De trei ori „G“

Postat la 17 februarie 2006 1 afişăre

Avem imagini si televiziune pe mobil. Avem Internet, transfer rapid de fisiere si convorbiri video printr-o retea de telefonie mobila. 3G a venit in Romania. Ted Lattimore, cel care a adus-o, n-a fost de fata.

Avem imagini si televiziune pe mobil. Avem Internet, transfer rapid de fisiere si convorbiri video printr-o retea de telefonie mobila. 3G a venit in Romania. Ted Lattimore, cel care a adus-o, n-a fost de fata.

Cu o luna mai devreme decat anuntase si cu jumatate de an mai repede decat primele estimari oficiale, MobiFon a lansat serviciile Connex 3G. De la eveniment a lipsit cea mai asteptata persoana. Nu ministrul comunicatiilor, nici presedintele Basescu, care a fost prezent prin videotelefon. E vorba de Ted Lattimore, artizanul pasului pe care Connex l-a facut in epoca 3G.

Lansarea a avut loc pe 15 aprilie, la exact opt ani de la debutul GSM in Romania, pe care tot Connex l-a facut. Iar serviciile vor fi disponibile comercial de saptamana viitoare. Si? Cu ce o sa ne schimbe viata a treia generatie de telefonie mobila? Vor fi cateva schimbari importante. In primul rand, accesul imediat la convorbiri video, in toata raza de acoperire a retelei 3G: adica in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Constanta, Ploiesti, Craiova, Iasi si pe DN1, de la Bucuresti la Brasov. 

MobiFon este obligat, potrivit licentei, ca in timp de un an de la data lansarii sa extinda serviciul in zece mari orase si pe drumurile de legatura dintre acestea.

"Connex intentioneaza sa extinda acoperirea retelei 3G si in alte orase, in functie de cerintele pietei", spune Ken Campbell, directorul de marketing al Connex. In al doilea rand, e vorba despre accesul la Internet in banda larga pe care noul serviciu il permite. Deocamdata, viteza disponibila este de maxim 384 kb/s - putin mai mare decat ceea ce ofera Orange, principalul competitor al Connex, prin EDGE, o tehnologie pe care operatorul a ales sa o implementeze peste reteaua sa GSM pana la lansarea de anul viitor a propriilor servicii de generatia a treia. Viteza cu care se pot descarca paginile de Internet in reteaua Connex 3G este insa de circa opt ori mai mica decat Internetul mobil oferit de cel de-al treilea operator de pe piata, Zapp. "In urmatoarele luni, viteza de acces va creste pina la 4 Mbps, respectiv 384 kbps pentru upload (de la telefon catre retea - n.r.)", afirma Gabriela Matei, director in cadrul departamentului de marketing al MobiFon.

Nu in ultimul rand, serviciile 3G permit tarife mai mici la convorbirile telefonice obisnuite, printr-o utilizare mai eficienta a frecventelor radio prin care se transmite semnalul in retea, ceea ce inseamna costuri mai mici de operare.

Dar cat de mici vor fi tarifele? Cat de ieftin se poate vorbi intr-o retea de generatia a treia? Depinde foarte mult de numarul de utilizatori care vor folosi serviciul. Cu cat mai multi vor fi utilizatorii de noi servicii, cu atat mai ieftine vor fi acestea, pentru ca permit economii de scala. In mod similar s-a intamplat si cu serviciile GSM. La data lansarii, tarifele GSM puteau fi considerate prohibitive - acum, cand numarul utilizatorilor se apropie de 10 milioane, exista optiuni de abonament pentru care convorbirile sunt gratuite. 

Dar chiar in aceste conditii, politica de tarifare a Connex pentru 3G poate fi considerata agresiva. Abonamentul costa 33 de dolari pe luna si include 4 ore si 33 de minute de videotelefonie. De fapt, 3 ore si 33 de minute plus o ora bonus permanent pe luna. Asa suna oferta, pentru a nu "strica" politica de marketing, conform careia la Connex totul sta acum sub semnul "3!". 

Pentru transmiterea de fotografii sau clipuri, operatorul a inclus gratuit in abonament un numar de 33 de mesaje multimedia. Actualii clienti au posibilitatea ca in schimbul a 3 dolari suplimentar pe luna sa beneficieze de acelasi pachet descris mai sus, cu exceptia convorbirilor vocale. Desigur, abonamentul promotional este valabil doar 33 de zile. Cu o oferta de circa 20 de centi pe minut la depasirea minutelor incluse in abonament, Connex ataca indraznet piata serviciilor de generatia a treia. "Nu exista un alt operator care sa ofere un pret de lista atat de scazut ca al nostru", spune Gabriela Matei. 

Profitand de faptul ca timp de aproape un an va fi singurul operator 3G de pe piata, Connex vrea sa isi atraga o masa cat mai mare de clienti in timpul ramas pana la debutul serviciilor 3G ale Orange. 

Tactica se aseamana intrucatva cu cea adoptata in cazul lansarii serviciilor GSM. Atunci, Connex a avut doar trei luni in care a fost singurul operator GSM de pe piata - suficient insa pentru a intra in forta pe pietele din Bucuresti si Constanta, pe care le domina si astazi cu cote de peste 60%, dupa estimarile pietei.

Ramane sa asteptam replica 3G a celor de la Orange, care ar putea sa mai reduca din tarife, in special la serviciile de transmisie de date. Foarte probabil, Orange va fi nevoit sa adopte un plan tarifar asemanator cu cel al Connex la momentul lansarii propriilor servicii 3G, undeva in prima parte a anului viitor. Oficialii Orange Romania nu au facut, pana la inchiderea editiei, nici un comentariu privind viitoarea politica de tarife.

Sa revenim insa la intrebarea daca 3G ne va schimba cu ceva viata sau e doar un nou camp de bataie in competitia tot mai ascutita de pe piata mondiala a telecomunicatiilor, unde tehnologia GSM "si-a facut veacul" si nu mai are resurse pentru a aduce ceva nou. Va mai aduceti aminte ce a insemnat GSM-ul la lansarea sa in Romania, in 1997? Nimic mai mult decat niste aparate pentru comunicare intre oamenii cu suficienti bani pentru a-si permite un telefon mobil - care era, intr-o masura mare, un instrument de afisare a statutului social. 

Ei bine, imaginati-va cum ne-am descurca azi fara telefonul mobil. Cate contacte, intalniri importante sau schimburi de informatie nu ar mai avea loc? Strangeti la un loc toate avantajele de care beneficiem de pe urma telefonului mobil si inmultiti-le cu o cifra egala cu numarul de utilizari zilnice ale telefonului mobil. Nu e o formula stiintifica, dar rezultatul s-ar putea dovedi egal cu beneficiile pe care ni le-ar putea aduce a treia generatie de telefonie mobila, care va folosi tot mai mult Internetul ca suport. Iar vitezele pe care le promite 3G de anul viitor la noi vor face comunicarea aproape instantanee, oferind atat acces la resursele Internetului, cat si la retelele companiilor sau la servicii de stiri si divertisment. "Asemenea evenimente arata ca Romania devine mai performanta daca asigura conditii pentru dezvoltarea firmelor private", a spus presedintele Traian Basescu in prima declaratie facuta ziaristilor prin intermediul unei retele 3G.

Noua generatie de telefonie mobila "mai are de tras" pana sa ajunga la cele aproximativ doua miliarde de utilizatori pe care ii are GSM azi. Dar se misca repede. "Astazi avem 31 de tari in care standardul 3G este prezent prin 66 de operatori cu 16 milioane de utilizatori", spune Ken Campell. "Iar numarul acestora continua sa creasca foarte repede". 

La lansare a fost prezent si Alexander Tolstoy, primul presedinte al companiei, omul sub bagheta caruia s-a "plantat" primul stalp de retea GSM in Romania. "Nu pot sa spun pe cati clienti poate miza Connex pentru serviciile 3G, dar imi aduc aminte ca in primul nostru an de activitate am mizat pe circa 1.000 de clienti si am incheiat cu aproximativ 100.000", si-a amintit el.

De la eveniment a lipsit doar Ted Lattimore, actualul presedinte si directorul de operatiuni al companiei, artizanul evolutiei Connex din ultimii cinci ani, plecat la nunta fiicei sale, in Hawaii. Rolul sau in istoria telecomunicatiilor din Romania s-a incheiat. Este probabil ca Lattimore sa paraseasca Romania in toamna, predand stafeta noului presedinte si director general numit de proaspatul proprietar al Connex, operatorul britanic Vodafone.  Lattimore ar fi putut sa amane pana in toamna lansarea 3G, asa cum fusese ea planificata initial. Dar a ales o iesire frumosa din scena. A trecut compania peste pragul unei noi ere, exact la opt ani de la debutul ei comercial in Romania. Dupa care si-a luat o vacanta.  

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
De trei ori „G“
/business-hi-tech/de-trei-ori-g-977821
977821
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.