Guggenheim la Cluj

Postat la 02 iunie 2008 9 afişări

Din toamna acestui an, Clujul s-ar putea inscrie in rand cu marile metropole ale lumii artistice. Dupa New York, Bilbao, Venetia, Berlin si Las Vegas, fundatia de arta contemporana Guggenheim intentioneaza sa construiasca un muzeu si in Romania.

In 1929, magnatul industrial Solomon Guggenheim a inceput sa colectioneze opere semnate de artisti moderni ca Vasily Kandinsky, Paul Klee si Marc Chagall, pe care mai tarziu le-a prezentat in cadrul unor expozitii periodice in apartamentul sau din Hotelul Plaza din New York. In 1937, mogulul a fondat asociatia muzeala "Solomon R.

Guggenheim" pentru promovarea artei, care a fost abilitata sa infiinteze mai multe muzee. Peste 20 de ani, in 1959, se deschidea primul Guggenheim, muzeul de arta contemporana din New York, devenit peste ani un simbol al artei la nivel mondial si una dintre principalele atractii turistice ale metropolei americane.

Expozitiile, schimbate frecvent, abunda in opere de arta din secolul XX, printre colectiile-ancora ale muzeului numarandu-se lucrari cubiste (Pablo Picasso, Georges Braque, Fernand Leger), abstracte din curentul european (Piet Mondrian, Vasily Kandinsky, Robert Delaunay, Jean Arp, Kazimir Malevich), suprarealiste (Joan Miro, Salvador Dali, Rene Magritte, Yves Tanguy) sau din curentul american abstract si expresionist (Jackson Pollock, Arshile Gorky, Mark Rothko).

Dupa New York, fundatia a inaugurat cate un muzeu Guggenheim si in alte colturi ale lumii, precum Venetia (fondat in 1949 de nepoata lui Guggenheim, Peggy, si intrat in portofoliul fundatiei in 1979), Bilbao (1992), Berlin (1997) si Las Vegas (2001).



2008 ar putea fi anul in care celebra retea de muzee se va extinde si in estul Europei, intrucat toamna aceasta este asteptat la Cluj un reprezentant al fundatiei Guggenheim pentru a analiza posibilitatea deschiderii unui muzeu aici.

Printre avantajele orasului Cluj se numara dezvoltarea economica din ultima perioada, care a culminat cu deschiderea fabricii Nokia la Jucu, statutul de centru universitar si renumele de care se bucura Transilvania dupa propagarea mitului lui Dracula. Guggenheim este una dintre cele mai renumite retele de muzee din lume, nu numai pentru piesele vestite si extrem de scumpe pe care le gazduieste, ci si pentru arhitectura cladirilor, care a transformat numele muzeelor intr-un status symbol urban.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Guggenheim,
la,
Cluj
/arta-si-societate/lifestyle/guggenheim-la-cluj-4074202
4074202
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.