Ce înseamnă transparenţa în industria crypto? Pe ce firmă operează Binance în România? Câte birouri are? Câţi angajaţi? Aceste întrebări rămân fără răspuns, dar ştim că gigantul oferă consultanţă Guvernului României şi vrea „să-i alfabetizeze financiar” pe români

Autor: Alex Ciutacu Postat la 19 aprilie 2023 882 afişări

Câte birouri aveţi în România? Cum se numeşte entitatea pe care operaţi? Câţi angajaţi aveţi în România? Câţi oameni vreţi să angajaţi? Câţi utilizatori aveţi în piaţa locală? Câte companii româneşti intră în parteneriate cu voi? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care au rămas fără răspuns într-un interviu acordat de Binance, liderul industriei crypto la nivel global, pentru BUSINESS Magazin şi Ziarul Financiar.

Totuşi, cum se împacă această lipsă de transparenţă cu planurile gigantului de a consilia guvernul în vederea reglementărilor, de a educa românii în crypto şi de a angaja IT-işti români?

„Vrem să ajutăm cât mai mult autorităţile să pregătească reglementările, pentru că avem acelaşi scop, de a lansa reglementările. Pentru guvern înseamnă protecţia utilizatorilor şi încurajarea economiei, atragerea de noi investiţii, birouri, angajaţi, educaţie, iar pentru noi înseamnă o adopţie mai mare, mai mulţi utilizatori, mai multe dintre produsele noastre”, a explicat Kiril Khomiakov, general manager al Binance pentru Europa Centrală şi de Est, într-un interviu acordat la finalul lunii martie.

Consilierea guvernului şi a autorităţilor de reglementare în elaborarea unui cadru legislativ pentru piaţa activelor digitale este una dintre priorităţile Binance în România. În fond, aceasta este una dintre priorităţile gigantului cu peste 120 de milioane de utilizatori la nivel global în fiecare piaţă în care intră, platforma fiind disponibilă deja în peste 100 de ţări.

„Ajutăm oriunde autorităţile de reglementare vor să implementeze cadrul de reglementare şi ne cer să ajutăm. Nu pot spune numărul de ţări, dar aceasta este strategia oriunde avem utilizatori”, răspunde el.

Cel mai important cadru de reglementare care vine la nivel european pentru piaţa criptomonedelor este cunoscut drept MiCA (Markets in Crypto-Assets), care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, pentru a fi transpus ulterior în legislaţia naţională. Acum, Binance deja lucrează cu guvernul României pentru transpunerea în legislaţia locală.

„Autorităţile din România sunt extrem de proactive, nu aşteaptă până vine MiCA pentru a începe abia după aceea să lucreze, ei pregătesc legile locale şi reglementările pentru a transpune MiCA în legislaţia locală. Deci aş spune că undeva la jumătatea anului viitor ar trebui să fie implementată în România.”

Binance, cel mai mare exchange crypto din lume, a început să activeze ca platformă în România încă din 2017, dar a deschis birouri în piaţa locală abia mai târziu. Kiril Khomiakov nu a putut răspunde însă clar la întrebarea „Câte birouri are Binance în România?”. Am mers ulterior către Ilie Puşcaş, country manager Binance România, pentru a clarifica acest subiect, însă nici şeful operaţiunilor locale nu a putut spune exact câte birouri are liderul global în piaţa locală.


„A doua ţintă a noastră este să facem alfabetizare financiară şi educaţie blockchain şi Web3 disponbilă gratuit pentru orice român prin diferite platforme. Este ceva ce facem şi pe cont propriu prin Binance Academy şi discutăm şi cu Ministerul Educaţiei.”

Kiril Khomiakov, general manager Binance pentru Europa Centrală şi de Est


Conform informaţiilor din piaţă, gigantul are astăzi cel puţin un centru de suport, în Bucureşti, şi un centru la Iaşi unde angajează IT-işti, în special developeri. „Cum se cheamă entitatea pe care operaţi în România?” – a fost o altă întrebare simplă la care nici reprezentanţii Binance, nici sursele contactate de BUSINESS Magazin nu au putut răspunde.

Însă piaţa din România este cu siguranţă una importantă pentru gigantul global. În septembrie 2022, Changpeng Zhao, cofondator şi CEO al Binance, a venit la Bucureşti. El este considerat cel mai bogat om din industria crypto, cu o avere pe care Forbes o estimează la peste 10 miliarde de dolari, iar Bloomberg o estimează la 30 de miliarde de dolari.

„România este o piaţă foarte importantă. Vrem să ne creştem prezenţa aici, având mai mulţi oameni şi ingineri străini. Vrem să ne majorăm investiţiile şi, de asemenea, să lucrăm mai mult la partea de educaţie. Am avut o întâlnire cu oficialii din guvern, cărora le-am oferit sprijin în procesul de reglementare a pieţei crypto”, a declarat Changpeng Zhao, la Bucureşti.

După ce s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali din cadrul guvernului, inclusiv Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Changpeng Zhao a discutat despre digitalizare şi despre nevoia de educaţie financiară din România, dar a atins şi subiectul „transparenţei”.

„Reglementarea va îmbunătăţi industria crypto, însă nu va reuşi să umple un vid. Trebuie să lucrăm la educaţie şi transparenţă şi să fim în stare să le oferim utilizatorilor cât mai multe opţiuni”, spunea el.

Transparenţa este cu atât mai importantă într-un context în care piaţa crypto valorează circa 1.200 de miliarde de dolari la momentul redactării acestui articol, iar anul 2022 a adus falimente de răsunet, precum ecosistemul Terra Luna sau platforma de exchange FTX, care era a treia cea mai mare din piaţă înainte de a se prăbuşi din cauza modului în care a fost condusă.

Cu atât mai mult transparenţa este importantă întrucât anul 2023 a adus turbulenţe pe pieţele financiare şi bancare la nivel global, cu prăbuşirea unor bănci mari precum Credit Suisse, precum şi falimentul unor bănci mici şi medii care s-au dovedit prietenoase cu startup-uri tech şi cu industria crypto.

Undele de şoc transmise şi înspre piaţa crypto au destabilizat pentru o bună perioadă de timp chiar şi USDC, cel mai cunoscut stablecoin din lume. Nu în ultimul rând, ne aflăm într-un context în care filiala din SUA a Binance a fost pusă sub investigaţie.

Pentru a înţelege cât de important este rolul Binance la nivel global, platforma de exchange a înregistrat volume de tranzacţionare de 12,8 miliarde de dolari în 24 de ore, în timp ce Coinbase, locul doi în piaţă, a înregistrat volume de 1,5 miliarde de dolari în acelaşi interval de timp.

De ce contează?

Mediul de business din România şi din lume a evoluat în ultimii 30 de ani, iar acum, poate mai mult ca oricând, transparenţa joacă un rol extrem de important, mai ales când vine vorba de banii şi bunăstarea oamenilor şi, cu atât mai mult, de o piaţă care se promovează în final drept o alternativă la sistemul bancar tradiţional, o alternativă care ar aduce mai multă independenţă, libertate şi autonomie.

Binance estimează că 8% din populaţia adultă din România foloseşte criptomonede, unul dintre cele mai ridicate procente din lume. În mod separat, un studiu al IPSOS România realizat la comanda platformei de investiţii în active digitale Tradesilvania.com arată că 4 din 10 români deţineau în 2022 sau au deţinut vreodată criptomonede.

Acelaşi studiu arată că un procent de 96% dintre adulţii români conectaţi la internet au auzit de criptomonede, în timp ce 84% dintre români vor să cumpere criptomonede. Mai mult, un studiu separat, realizat de MIA Marketing la comanda Cornerstone Communications, arată că aproape 60% dintre investitorii de retail de la Bursa de Valori Bucureşti aveau şi investiţii în piaţa crypto la începutul lui 2022.

„Per total, Crypto Index Adoption pentru România era undeva la 8,5%, asta se referă la oamenii care au cumpărat criptomonede vreodată în viaţa lor. Pe primul loc în acest indice este Ucraina, cu 12,5%, deci România nu este chiar atât de departe de Ucraina. Dacă ne uităm la adopţia crypto per total, cred că suntem abia la începutul procesului. Pe măsură ce adopţia crypto evoluează, tot mai multe produse vor ajuta oamenii în viaţa lor zilnică, nu doar prin investiţii în crypto dintr-o perspectivă financiară, dar şi să le uşureze operaţiunile şi vieţile zilnice, iar adopţia va creşte exponenţial”, a explicat Kiril Khomiakov, şeful operaţiunilor Binance pe Europa Centrală şi de Est.


„Ajutăm oriunde autorităţile de reglementare vor să implementeze cadrul de reglementare şi ne cer să ajutăm. Nu pot spune numărul de ţări, dar aceasta este strategia oriunde avem utilizatori.”

Kiril Khomiakov, general manager Binance, Europa Centrală şi de Est


Însă răspunsul la o întrebare simplă de tipul „Câţi utilizatori aveţi în România?” a rămas fără răspuns. Câţi angajaţi aveţi în România? Câţi oameni vreţi să angajaţi în România? Cât investiţi în România? Acestea sunt alte întrebări care au rămas fără răspuns.

„Nu dezvăluim numărul exact (n.r.: al utilizatorilor). Aceasta este politica globală, dar pot spune că este în creştere accelerată, sunt mulţi oameni interesaţi şi care sunt dispuşi să intre în crypto şi blockchain.”

Singurele informaţii oferite referitor la utilizatorii din România au fost unele generale: portofoliul de utilizatori este format în principal din bărbaţi, sub 30-40 de ani, iar cea mai mare parte a utilizatorilor sunt „HODL”, adică nu tranzacţionează în mod constant, ci cumpără active pe care le ţin o perioadă mai lungă în portofoliu.

Referitor la întrebările legate de angajaţi, singura jumătate de răspuns pe care am găsit-o a venit în iulie 2022, de la Ilie Puşcaş, country manager al Binance România, în cadrul unui interviu StakeBorg Talks.

Acolo, reprezentantul companiei spunea că plănuieşte să angajeze 10 developeri şi 15 oameni pe customer service. Contactat înainte de publicarea acestui material de BUSINESS Magazin, Puşcaş nu a putut transmite nici numărul angajaţilor Binance România şi nici dimensiunea planurilor pentru viitoare angajări.

Totuşi, una dintre priorităţile subliniate în mod repetat de Binance pentru piaţa din România este aceea a educaţiei. Compania vrea să facă „alfabetizare financiară” şi vrea să ajute guvernul în dezvoltarea unor programe de competenţe digitale.

„A doua ţintă a noastră este să facem alfabetizare financiară şi educaţie blockchain şi Web3 disponbilă gratuit pentru orice român prin diferite platforme. Este ceva ce facem şi pe cont propriu prin Binance Academy şi discutăm şi cu Ministerul Educaţiei”, a declarat Kiril Khomiakov.

Un alt mod în care Binance se implică în economia globală este prin platforma Binance Launchpad, pe care se lansează proiecte crypto la început de drum, precum şi prin fondul de investiţii Binance Labs. Ambele plasează compania drept partener sau investitor strategic în proiecte aflate la început de drum. Asta dă naştere următoarei întrebări: câte proiecte româneşti au fost până acum sau urmează să fie pe Binance Launchpad?

„Chiar dacă aş şti această informaţie nu aş putea să o spun pentru că ar fi sfat financiar şi ar influenţa preţul proiectului. Dar din perspectiva regulilor interne ale Binance, nici echipa executivă – din care fac parte – nu are acces la aceste informaţii. În ceea ce priveşte M&A, Launchpad şi listare, aceste informaţii sunt foarte confidenţiale şi deciziile sunt luate doar de echipa centrală.”

În 2019, chiar MultiversX (ex-Elrond Network) a intrat pe Binance Launchpad, cu moneda care se numea atunci ERD şi care a fost varianta anterioară a monedei EGLD. Nu este clar dacă în prezent există vreo legătură între Binance şi MultiversX sau între Binance şi alte proiecte lansate din România, iar reprezentanţii companiei nu au putut răspunde în cadrul interviului.

Astfel, priorităţile Binance în România sunt consultanţa pentru autorităţi în vederea realizării cadrului de reglementare, educaţia, alfabetizarea financiară şi competenţei digitale, precum şi dezvoltarea produselor proprii de plăţi, precum Binance Card şi Binance Pay, prin integrarea acestora atât în comerţul online, cât şi în cel offline din România.

Totuşi, nu ştim cum se numeşte entitatea pe care operează Binance în România, nu ştim câţi angajaţi are, câţi utilizatori, care sunt planurile, ce îşi doreşte gigantul de la cadrul de reglementare local şi nici câte companii locale intră sau au intrat în parteneriat cu Binance.

Anul trecut, gigantul a atras atenţia la nivel internaţional prin faptul că nu are un sediu central, fiind înregistrat în jurisdicţii precum Insulele Caiman. În contextul acestei lipse de transparenţă ne putem întreba în mod deschis: cine este compania care oferă consultanţă guvernului în elaborarea unui cadru de reglementare pentru o piaţă de mii de miliarde de dolari la care participă deja milioane de români? Cine este compania care vrea să „alfabetizeze financiar” România? 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.