Petrecere in Alpi

Postat la 28 noiembrie 2006 1 afişăre

Pasionatii nu concep nicio vacanta de iarna fara schi, dar nici nu sunt dispusi sa isi etaleze oriunde echipamentele de mii de euro. Pentru ei, organizatorii de evenimente din Alpi se ocupa de orice, de la inchirierea elicopterelor si pana la alegerea sampaniei care se asorteaza cu zapada.

Pasionatii nu concep nicio vacanta de iarna fara schi, dar nici nu sunt dispusi sa isi etaleze oriunde echipamentele de mii de euro. Pentru ei, organizatorii de evenimente din Alpi se ocupa de orice, de la inchirierea elicopterelor si pana la alegerea sampaniei care se asorteaza cu zapada.

 

Tim James, presedintele companiei imobiliare Farley Group din Anglia si partenerul sau de schi Oliver Vaughan, presedintele bancii de investitii Corporate Synergy Group, se opresc, dupa coborarea de 1.000 de metri, la un pahar de sampanie. Povestesc aprins despre aventurile de pe partie. Cei doi vin chiar si de cinci ori pe an in statiunea Courchevel din Franta si de fiecare data se cazeaza intr-un hotel de familie, Les Peupliers. Le-a placut atat de mult atmosfera din Alpi, incat si-au dorit sa isi aduca si prietenii. Asa ca au venit alaturi de 98 de persoane "apropiate" (din care 50 de copii) si au preluat hotelul in intregime. Pentru vacanta de opt zile au angajat 24 de instructori de schi. "Fiecare avea un partener de schi si nu mai trebuia sa ne facem griji din cauza copiilor. A fost extraordinar - cazarea, masa, partiile", povesteste James. "Totul a fost organizat de o firma specializata care s-a ocupat de rezervarea camerelor, de permisele de schi, de alegerea traseelor si chiar de instructori speciali pentru copii."

 

Firma care a organizat vacanta celor 100 de englezi este doar una dintre companiile specializate in evenimente din Alpi. Pentru ca, fie ca este vorba de Alpii austrieci, elvetieni, francezi sau italieni, segmentul de organizare de evenimente "la inaltime" a devenit o adevarata afacere care aduce multe milioane de euro anual, avand in vedere ca schiul ramane un sport in voga printre elite.

 

"In ultimii trei ani am vazut din ce in ce mai multi pasionati de schi care ne-au cerut sa le organizam petreceri", spune Yan Felder, manager la Les Clefs d’Or, o firma din Franta care organizeaza evenimente personalizate in Alpi. "Este total diferit de inchirierea unei vile in St. Tropez tocmai din cauza particularitatilor sportului. In cazul schiului exista ceva pentru fiecare, fie ca se schiaza alaturi de familie sau prieteni. Este distractiv, poti face lucruri amuzante, iar atmosfera de la o cabana, dupa cum stie oricine, imbie intotdeauna la petreceri."

 

Pentru unii, intr-adevar, nu-i nimic mai relaxant decat o sedinta de sauna si o baie in piscina proprie, dupa o aventura pe schiuri la trei mii de metri. Iar dupa ce revigorarea este completa, o cina in varful ghetarului poate fi cireasa de pe tort. Felder primeste tot felul de cereri, de la angajarea unui DJ din Ibiza pana la aranjarea unui concert cu un cvartet de jazz. Inchiriaza restaurante toata noaptea, plimba oaspetii cu snow-mobilul, apoi aranjeaza coborari de-a lungul partiei luminate cu torte, organizeaza nunti si petreceri pe ghetari pe care se poate ajunge doar cu elicopterul.

 

In statiunea elvetiana Zermatt, Christian Meier face acelasi lucru. Meier, unul dintre fondatorii scolii de snowboard Zermatt’s Stoked, a lansat The Matterhorn Experience in 2002, ca urmare a cererilor pentru evenimente in Alpi. Avand o lista cu clienti precum Nike, Deutsche Bank sau Credit Suisse, compania lui Meier se axeaza pe grupuri de 15-300 de persoane. Organizeaza cine in munti, intreceri pe schiuri, care sunt cronometrate dupa metode profesionale si creeaza baruri din zapada personalizate cu logo-urile companiilor. Fiecare eveniment este unic.

 

De exemplu, compania a organizat o nunta rezervand doua trenuri private, dar si petreceri de pensionare pentru executivi de top care au fost cazati in corturi fara electricitate, dupa toate regulile tendintelor turismului ecologic, in voga printre cei satui de metodele traditionale. "Clientii nostri au calatorit in toata lumea, sunt exigenti si isi doresc tratamente personalizate. In Zermatt pot petrece la umbra masivului Matterhorn. Pot schia dimineata si pot lucra dupa- amiaza. Combinatia este de fapt magica si se pare ca prinde la tot mai multi oameni de afaceri ocupati", spune el. Meier are rezervari pana in 2008. Si asta in ciuda raporturilor care arata ca bugetele pentru turism se reduc. Richard Edwards, directorul departamentului de schi de la operatorul de turism de lux Scott Dunn, a raportat o scadere a numarului de evenimente, iar compania spune ca incepe sa se concentreze pe turismul corporatist.

 

Totusi, numarul noilor imbogatiti creste de la an la an, rusii fiind printre cei mai mari amatori de petreceri exclusiviste in munti. Proprietarii de chalet-uri au intuit potentialul segmentului si au dezvoltat divizii care se ocupa de oaspetii de lux.

 

De exemplu, Descent, operatorul unora dintre cele mai luxoase cabane de schi din Alpi. Compania are acces exclusiv la 15 proprietati din Meribel, Courchevel, Val d’Isere, Les Gets, Verbier, Zermatt, Klosters si St. Moritz. Toate dispun de personal complet, inclusiv "chef", soferi si un manager "concierge" vorbitor de limba engleza. Preturile all-inclusive variaza intre 15.200 de euro pe noapte (pentru opt persoane in decembrie) si 80.700 de euro (20 de persoane de Anul Nou). Fiecare chalet are cel putin o sauna si un jacuzzi. Cei de la Descent incearca sa ii faca pe turisti sa se simta ca acasa, asa ca o cabana dispune de o arhiva de filme, trabucuri, maseuri profesionisti si antrenor personal, sofer dotat cu jeep sau flori proaspete in dormitoare.

 

"Sezonul trecut am organizat lansarea sampaniei Belle Epoque 1997 de la Perrier Jouët intr-un decor marocan amenajat chiar pe culmea Mont Blanc. Organizarea evenimentului a durat doua zile", isi aminteste Kit Harrison, managerul de la Descent.

 

Pentru o nunta, compania a fost nevoita sa aleaga preotul, sa decoreze biserica cu petale de trandafiri rosii, sa organizeze casatoria pe schiuri, sa aduca 100 de oaspeti din toata lumea si sa amenajeze un cort imens in padure la care oaspetii erau adusi in sanii trase de caini husky.

 

Mai mult, a transformat restaurantul Le Cap Horn din Courchevel 1850 in Rick’s Cafe din Casablanca, a importat nisip din desert si a adus mese cu ruleta, trei formatii rock si a pus la punct focurile de artificii. In plus fata de costurile cazarii intr-un chalet, turistii trebuie sa plateasca intre 7.400 de euro pentru o cina in varful muntelui unde oaspetii sunt adusi cu elicopterul si pana la 60.000 de euro pentru un eveniment important. "Cererea ne-a aratat ca amatorii de lux isi doresc experiente inedite. Chiar si cea mai mica pe-trecere intr-un chalet este unica. Regulile le faci tu, personalul iti apartine, mananci ce vrei si nu esti nevoit sa te conformezi meniului impus de altii", spune Harrison.

 

Cei de la Descent stiu ca aristocratii schiului nu se incurca nici pe departe cu bauturile traditionale de pe partie, ca vinul fiert sau ciocolata calda, ci prefera sampanie rece ca gheata in pauza dintre coborari. De ce? Instructorii de schi spun ca aerul proaspat curata sinusurile si face ca aroma sampaniei sa fie mai intensa, iar altitudinea mare o face sa fie si mai efervescenta. Este adevarat ca un pahar rece ca gheata nu incalzeste sufletele inghetate de vanturile de la 3.000 de metri, dar nu este exclus ca amatorii de sampanie pe partie sa constate ca schiaza mai bine ca oricand, manati poate de bulele efervescente din paharul de Perrier Jouet.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Petrecere in Alpi
/arta-si-societate/petrecere-in-alpi-1007602
1007602
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.