Turismul de pe campul de lupta

Postat la 27 octombrie 2009 25 afişări

Calatorii sunt fascinati de locurile unde s-au purtat batalii celebre, iar ofertele turistice incearca sa se adapteze.

O astfel de oferta vine din partea unui fost pompier britanic, care transporta de aproape douazeci de ani turisti in zona bataliei de pe Somme (1916). Crampeiele de istorie sunt insa evocate nu prin relatari ale evenimentelor, ci prin intermediul poeziilor scrise de catre cei aflati pe campul de lupta in acele momente.

Calatoria prin teatrul de razboi dureaza patru zile, iar turistii sunt insotiti de organizatorul britanic, Andrew Spooner, si de un actor a carui menire este sa recite poeziile unor autori ca Siegfried Sassoon, Wilfred Owen sau Rudyard Kipling (acesta din urma a fost pe front in Franta in calitate de reporter in timpul primei conflagratii mondiale, razboi in care si-a pierdut unicul fiu).

Incursiunea in trecut incepe cu amintirile ofiterului de infanterie Siegfried Sassoon, din prima dimineata a bataliei de pe Somme, "Ma uit la o imagine insorita a iadului". Se continua cu poezia "Atacul" a aceluiasi autor, cunoscut pentru faptele sale de vitejie, dar totodata si pentru criticile vehemente aduse razboiului.

Pe parcursul excursiei se intalnesc din loc in loc mormintele celor cazuti, ingropati de regula acolo unde fusesera doborati, astfel incat dupa dispunerea pietrelor albe de mormant se poate determina mersul luptelor. Multi dintre cei ingropati pe campul de batalie au ramas neidentificati si piatra de la mormantul lor are un epitaf compus de Kipling: "Soldat din Razboiul cel Mare/stiut de Domnul".

Turistii sunt condusi prin diverse puncte importante ale bataliei, una dintre cele mai impresionante opriri fiind cea in care se recita poezia "Doi puscasi" de Robert Graves, in memoria a doi frati canadieni, Charles si Paul Destrubé, inrolati in Regimentul Puscasilor Regali, care au cazut la datorie in acel loc.

Punctul terminus al excursiei este La Boiselle, unde in primele doua ore de la declansarea bataliei de pe Somme au fost raniti sau ucisi peste 6.000 de oameni. In acest loc se recita "Imnul pentru o tinerete condamnata" al lui Wilfred Owen.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
primul razboi mondial,
Somme
/arta-si-societate/panorama/turismul-de-pe-campul-de-lupta-5054396
5054396
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.