Intoarcerea lui Lucas
La Festivalul de la Cannes se discuta cu toata seriozitatea, pentru a doua oara, despre George Bush. Anul trecut, regizorul american Michael Moore lua Palme dOr cu un documentar in care presedintele american era personajul principal. Anul acesta se fac paralele intre George Bush si Darth Vader, creatorul imperiului galactic al raului din Star Wars.
La Festivalul de la Cannes se discuta cu toata seriozitatea, pentru a doua oara, despre George Bush. Anul trecut, regizorul american Michael Moore lua Palme dOr cu un documentar in care presedintele american era personajul principal. Anul acesta se fac paralele intre George Bush si Darth Vader, creatorul imperiului galactic al raului din Star Wars.
Regizorul George Lucas, cel care a creat seria Star Wars, e fara indoiala omul zilei la Cannes. Nu numai ca toata lumea a asteptat aici, cu infrigurare, avanpremiera mondiala a ultimului film din seria Star Wars - "Revenge of the Sith", care va fi intra in cinematografe saptamana aceasta. Dar tot la Cannes, George Lucas va primi trofeul festivalului, o distinctie onorifica pentru intreaga cariera, distinctie care a mai fost acordata, in trecut, cineastului britanic Ken Loach si actorului Max Von Sydow. Lucas e al zecelea om de cinema care primeste distinctia, ce-i va fi inmanata, intr-un cadru restrans, de presedintele festivalului, Gilles Jacob.
Merita un creator de filme SF, fie ele si de succes, o astfel de distinctie la Cannes? Cei mai multi spun ca da, de vreme ce cele cinci episoade precedente au schimbat, incepand cu 1977, fata cinematografiei. Daca ar exista un trofeu acordat pentru afaceri cu filme, putini se indoiesc ca Lucas l-ar fi primit deja. Povestea SF pe care a inceput s-o scrie in 1971 a adunat, pana acum, 3,4 miliarde de dolari din bilete vandute. Iar veniturile suplimentare, rezultate din casete, carti, jucarii si altele se cifreaza la 9 miliarde de dolari. Intr-o discutie pe care a avut-o cu jurnalistii acum doua saptamani la ferma sa, Skywalker, George Lucas isi exprima convingerea ca ultimul episod din saga Star Wars nu va face bani. "Ca orice om care face filme, sunt convins ca urmatorul va fi un esec. Acum cred ca nu va face, probabil, bani si ca va fi considerat prost", a spus el. Lucas e un om de afaceri experimentat si nu e exclus ca, dincolo de angoasele inevitabile inaintea unei lansari, sa aiba dreptate. Acest ultim episod e asteptat cu infrigurare, fiind, de fapt, cheia intregii povesti intergalactice. Dar pe de o parte e considerat, de unii, o poveste rasuflata, iar de altii, condamnat la incasari mai mici si din cauza ratingului primit, PG-13, care inseamna o audienta mai mica decat a precedentelor episoade in randul copiilor sub 13 ani.
Dar chiar daca ultimul film din serie nu va fi un succes, Lucas ramane unul dintre cei mai bogati si mai populari regizori din istorie. A ajuns sa faca filme din intamplare. Parintii isi doreau ca George sa preia afacerea familiei, el spera sa devina pilot de curse. Un accident de masina l-a impiedicat sa ajunga ce-ar fi vrut, asa ca a decis sa studieze film la University of Southern California.
A facut primul sau film la 26 de ani: "THX 1138" e o versiune lunga a scurt-metrajelor din studentie. A urmat, dupa trei ani, "American Grafitti", un film despre un grup de adolescenti californieni ai anilor 50 - era prima productie facuta la propriul sau studio, Lucasfilm - cu care a castigat un Glob de Aur si cinci nominalizari la Oscar. In aceeasi perioada Lucas avea sa gandeasca Star Wars, proiectul al carui punct final l-a pus saptamana aceasta, o data cu lansarea "Revenge of the Sith".
"Decat sa fac un film manios, relevant din punct de vedere social, m-am gandit la un alt fel de relevanta, una chiar mai importanta - la vise si fantezii, la a-i face pe copii sa creada ca viata inseamna mai mult decat gunoaie si asasinate", declara Lucas unui jurnalist britanic in urma cu cativa ani. "O intreaga generatie crescuse fara povesti." George Lucas a riscat cu Star Wars, in 1977. A acceptat un onorariu mic atat pentru regie, cat si pentru scenariu, dar a cerut 40% din drepturile pentru merchandising. A fost, privind retrospectiv, decizia castigatoare a vietii lui, una care l-a facut miliardar si i-a permis sa faca filmele exact asa cum si le-a dorit.
I-a permis sa construiasca ceea ce azi e imperiul Lucasfilm, cu toate diviziile lui, printre care se numara LucasArts Entertainment (care a produs jocurile Star Wars si Indiana Jones), Industrial Light & Magic si Skywalker (care au creat efecte vizuale si sonore pentru zeci de filme, printre care "Saving Private Ryan" si "Jurassic Park") si Lucas Licenses (care se ocupa de licentele pentru jucarii si alte produse Star Wars). Lucas a luat si decizii mai putin stralucite de afaceri. Din 1977 incoace, a stiut ca tehnologia e instrumentul de care are nevoie pentru a-si face filmele - iar efectele speciale digitale l-au preocupat intotdeauna. A creat, pentru a obtine grafica imbunatatita pe computer, Pixar Animation Studios, companie pe care a vandut-o insa in 1986 lui Steve Jobs, proprietarul Apple Computers. Azi, Pixar are in portofoliu filme profitabile, printre care se numara "Toy Story" si "Finding Nemo".
Dar, in ansamblu, Lucas poate fi considerat un om de afaceri remarcabil. Saptamana aceasta se incheie o odisee care dureaza de 34 de ani. "Nu sunt trist, sunt usurat", spunea Lucas, de obicei rezervat cu presa, intr-un interviu acordat acum doua saptamani TIME. Una dintre bucuriile sale marturisite e ca a putut face filmele asa cum a vrut el. "Sunt sigur ca daca nu m-as fi putut finanta singur, studioul mi-ar fi spus s-o las balta, ca nu ne putem intoarce la povestea unui copil de 10 ani", spune Lucas. "Intr-un fel, am distrus industria de la Hollywood, doar ca am distrus-o facand filme mai inteligente, nu mai infantile."
"Revenge of the Sith" e, intr-un fel, razbunarea lui Lucas impotriva Hollywood-ului corporatist si ultimul act dintr-o misiune pe care abia acum o poate considera implinita.
- ULTIMUL EPISOD: Revenge of the Sith, despre care Lucas sustine ca este episodul cel mai sumbru al seriei, reconstituie povestea lui Anakin Skywalker - tatal lui Luke, eroul episoadelor IV, V si VI ale seriei - care trece de partea "intunecata" a Fortei si a devenit Darth Vader.
Spectatorilor indignati de ratingul filmului, considerat cel mai violent din serie - "o baie de sange", cum l-au numit jurnalistii invitati la vizionare, George Lucas le-a raspuns: "Ce puteam face? Trebuia sa spun povestea".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro