Cu toata viteza inainte sau cum va trece internetul fix la cel mobil
Romania este printre primele tari din lume dupa viteza de acces la internet fix. In mai putin de doi ani, vom naviga cu viteza mare si pe internetul mobil, odata cu lansarea 4G.
In urmatorii patru ani romanii vor avea peste 7,5 milioane de calculatoare si peste 26,7 milioane de telefoane mobile care, utilizate zilnic, vor genera un trafic de date de 13.221.544 terabiti/an, potrivit Nokia Siemens Networks. "In acest context, furnizorii de servicii de comunicatii din Romania nu vor mai vedea o provocare in necesitatea de a asigura viteze mai mari si un trafic de date crescut, ci o realitate", a spus Dragos Chivu, directorul general al Nokia Siemens Networks, precizand ca din 2013 vom beneficia si noi de tehnologia LTE (long term evolution). Prin urmare, completeaza acesta, navigarea pe internet, aplicatiile de e-mail, video sharing, descarcare de muzica si multe alte aplicatii se vor face mult mai rapid.
LTE sau 4G, cum este mai denumita mai frecvent tehnologia, ofera rate de transfer de date de cel mult 173 Mbps la descarcarea de fisiere si de 58 Mbps pentru publicarea acestora pe internet, ceea ce inseamna o viteza de zece ori mai mare decat permite tehnologia folosita in prezent pentru accesul la internet mobil. In plus, timpul de latenta, adica perioada dintre momentul in care un utilizator da comanda si momentul in care calculatorul o executa, va fi redus la 10-20 ms, ceea ce inseamna ca experienta utilizatorilor in ceea ce priveste serviciile in timp real, precum jocuri, VoIP si video, va fi mult mai placuta.
Unul dintre principalele beneficii ale tehnologiei este ca se poate extinde accesul la internet de mare viteza pentru zonele rurale si izolate la care retelele 3G nu au ajuns pana acum din motive tehnice. In plus, semnalul va strabate distante mai mari decat actuala tehnologie, asigurand aceeasi acoperire cu mai putine antene, ceea ce va contribui la reducerea consumului de energie.
"Estimam ca pana la finalul anului curent vom definitiva strategia privind introducerea serviciilor de comunicatii mobile broadband in benzile de frecvente 2.500-2.690 MHz si 790-862 MHz astfel incat la inceput de 2012 sa putem deschide licitatia catre operatori", a declarat Catalin Marinescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), despre implementarea tehnologiei.
Exista astfel mari sanse ca in primul semestru al anului viitor in Romania licentele sa fie deja acordate si ca autoritatile sa inceapa sa stimuleze investitiile in internetul mobil de banda larga. "In alocarea licentelor ne vom ghida dupa modelul Germaniei, stimuland acoperirea zonelor defavorizate", a completat Marinescu.
Mai mult, trecerea la televiziunea digitala reprezinta o oportunitate de a dezvolta servicii in banda larga si in zonele rurale sau regiunile mai indepartate.
"Autoritatile romane au declarat ca pana in 2015 se preconizeaza o tranzitie completa catre televiziunea digitala. In acest context, operatorii vor putea in curand sa extinda acoperirea serviciilor in banda larga prin exploatarea dividendului digital care devine astfel disponibil", a explicat Chivu. In prezent, doar 16% dintre romani utilizeaza internetul mobil, o cifra foarte mica raportata la numarul de abonamente. "Utilizatorii de internet mobil din prezent sunt nemultumiti, ceea ce reprezinta o miza pentru tehnologia 4G", este de parere Chivu.
Acesta considera ca pe fondul progresului inregistrat de dispozitive, retele si de noile servicii, utilizarea benzii mobile largi a explodat si a transformat obiceiurile si asteptarile utilizatorilor, care incep sa se bazeze pe aplicatii si servicii mai sofisticate decat simplele aplicatii de e-mail si navigare pe internet. In plus a precizat ca LTE ofera o mai mare eficienta a retelelor, o utilizare optimizata a spectrului si viteze impresionante.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro