Ce inseamna broadband?

Postat la 30 martie 2006 10 afişări

Afacerea fiecaruia dintre noi depinde de cantitatea, calitatea si rapiditatea obtinerii de informatii, deci de conexiunea broadband; cine intelege acest lucru va supravietui.

Afacerea fiecaruia dintre noi depinde de cantitatea, calitatea si rapiditatea obtinerii de informatii, deci de conexiunea broadband; cine intelege acest lucru va supravietui.

 

In urma cu multe mii de ani, civilizatia umana se nastea avand ca element central apa. Sa ne amintim ce insemna Nilul pentru Egiptul antic. Acum cateva sute de ani, omenirea descoperea forta carbunelui si a aburului; masinariile deja generau productie de masa si, implicit, accesul unei paturi mai largi a populatiei la civilizatie. Ceva mai aproape de noi, cu aproape un secol in urma, electricitatea incepea sa schimbe din temelii fata lumii.

 

In mileniul III in care traim, singurul fenomen care are si va avea acelasi efect dinamizant asupra dezvoltarii societatii este Internetul. Unica posibilitate de sincronizare a unei natiuni, a unei afaceri sau a unui individ cu ritmul de progres mondial este conectarea in retea, conectarea la Internet.

Broadband-ul*, dincolo de definitia sa lexicala sau cea tehnica, indiferent de mediul de transmisie (cablu, unde radio, fibra optica) sau de viteza pe care i-o atribuim, defineste gradul de conectare in retea pe care il folosim si, implicit, cantitatea de informatii la care avem acces la un moment dat.

 

In unele tari, precum Suedia sau Coreea de Sud, notiunea de broadband implica viteze de transfer a datelor de minim 2 MB/secunda: astfel, putem descarca in computerul propriu, de pe Internet, continutul unui CD (700 MB) - un film, de pilda - in mai putin de sase minute. In Romania putem spune ca avem conexiune broadband la Internet daca beneficiem de viteza de 246KB/secunda; pentru a descarca acelasi film romanul are deci nevoie de aproape 50 de minute, fata de cele sase minute ale coreeanului sau suedezului. De ce broadband?

 

Pentru ca orice business competitiv are nevoie de informatii in timp real  despre piata, despre concurenta si despre clienti. Vom avea nevoie de broadband acasa ca sa urmarim un film in living in timp ce unul dintre copii vorbeste la telefon cu bunicii si celalalt joaca ultimul joc in retea cu prietenii din Japonia, toate aceste activitati desfasurandu-se simultan pe Internet broadband.

 

Vom avea nevoie de broadband si in masina (unde vom avea acces la Internet fara fir) pentru a gasi ruta optima, fie ca timp, fie ca distanta, fie din punct de vedere al consumului de carburant. Vom folosi o conexiune broadband si (sau mai ales) la birou pentru a intra in videoconferinta cu partenerii de afaceri din Germania, in timp ce primim cotatiile bursiere si monetare instantaneu printre e-mailuri si remindere de intalniri programate in agenda zilei. Ca si in jocurile copilariei, informatia primita trebuie procesata si pasata mai departe cat mai repede; cine nu face asa pierde jocul.

 

Dinu Malacopol - director Internet & Data Astral Telecom

 

* Broadband este debitul de transmisii de date care permite transmiterea simultanA pe acelaSi suport (cablu, de pildA) a mai multor convorbiri telefonice, materiale video Si orice alte date, la viteze mari, Intre computere legate la Internet sau Intre alte echipamente electronice inteligente.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ce inseamna broadband?
/business-hi-tech/ce-inseamna-broadband-978442
978442
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.