Dincolo de fişa postului
Mihai Ghyka, şeful comercial pentru piaţa rezidenţială din filiala locală a britanicilor de la Vodafone, spune la un an de la preluarea mandatului că se simte în companie ca acasă. Chiar dacă acasă înseamnă lupta cu o piaţă în scădere şi o concurenţă tot mai agresivă.
Întrebat cum a fost trecerea din industria berii în telecom, Mihai Ghyka a spus: "Mă simt ca la un interviu de angajare cu un head-hunter!", într-un interviu acordat BUSINESS Magazin, cu prilejul inaugurării primului magazin-fanion al reţelei, Vodafone Experience Store, în complexul comercial AFI Palace Cotroceni din Bucureşti.
Executivul care a creat brandul de bere Bergenbier admite că, după 14 ani în industria bunurilor de larg consum, şi-a dorit să facă şi altceva, a muncit un an în consultanţă, a lucrat pentru Ministerul Culturii şi pasul firesc era să se îndrepte către servicii, fie telecom, fie domeniul bancar. După 12 luni în telecom, se mândreşte cu rata tot mai mică de clienţi care migrează către alţi operatori şi cu faptul că a crescut consumul mediu per client şi observă că o justificare a scăderii pieţei e tocmai numărul enorm de cartele inactive, ca urmare a tradiţiei operatorilor de a le oferi gratuit cu gândul că vor fi reîncărcate şi utilizate - "ne păcălim şi raportăm cifre care nu au sens". Potrivit managerului, 23 de milioane nu ar fi nicidecum numărul real de telefoane active în prezent, la o populaţie de 19 milioane, ci circa 16-17 milioane. Mai importante sunt, după Ghyka, volumul cifrei de afaceri şi satisfacţia clienţilor, reflectată în numărul celor care schimbă sau nu reţeaua.
Între telecom şi bere există asemănări: telecomul este o industrie la fel de dinamică, în care competitorii îşi doresc să vândă mai mult şi să inoveze rapid, şi în al doilea rând, trebuie să ştie ce vrea, ce gândeşte şi ce simte clientul, când şi cât e dispus să cheltuiască, cum reacţionează la promoţii, cât de dispus e să facă sacrificii. "E mai dificil să câştigi un abonat, deci un client pe termen mediu, în telecom pentru că e un angajament pe un termen mai lung. În FMCG, faptul că alegi astăzi o băutură carbogazoasă nu te împiedică să te întorci mâine la cea pe care obişnuiai să o bei." Fireşte, angajamentul e un avantaj pentru operatorii din telecom, însă managerul nuanţează: "Un client nemulţumit pe care îl ţii doar contractual cu siguranţă te va părăsi la final. Mizăm pe faptul că ne cunoaştem clienţii, prin faptul că au un istoric de interacţiune cu noi, şi ăsta e un avantaj în telecom, spre deosebire de alte industrii, faptul că îi cunoşti. În general, ai da orice să poţi să-ţi înţelegi clienţii şi să le vezi comportamentul în timp real".
Descendent al familiei domnitoare Ghyka, Mihai a emigrat în Canada la 18 ani şi acolo şi-a terminat studiile, cu specializare în economie şi marketing. Primii paşi în carieră i-a făcut într-o companie canadiană, iar în 1996 a fost numit financial planning and performance manager al Interbrew România. Trei ani mai târziu a preluat conducerea departamentului de marketing, iar în 2005 a fost numit director general, poziţie unde a rămas până în mai 2011, cu o pauză de circa doi ani.
Ghyka crede că tot timpul ai ceva de învăţat, mai ales în telecom, o industrie despre care recunoaşte că se reinventează de la an la an. "Mă simt acasă în telecom", spune Ghyka, făcând referire la echipa sa, datorită căreia simte că e de cinci ani în companie şi nu doar de unu.
Ghyka spune că argumentul deschiderii unui magazin mall are în vedere publicul căruia a dorit să i se adreseze Vodafone, cei care vin să mănânce, să vadă un film sau să facă cumpărături în acest spaţiu. Aşa se justifică investiţia de jumătate de milion de euro într-un spaţiu unde contează în primul rând posibilitatea oferită clienţilor de a testa gadgeturi de ultimă generaţie.
Ghyka crede ca rolul său este foarte apropiat de tot ce ţine de interacţiunea cu consumatorul final pentru a determina orice client deja existent sau pe unul nou să aleagă şi să recomande Vodafone. "Atribuţiile unui manager nu ţin numai de fişa de post".
Orice companie trebuie să ţină cont de realităţile pieţei, iar managerul admite că un motiv de îngrijorare este şi evoluţia cursului leu-euro, situat la maximul istoric în ultimele săptămâni - "un lucru nefericit pentru business" dat fiind că ratele bancare, dar şi facturile de telefonie mobilă sunt calculate în euro, iar scăderea puterii de cumpărare şi îngrijorările legate de deprecierea leului duc la un "blocaj psihologic". Faptul că facturile sunt plătite în lei, dar calculate în euro reprezintă "doar un avantaj relativ" pentru businessul Vodafone, Ghyka insistând pe faptul că marile companii din industria bunurilor de larg consum sunt dependente în proporţie de peste 80% de costuri externe, deci impactul, tradus prin creşterea preţurilor, ar fi mai mare aici decât în alte industrii.
Întrebat despre recenta campanie de brand a Vodafone, Ghyka spune că aceasta ţinteşte valorile româneşti, dorinţa de progres şi necesitatea de unitate şi altruism la nivel social: "E nevoie de speranţă şi încredere astăzi mai mult ca oricând şi ne dorim ca românii să creadă cât mai mult în viitorul ţării şi în propriile puteri". Ghyka crede că accesul în funcţii publice trebuie să se facă într-o mai mare măsură pe criterii legate de competenţă. Întrebat dacă ar dori să se implice în politică sau într-o poziţie publică, Ghyka a spus că deocamdată locul său e la Vodafone şi aici se vede în următorii ani, însă nu exclude o astfel de posibilitate în viitor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro