Cum se pregateste Londra de Olimpiada

Postat la 21 iunie 2010 49 afişări

Londra a fost intotdeauna un oras care si-a schimbat hainele si starile cu usurinta, dar acum, in toiul pregatirilor pentru Jocurile Olimpice de Vara din 2012, pregateste o transformare completa, cu investitii totale de peste 10 miliarde de lire sterline.

"Fititi convingatori!", indemna seful garniturii de metrou multimea de pasageri care voia sa coboare din trenul de Greenwich.

Desi weekend, metroul era supraaglomerat, iar multimea din interior avea nevoie de reale abilitati de comunicare ca sa-si negocieze coborarea din vagonul plin ochi. Situatia nu era cauzata neaparat de numarul prea mare de turisti, ci de inchiderile de linii din metroul londonez.

In weekendul in care s-a sarbatorit ziua reginei (12 iunie) functionau numai trei dintre cele 13 magistrale. Inchiderile de la sfarsitul saptamanii sunt ceva obisnuit in primul oras dotat cu transport subteran (din 1863), dar, odata cu pregatirile pentru Olimpiada de Vara din 2012, care au intrat in linie dreapta, autoritatile lucreaza de zor pentru ca Londra sa poata sustine imensa desfasurare de forte.

DLR (Docklands Light Rail) este una dintre cele mai noi linii de metrou, introdusa in 1987 in capitala Marii Britanii si face legatura intre Greenwich si centrul orasului, trecand prin Canary Wharf (centrul financiar populat de zgarie-nori) si Docklands, un cartier de lux.

Parcul din Greenwich, care la randul sau va fi zona olimpica, este perfect pentru a urmari schimbarile prin care a trecut Londra. Pe linia panoramica admirata de la Observatorul Astronomic (locul unde se da ora exacta in Europa), au aparut mai intai zgarie-norii din Canary Wharf si era evidenta lupta pentru marire a bancilor care alegeau sedii care de care mai inalte. Docklands a fost apoi transformat dintr-o zona industriala intr-un cartier ravnit de amatorii de lux, iar mai nou la orizont se vede satul olimpic, cu stadionul despre care englezii spera ca ii va face pe pasionatii de megastructuri arhitectonice sa uite de succesul Cuibului de Pasare, celebrul stadion olimpic din Beijing.

Pana acum, nici chiar de la Greenwich nu se intrevad mari sanse ca noul stadion sa se apropie de succesul constructiei din Beijing, imaginata de compania de arhitectura Herzog & de Meuron (responsabila si de alte proiecte de anvergura ca Allianz Arena din München sau Tate Modern din Londra). Autoritatile britanice si-au dorit o structura flexibila, unde sa poata incapea si 80.000 de spectatori, dar sa fie adaptata astfel incat sa nu para goala cu doar 25.000. Sunt multi cei ce au criticat proiectul si sustin ca vedeta stadioanelor din Londra va fi de fapt Centrul Acvatic, proiectat de faimoasa arhitecta Zaha Hadid, care a realizat o structura fluida, ca un val, in stilul care a facut-o faimoasa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
Londra,
Olimpiada,
lucrari,
proiecte
/arta-si-societate/lifestyle/cum-se-pregateste-londra-de-olimpiada-6430485
6430485
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.