De la om la om cu mobil 3G
Nemultumiti de conditiile de acordare si de pretul mic al licentei de telefonie mobila scoasa la licitatie de ANRCTI si castigata de Romtelecom, competitorii Orange, Vodafone, Telemobil si RCS&RDS au incercat sa conteste castigatorul in justitie si sa-l impiedice astfel sa intre in posesia licentei. Insa nu au reusit.
In urma cu 12 ani, o licenta de telefonie mobila costa 75 de milioane de dolari (peste 50 de milioane de euro la cursul actual). Atat a platit Vodafone Romania, pe atunci MobiFon, pentru a intra in posesia uneia dintre cele doua licente GSM, valabile pentru o perioada de 15 ani, scoase la licitatie de statul roman. Prin urmare, pare explicabil de ce operatorul de origine britanica, impreuna cu Orange Romania, Telemobil si RCS&RDS, sunt nemultumiti in privinta pretului de putin peste un milion de euro, plus un tarif anual de utilizare a spectrului, pe care va trebui sa-l plateasca acum Romtelecom, titularul noii licente nationale de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415 si 420-425 MHz licitate de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologie a Informatiei (ANRCTI).
Faptul ca licenta a fost deci acordata la un pret de aproape 20 de ori mai mic decat cel platit cu ani in urma de ceilalti operatori pentru o licenta 3G este privita de acestia ca o favorizare a Romtelecom, “cu implicatii semnificative asupra mediului concurential”, cum spune Marian Velicu, directorul de reglementare, strategie si afaceri publice al Vodafone Romania. Cele patru companii de telecomunicatii au atacat in contencios administrativ si fiscal actul care reglementa acordarea licentei de telefonie mobila. “Din cauza pretului extrem de mic al licentei si a restrictiilor de participare impuse operatorilor din piata, conditiile de organizare a licitatiei au fost inechitabile”, sustine Dorin Odiatiu, wholesale, international & regulatory affairs director in cadrul Orange Romania. “Am pornit un proces in august prin care speram sa fie suspendata procedura de acordare a licentei”, spunea acesta la inceputul saptamanii trecute. Nici Vodafone Romania nu a fost dispusa sa renunte prea usor la calea justitiei, considerand ca daca Romtelecom va primi licenta, competitia corecta va avea de suferit. “Trebuie tinut cont insa de faptul ca acum conditiile pietei sunt mult diferite de cele din trecut, cand au fost acordate licente similare”, replica directorul executiv juridic al Romtelecom, Catalin Dima, referindu-se in primul rand la rata de penetrare a telefoniei mobile, care ajunge la 120%, situatie incomparabila cu perioada in care ceilalti operatori si-au luat licentele 3G. Dima considera totodata ca pretul a fost stabilit astel incat sa nu descurajeze activitatea unui nou operator care trebuie sa se angajeze la o serie de investitii foarte mari.
Procesul in care cei patru operatori au contestat acordarea licentei a fost insa suspendat cateva zile mai tarziu de Curtea de Apel Bucuresti, dosarul urmând sa fie trimis Curtii Constitutionale. Astfel, Romtelecom nu mai are de intampinat niciun obstacol, dat fiind ca procedurile de acordare a licentei nu au putut fi blocate de competitori si ca ANRCTI are obligatia sa acorde efectiv licenta castigatorului in termen de doua saptamani, timp in care trebuie solutionate si celelalte eventuale contestatii.
Romtelecom a fost declarat de ANRCTI castigatorul licentei de telefonie mobila la 8 septembrie, dupa evaluarea ofertelor depuse de participantii la licitatie, si a si platit, in ziua urmatoare, taxa de peste un milion de euro, o suma nesemnificativa pentru operatorul care a realizat numai in al doilea trimestru al acestui an investitii care se ridica la 27 de milioane de euro. Din 10 companii, cate au cumparat caietul de sarcini, numai patru au depus oferte, iar in final au ramas in cursa trei companii - Romtelecom, Saudi Oger impreuna cu Radiomovel Telecomunicacoes si Tactical Network in parteneriat cu Posta Romana si cu Euroweb Romania. Oferta Netpoint, companie controlata de RCS&RDS, a fost descalificata, pentru ca documentele cerute prin caietul de sarcini nu au fost depuse in forma corespunzatoare. Autoritatea de reglementare a evaluat ofertele in functie de o serie de criterii cunoscute, precum capacitatea financiara, apreciata in functie de cifra de afaceri si de profitul operational obtinute din 2005 pana in prezent, disponibilitatea financiara pentru investitii in retea, specializarea si experienta companiei pe piata telecom, acoperirea retelei fiecarui operator. Romtelecom a obtinut 86,21 de puncte, la o distanta de aproape 10 puncte de Telemobil. “Grupul nostru era singurul dintre marii operatori care nu avea o licenta pentru servicii de broadband mobil”, spune Dima, amintind ca Vodafone si Orange au licente 3G si Wimax, RCS&RDS are licenta 3G, iar Zapp detine atat licenta CDMA, cat si 3G. Asa incat, in opinia lui, de-abia acum cadrul competitiv din Romania ar deveni echitabil, in special in zona serviciilor de broadband mobil.
De acest aspect se leaga insa o nemultumire de baza a celor patru operatori, anume faptul ca Romtelecom nu era eligibil sa participe la licitatie, din moment ce principalii actionari ai companiei - OTE si Deutsche Telekom - detin deja o licenta de comunicatii mobile in Romania, prin Cosmote. Si ar fi putut detine si licenta 3G daca in 2006, cand statul roman a scos la licitatie doua asemenea licente, Cosmote nu ar fi pierdut licitatia in favoarea RCS&RDS si Zapp. Acum, ceilalti operatori nu au putut depune o oferta, pentru ca, potrivit HG 61/2008, actul normativ care a reglementat licitatia, la selectie nu au fost admisi operatorii care detin cel putin o licenta nationala de comunicatii mobile, inclusiv in banda larga, si care furnizeaza sau pot furniza retele si servicii de comunicatii mobile substituibile cu cele ce pot fi furnizate prin folosirea frecventelor 410-415 MHz si 420-425 MHz.
Daca licenta disputata acum ar fi fost obtinuta insa de Saudi Oger, proprietarul Zapp, agitatia creata in piata nu ar mai fi fost aceeasi, desi conditiile in sine nu ar fi fost schimbate - pretul prea mic al licentei si faptul ca operatorul detine deja doua licente de telefonie. Explicatia e ca aparitia unui nou furnizor de servicii de telefonie si date mobile, si inca de talia Romtelecom, ar insemna ascutirea brusca a competitiei pe o piata si-asa destul de aglomerata, cu cinci operatori care au in total aproape 23 de milioane de clienti si o cifra de afaceri cumulata de 2,95 miliarde de euro. “Daca as fi presedintele unei companii cu o cifra de afaceri foarte mare si un rezultat pozitiv, nu mi-ar placea sa apara un nou concurent, mai ales daca acesta este un jucator greu, cum este Romtelecom”, comenteaza Liviu Nistoran, presedintele ANRCTI, pe marginea reactiilor celor patru operatori nemultumiti. Nistoran considera ca accesul Romtelecom la acest nou segment ar trebui sa duca in final, asa cum se intampla in cazul ideal cand legile concurentei actioneaza, la scaderea preturilor pentru serviciile de date.
“Dat fiind ca acordarea acestei licente a stârnit numeroase controverse, autoritatea de reglementare va controla cu atentie indeplinirea conditiilor din licenta si respectarea obligatiilor asumate”, a promis Liviu Nistoran. ANRCTI trebuie sa faca o prima evaluare a respectarii prevederilor din licenta la 31 decembrie 2010, dupa care urmeaza inca doua faze de dezvoltare a retelei, ce vor fi evaluate la 30 iunie 2012 si 31 decembrie 2013.Pentru Romtelecom, pasul urmator ar fi sa intre propriu-zis in posesia licentei. “Imediat ce vom primi licenta, vom incepe construirea retelei bazate pe tehnologia CDMA si vom lansa noile servicii pana la sfarsitul anului”, declara Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom. Planul companiei este de a folosi licenta in principal pentru a oferi servicii de internet mobil in banda larga, care vor completa oferta companiei de voce, internet fix de banda larga si televiziune.
Totusi, este previzibil ca Romtelecom nu va veni cu oferte foarte agresive pe segmentul de telefonie mobila, pentru a nu intra in competitie cu Cosmote. Cel mai probabil va prefera sa combine intr-un singur pachet internetul mobil broadband cu telefonia de la Cosmote.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro