Strategie locală, investiţie internaţională: Ce plănuieşte să realizeze Coherent Solutions România cu investiţia de 1 mil. euro de anul acesta

Autor: Andra Stroe Postat la 23 mai 2021 2986 afişări

Alinei Şandru îi plac provocările. În urmă cu şase ani a deschis o filială locală a unei multinaţionale şi a crescut-o de la zero, iar acum a luat-o de la capăt după acelaşi model, cu un nou proiect: lansarea Coherent Solutions România. Ce ambiţii are pentru primul an de activitate?

Discuţiile cu Coherent Solutions — companie specializată în dezvoltarea de produse şi soluţii personalizate şi inovatoare, precum aplicaţii web şi mobile, DevOps şi servicii de date şi tehnologii emergente, cum ar fi blockchain şi IoT, au început în urmă cu 3 ani, atunci când fondatorul şi preşedintele companiei, Igor Epshteyn, a venit în Romania pentru a analiza o posibilă extindere pe piaţa locală, povesteşte Alina Şandru, Country Manager, Coherent Solutions Romania. „Mi-a plăcut tare mult interacţiunea cu el şi cu CTO-ul companiei şi, deşi atunci nu era un moment potrivit pentru mine pentru a face o schimbare, am păstrat legătură. Iar la începutul lui 2021 – în plin an pandemic şi de adaptare la noul normal – am simţit că e momentul să-mi suflec din nou mânecile şi am acceptat provocarea deschiderii unui nou centru de dezvoltare software în România”. Motivul principal pentru care a luat această decizie spune că a fost legat de faptul că a găsit în companie o combinaţie de profesionalism şi atmosfera de familie pe care de mult nu a mai întâlnit-o în mediul de business.

Alina Şandru s-a născut în Călăraşi şi în a urmat cursurile facultăţii de Psihologie la Universitatea din Bucureşti. „Din păcate, aici nu am găsit ce căutam şi Statistica şi Neurocibernetica au fost materiile mele preferate. Am decis aşadar să merg pe varianta de HR/psihologie organizaţională, am făcut şi un master la SNSPA (Management şi Psihologie Organizaţională) şi, după câteva joburi de început, am avut şansa să mă angajez într-o companie românească de software development, numită, la acea vreme, Akela. Aici am crescut odată cu firma, care iniţial a fost preluată de o companie americană numită TechTeam Global şi apoi de Stefanini. În mare parte am fost manager operaţional, adică eram liantul dintre echipe şi client, având atât rol de people/team manager, cât şi de account manager.” A urmat apoi prima mare provocare, în calitate de coordonator de operaţiuni al unui business international – RES Software (devenită între timp Ivanti), o companie olandeză specializată în dezvoltarea de soluţii software, care analiza ipoteza deschiderii unui centru software în România. „Eu am fost responsabilă de a transforma ideea în realitate. Am deschis biroul în 2015 iar în 2021 am ajuns la o echipă de aproximativ 100 de angajaţi.” În cei şase ani din rolul de Director of Engineering and Operations Romania, timp în care compania a crescut de la o cifră de afaceri 0 la 19,7 milioane de lei în 2019, ea spune că a învăţat mai mult decât a făcut-o în întreaga carieră. „A fost, clar, cea mai bună şcoală de business pentru mine. Totodată, m-a făcut să-mi dau seama că industria locală de software nu numai că are un potenţial enorm, dar şi că, cel puţin în acestă perioadă de dezvoltare, are nevoie de know-how-ul şi bugetele de investiţii ale companiilor internaţionale.”

Acum, odată cu lansarea în plan local a Coherent Solutions, spune că obiectivul echipei este de a contribui la dezvoltarea pieţei de software din România. „Avem un training center extraordinar de performant la nivel global şi sigur ne vom folosi de el pentru a dezvolta abilităţile tehnice ale multor colegi din România.” În lansarea businessului a bugetat, pentru acest an, o sumă de aproximativ 1 milion de dolari, investiţie care va fi direcţionată, în mare parte, către recrutarea de specialişti în software development, infrastructură IT, închirierea unui birou într-un shared office building, servicii de recrutare şi alte investiţii operaţionale. „În prezent lucrăm şi la identificarea unui birou permanent, în care intenţionăm să investim pentru a-l aduce la standarde înalte de siguranţă şi confort pregătindu-ne pentru vremurile în care ne vom întoarce la birou – dacă vrem, din când în când”, adaugă ea amuzată. Compania angajează oameni în toate judeţele, mulţi urmând să lucreze complet remote, exceptând echipa de la Bucureşti, unde se va adopta un model hibrid. Alina Şandru estimează că vor încheia primul an de activitate cu venituri de minim 1 milion de dolari şi o echipă de cel puţin 30 de angajaţi, echipa fiind alcătuită în prezent din şase persoane. „Planul noastru pe termen mediu este ca până la finalul lui 2023 să creştem echipa până la 150 de angajaţi, în mare parte specialişti în software development.”

Majoritatea clienţilor provin din SUA, însă reprezentanţii companiei plănuiesc să îşi extindă portofoliul şi în Europa, odată cu deschiderea noilor centre de development din România, Ucraina şi Lituania. „Peste 70% sunt companii mari publice sau private, cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de dolari, din industrii precum healthcare, tech, manufacturing sau e-commerce. În jur de 15% dintre clienţii noştri sunt start-up-uri; ţinem mult la acest aspect pentru că de obicei ei sunt cei care experimentează cu tehnologii noi”, descrie Alina Şandru profilul companiilor care apelează la serviciile Coherent Solutions, oferind şi câteva exemple: WexHealth, Carbonite, Lands’ End, Cargill sau LifeTime Fitness.

Executivul susţine că provocările cele mai mari în România sunt, din păcate, încă la nivel de instituţii şi proceduri. „Suntem încă victimele birocraţiei şi deseori riscăm să pierdem investiţii (sau încredere) doar din cauza procedurilor rigide şi neadaptate la perioada în care trăim. Mi-am propus să mă implic activ în proiecte şi acţiuni ce au ca scop remedierea acestor aspecte în mediul de business din România şi pentru a atrage atenţia asupra acestui risc pe care investitorii străini îl resimt destul de puternic.” Despre competiţie, Alina Şandru spune că specialiştii software buni, curioşi şi pasionaţi de domeniu sunt căutaţi de întreaga piaţă, chiar şi de cei care nu sunt din industrie, „aşa că ne cam batem cu toţi cei care caută oameni buni, pregătiţi să facă un pas înainte în carieră. Tocmai de aceea am ales să nu o privesc neapărat ca pe o competiţie şi să mă concentrez pe ce putem face noi. Cred că fiecare companie trebuie să contribuie la dezvoltarea angajaţilor săi şi implicit a ariei de business locale, şi mai consider că există angajaţi potriviţi pentru orice tip de companie, în funcţie de profilul lor, de stadiul lor de dezvoltare şi de priorităţile lor.”

Planul său, adaugă ea, este să creeze o cultură organizaţională bazată foarte mult pe respect şi muncă de echipă, în care părerile oamenilor vor fi ascultate şi, pe cât posibil, puse în practică. „Este, de astfel, unul dintre motivele pentru am acceptat această provocare: faptul că am şansa să construiesc ceva nou, care să respecte culoarea locală. Îmi doresc să devenim unul dintre angajatorii doriţi de către specialiştii software din România.” Coherent Solutions a fost înfiinţată în 1995, în SUA, de către doi prieteni care sunt şi acum parte din companie. Sediul se află în Minneapolis, Minnesota, Statele Unite. În cei 25 de ani de activitate, businessul a implementat peste 1.000 de proiecte şi s-a extins în cinci ţări: Belarus, Bulgaria, Lituania, România şi Ucraina, având, în prezent, o echipă internaţională de peste 1.600 de angajaţi. În 2019, compania a avut o cifră de afaceri de 57 de milioane de dolari, iar pentru acest an estimează venituri de 76 de milioane de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.