Memento mori in varianta haute couture
A fi sau a nu fi in trend, asta-i intrebarea pe care si-o pun victimele modei, tinand in mana un craniu... imprimat pe o esarfa semnata Alexander McQueen. Moda are demonii ei si se pare ca ii afiseaza fara superstitii sau scrupule pe tricouri, esarfe, jeansi sau chiar haine pentru copii, pana la bijuterii cu diamante de zeci de mii de euro.
Insa nu trebuie sa fi punker sau rocker pentru a purta insemnele morbide, pentru ca acum se regasesc in variante mai "soft" pe esarfe de matase cum este cea a casei de moda Thomas Wylde (ce apartine ex-manechinului britanic Paula Thomas) sau creatia inepuizabilului McQueen, model care din 2003 (cand a fost lansat) a generat vanzari record si mai poate fi gasit doar pe eBay, pentru aproape 1.200 de euro. Actrita britanica Sienna Miller si-a accesorizat esarfa "mortuara" cu rochii fine sau jeansi, iar starul american Lindsay Lohan detine modelul lui McQueen in trei variante de culori. Esarfa cu cranii semnata Alexander McQueen a capatat, de altfel, un statut de fashion icon, asemenea omniprezentei Birkin.
Si casmirul fin a fost adaptat la cerintele modei "post-mortem". De pilda, chiar si lantul Barney's, recunoscut pentru conservatorismul high-end pe care-l promoveaza, a ales sa vanda pulovere din casmir Lucien Pellat-Finet de pe care te privesc sumbru capete de mort, la pretul de 2.655 de dolari.
Designerul american Deborah Lindquist vinde, de asemenea, foarte bine esarfele sale de casmir cu cranii si oase incrucisate la pretul de 150 de dolari. Si Macy's, cel mai mare magazin din lume, a obtinut vanzari record cu jachetele denim ornate cu cap de mort, semnate Anoname, o companie care creeaza jeansi si haine denim imprimate.
Pe podiumuri, inca din 2006 au avut loc scene din "Return of the Living Dead" (film horror celebru lansat in 1985) prin show-ul haute couture pentru sezonul de primavara-vara al casei de moda Christian Dior. Hainele "insangerate" si fetele machiate in alb de zombie au avut ca accesorii cruci imense si capete de mort. Iar Ralph Lauren a creat linia sport Rugby, in care majoritatea tinutelor au fost decorate cu capete de mort si oase incrucisate.
La capitolul accesorii, casa de croitorie de lux Richard James, de pe Savile Row, Londra, ofera, pe langa costumele de mii de euro croite pe comanda, si accesorii - de exemplu, o pereche de butoni din argint in forma de cap de mort, la pretul de 250 de lire sterline, perfecti pentru a da purtatorului un aer de lider neindurator si in acelasi timp putin rebel. La randul sau, Susan Rosen, bijutierul marilor vedete de la Hollywood, a realizat un inel din aur masiv care infatiseaza un cap de mort foarte stilizat ce are in locul orbitelor goale doua diamante de dimensiuni impresionante.
Iar cea mai noua linie de bijuterii high-end a casei de moda Dior promoveaza inele "gothic-fun" (o tendinta care cauta sa ofere un aer mai prietenos si chiar amuzant acestui gen de "memento mori"). Inelele sunt din fildes colorat, in forma de cranii ce poarta coroane sau cercei din pietre pretioase ca diamante, safire roz si ametiste. Se spune ca in viata de apoi vei plati pentru ce ai facut pe pamant, insa victimele trendului nu vor astepta cu siguranta atat de mult pentru a plati sume astronomice in schimbul simbolurilor post-mortem Dior.
Ce poate simboliza mai bine scurgerea inexorabila a timpului decat un cap de mort? Compania de ceasuri elvetiana Corum a realizat colectia intitulata Corum Bubble ce contine 3 tipuri de ceasuri "pirateresti". Corum Bubble Jolly Roger, dupa numele steagurilor inaltate amenintator pe vasele corsarilor, masoara timpul pe ecranul cu cap de mort si oase incrucisate, cu un indicator orar in forma de cutit. Ceasul este o piesa de colectie si in lume exista doar 50 de modele realizate in aur alb si diamante si alte 1.000 de modele din otel. Anul acesta, manufactura elvetiana high-end Jaquet Droz a creat, la randul sau, un ceas cu un cap de mort pe cadran, alcatuit in intregime din diamante, confirmand ca "rock is not dead", doar mai bling si mai sofisticat.
Modelele cu cranii nu sunt prezente insa numai pe haine, pantofi, sepci "tatuate" de artistul Ed Hardy (artist in tatuaje) sau pe accesorii luxoase, ci au ajuns chiar si pe carcase de iPoduri sau... pe imbracaminte de caini. In plus, retailerul suedez H&M a confirmat "oficial" ca imprimeurile cu oase si cranii au devenit mainstream, aplicandu-le pe slapi, rochii si bluze care la distanta par inocente, imprimate cu flori, dar la o privire mai atenta au aceleasi modele pirateresti. Chiar si in departamentul pentru copii de la acelasi retailer tinutele roz angelice sunt considerate demodate, locul lor fiind luate in rafturi de haine cu cranii aplicate pentru mici rebeli in devenire.
Unii considera imprimeurile cu cranii un pas prea indraznet, chiar si pentru capriciile modei, insa trendul merge foarte bine. In plus cine poate refuza diamante, chiar daca ele impodobesc un cap de mort?
Fashion icon
Capetele de mort se regasesc pe toate accesoriile din vitrinele magazinelor pe marile artere comerciale din lume. Trendul a prins bine pe piata si craniile "impodobesc" orice, de la cadrane de ceasuri, curele sau genti
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro