Romanii au o noua pasiune: cursurile pentru gatit (VIDEO)
Tot mai multi se viseaza un Jamie Oliver amator sau isi inchipuie ca vor calca pe urmele bloggeritei din “Julie and Julia”. Antreprenorii locali au speculat nisa si incearca sa ii atraga pe amatori la atelierele si cursurile gastronomice.
Julie Powell, o femeie obisnuita din New York care nu prea isi gaseste drumul in viata, are intr-o zi o revelatie - cum ar fi sa gateasca intr-un an cele 524 de retete din cartea "Mastering the Art of French Cooking" scrisa de Julia Child. Tine jurnalul pe un blog care ii aduce faima si bani, scrie o carte si devine erou de film.
Asa suna pe scurt povestea "Julie and Julia", filmul care i-a determinat pe multi sa isi descopere pasiunea pentru gatit. Este doar cel mai recent exemplu dintr-o moda deschisa de Jamie Oliver si alti bucatari vedeta si care si-a dovedit viabilitatea si pe timp de criza, mai ales ca multi au renuntat la mesele in oras si au inceput sa caute alternative mai ieftine.
Tendinta a ajuns si pe piata romaneasca, iar daca pe vremuri consumatorii erau nevoiti sa se multumeasca numai cu sfaturile Sandei Marin, retetele din familie si propriul instinct, mai nou cei interesati de cursuri de gatit au de unde alege. Fie ca vorbim de restaurante care organizeaza ateliere, de institute de pregatire pentru bucatari profesionisti care au sesizat nisa, scoli de limbi straine sau organizatori de cursuri de lifestyle, toti par hotarati sa ii invete sa gateasca pe consumatorii obisnuiti.
In urma cu doi ani, la debutul afacerii, Violeta's Vintage Kitchen se remarca in puzderia de restaurante din Bucuresti cu un meniu sanatos, gatit ca la bunica acasa, fara conservanti sau coloranti, mancare semipreparata sau cuburi de concentrat. "Este din nou la moda sa gatesti acasa. Dar cred ca intre timp a devenit mai mult decat atat. Oamenii si-au dat seama ca mancarea proasta este unul dintre principalele motive ale imbolnavirilor si afecteaza calitatea vietii in general. Este un adevar foarte simplu, nu stiu cum ne-a scapat", comenteaza proprietara Violeta Dinca.
Micul restaurant a devenit cunoscut nu numai pentru mancarea proaspata, ci si pentru painea de casa, diferita in fiecare zi. "Ideea atelierelor de gatit a pornit de la clientii restaurantului, care ne intrebau despre secretele painii, ce contine, de ce este diferita fata de altele. Painea este coapta in fiecare dimineata si a devenit unul dintre punctele de atractie." Conceptul de atelier de gatit a capatat contur in timp: a inceput cu painea, apoi s-au adaugat si alte preparate pe lista, ca salatele, biscuitii sau briosele. "Prima data am facut paine in urma cu 10-12 ani din curiozitate, cu amintirile de la tara, cu painea coapta pe vatra, apoi au aparut rafinamente cu imbunatatiri de la Jamie Oliver si compania, apoi am inceput sa le combin. Retetele sunt nenumarate, iar aluatul de paine poate fi facut in multe feluri, si mai dulce si mai picant, cu ierburi aromatice, cu masline, usturoi, fructe."
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro