iunie ESTE perioada în care Sibiul şi localităţile din împrejurimi îşi triplează practic numărul de vizitatori. FITS este deja un fenomen cultural marcant la nivel internaŢional, care găzduieşte spectacole de teatru, balet şi dans contemporan, circ, muzică clasică şi/sau corală, operă, lansări de carte, expoziţii de artă. Zece zile în care Sibiul devine din nou capitală culturală a ţării, concentrând sute de manifestări artistice pentru toate gusturile.

de Georgiana Gheorghe, colaborator, femeie de afaceri, pasionată de artă


În perioada 21 - 30 iunie, Sibiul găzduieşte cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru. Sunt programate spectacole impresionante de teatru, dans contemporan, circ, flamenco şi muzică clasică. Pe durata a 10 zile, Sibiul devine epicentrul al artelor spectacolului, programând peste 830 de evenimente în aer liber, în săli şi online. Această ediţie se va remarca prin prezenţa unor remarcabile peronalităţi artistice internaţionale, printre care se numără John Malkovich, Tim Robbins, Mihail Barîşnikov, Isabelle Adjani şi Neil LaBute. 

Deschiderea şi închiderea ediţiei din acest an a FITS au fost marcate de două momente cu adevărat speciale. Vineri, 21 iunie, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susţinut un concert în curtea Muzeului de Istorie din Sibiu cu poeme recitate de Tim Robbins, Pippo Delbono şi Constantin Chiriac.

Zborul - FOTO: Mihail Nistor

În primul weekend de FITS, pe 21 şi 22 iunie, The Actor’s Gang şi Tim Robbins au prezentat în premieră mondială spectacolul „Afrodita şi eliberarea lumii“ (un vodevil muzical grecesc).

Tot pe 21 şi 22 iunie a fost programată la Fabrica de Cultură o altă premieră mondială, spectacolul „Trezirea“, semnat de Pippo Delbono şi Emilia Romagna Teatro.

Foarte apreciat a fost şi spectacolul „Era solstiţiul de vară... ultimul vis al umanităţii“, o premieră internaţională în regia lui Kazuyoshi Kushida, care s-a jucat pe 23 şi 24 iunie la Sala Studio a TNRS.

Nocturna Flamenco Arhitectura insomniei - FOTO: Sebastian Marcovici

Iubitorii dansului contemporan s-au putut bucura la această ediţie de spectacolele propuse de companiile Herve Koubi – Sol Invictus (24 şi 25 iunie) şi

B. Dance – Alice (26 şi 27 iunie).

National Ivan Franko Theatre aduce în cadrul FITS spectacolul „Caligula“, semnat de regizorul ucrainean Ivan Uryvskyi pe 25 şi 26 iunie la Sala Studio TNRS.

Tot pe 26 iunie, la Filarmonica de Stat, Isabelle Adjani a prezentat spectacolul „Freamătul sufletului“, în care dă glas textelor unor giganţi ai literaturii, printre care Marguerite Duras, Annie Ernaux, Cynthia Fleury, Camille Laurens, Françoise Sagan, Fred Vargas.

Dan Perjovschi în dialog cu Matei Caltia. FOTO: Dragoş Dumitru

Pe 26, 27 şi 28 iunie, la Fabrica de Cultură, John Malkovich şi Ingeborga Dapkūnaitė au urcat pe scenă în spectacolul „În singurătatea câmpurilor de bumbac“, regizat de Timofey Kulyabin.

Burgtheater a revenit la Sibiu pe 27 şi 28 iunie cu spectacolul „Carpaţii ca nişte pete pe pielea mea“,  în regia Mirei Stadler, după un text pentru care Thomas Perle a primit premiul Drama în 2019.

Tot în cadrul acestei ediţii de FITS a putut fi văzut şi cel mai bun spectacol de la Luxembourg Theatre Awards 2023, „(Cât se poate de) goală puşcă“, în care joacă Larisa Faber, la Teatrul Gong pe 27 şi 28 iunie.

Aşa cum FITS-ul ne-a obişnuit, nu au lipsit nici fabuloasele spectacole de circ. Compania Cirque Kalabanté a susţinut pe 28 şi 29 iunie spectacolul „Circ în stil african“ la Centrul Cultural Ion Besoiu.

La fel ca în fiecare an, FITS a propus şi o bogată selecţie de spectacole româneşti.

Regizorul Radu Afrim a fost invitat cu spectacolul „La câţiva oameni distanţă de tine“, iar Răzvan Mazilu aduce „Hedwig and the Angry Inch“. Din valul regizorilor români tineri, FITS propune „Balena“ (regia Andrei Huţuleac) şi „10 lucruri pe care le-am pierdut la festivalul Mamaia“ (regia Elena Morar & Gabriel Sandu).

Li se adaugă şi o parte dintre producţiile Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, printre care două dintre spectacolele semnate de Silviu Purcărete: succesul legendar „Faust“ şi „Jocuri, vorbe, greieri...“, un spectacol ce a avut premiera în 2022. Faust este un succes cu casa închisă de 17 ani. Cel mai rapid sold-out din acest an a fost pentru reprezentaţia „Faust“ de sâmbătă, 29 iunie. Biletele pentru spectacolul TNRS, care a avut premiera în 2007, s-au vândut în numai

30 de minute.

Bisericile din Sibiu au găzduit spectacole de gospel, fado, sau concerte de orgă cu artişti consacraţi din întreaga lume.

Programul a fost unul extrem de amplu şi a inclus expoziţii, lansări de carte, conferinţe şi ateliere cu specialişti din toate domeniile artelor spectacolului.

Închiderea FITS 2024 a presupus un alt eveniment susţinut de Corul Madrigal. Corul condus de Anna Ungureanu a concertat la Muzeul Astra, pe lac, în cadrul unui moment cu adevărat memorabil!

Pe toată perioada Festivalului, între 21 şi 30 iunie, parcarea teatrului a găzduit o instalaţie video semnată de legendarul Mihail Barîşnikov şi artistul emblematic Jan Fabre. Not Once este o instalaţie artistică menită să îţi taie răsuflarea, reuşind să creeze o experienţă unică.

Pentru a descoperi întreaga ofertă culturală pe care această ediţie a FITS a adus-o, cifrele dar mai ales momentele impresionante surprinse în sute

de fotografii, se poate accesa www.sibfest.ro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.