Romteleboom sau ce inseamna regruparile din telecom
Piata telecom din Romania traverseaza o perioada destul de zbuciumata. Ultimii doi ani de criza duc acum la regrupari de forte, o posibilitate fiind preluarea operatiunilor locale ale UPC de catre RCS&RDS. Mai intai insa, Romtelecom cumpara Boom TV cu 10 milioane de euro.
Zvonuri despre preluarea platformei de televiziune prin satelit Boom TV circula in piata deja de mai multa vreme. La inceputul lui 2009, o tranzactie tot cu Romtelecom era aproape sa fie finalizata pentru o suma de 50 de milioane de euro, lucru care insa nu s-a intamplat. Acum nu mai este niciun secret ca serviciul este considerat un esec pe piata locala, ajungand in stadiul de insolventa, cu pierderi nete de peste 33 de milioane de euro pe an si datorii care se apropie acum de 100 de milioane de euro. Practic, serviciul a cazut victima mai multor factori, printre care lipsa de finantare din partea actionarilor, contextul economic dificil si reactia intarziata la piata si la miscarile competitorilor intrati mai mult ca niciodata intr-un razboi al preturilor cu scopul de a castiga clienti.
Romtelecom a confirmat in cele din urma ca se afla acum la masa negocierilor si ca este cu alte cuvinte la un pas de a prelua baza de abonati a DTH Television Grup, compania din spatele Boom TV. Confirmarea a venit mai intai de la administratorul judiciar Casa de Insolventa Transilvania care s-a ocupat in ultima perioada de planul de reorganizare pentru compania intrata in insolventa in urma cererii depuse in mai 2010 la Tribunalul Bucuresti. Romtelecom ar urma sa plateasca in total 10 milioane de euro pentru cei putin peste 97.500 de abonati ramasi ai furnizorului de servicii de televiziune daca tranzactia va fi aprobata de creditori pe 21 martie.
Negocierea se face la nivel de abonat, ceea ce inseamna ca valoarea tranzactiei nu va fi mai mica de 7,32 milioane de euro, suma la care se adauga si TVA, in conditiile in care cumparatorul preia 95.000 de abonati. Daca baza convenita va fi mai mica, Romtelecom va plati 80,08 de euro pentru un client. Cel mai probabil, cumparatorul va cauta insa sa ia toti abonatii, in incercarea de a se apropia si mai mult de UPC, clasata pe locul al doilea in piata dupa liderul RCS&RDS cu 2,7 de milioane de clienti, ajungand astfel la 1,148 milioane de abonati, cu putin sub nivelul de 1,156 milioane de abonati ai UPC.
Tranzactia vine intr-un context economic dificil pentru piata telecom din Romania, care s-a diminuat in ultimii ani si le-a adus marilor operatori venituri si profituri din ce in ce mai mici, pe de-o parte pe fondul razboiului preturilor care se da pe piata locala, iar pe de alta parte din schimbarea comportamentului de consum al utilizatorilor. Problemele Boom TV au insa si alte cauze. Compania DTH Television Grup a pornit platforma de televiziune prin satelit in 2006, cu o investitie de 15 milioane de euro, limitandu-se strict la servicii TV, in timp ce competitorii mari din piata mizau deja din ce in ce mai mult pe serviciile integrate. Planul de dezvoltare presupunea insa investitii de inca 25 de milioane de euro plus asigurarea finantarilor curente, lucru pe care investitorii israelieni din spatele companiei nu l-au mai facut. Mai mult, Boom TV s-a pozitionat diferit pe piata, adresandu-se unei categorii de consumatori premium, dispusi sa plateasca zece euro pentru un abonament lunar, peste nivelul de pret practicat de ceilalti furnizori. Un an mai tarziu, in iulie 2007, avea deja 30.000 de abonati, iar varful a fost atins in martie 2009, cand Boom TV avea 232.215 abonati, practic punctul din care compania a inceput sa piarda mai multi clienti decat castiga.
In tot acest timp, DTH Television Grup nu numai ca nu a reusit sa atinga pragul de profitabilitate, dar s-a ingropat tot mai mult in datorii. Creditorii sunt acum aproape 200, companii din Romania si din strainatate, printre care UniCredit Tiriac, UEFA, Eurosport sau Discovery, care nu au inca un orizont de timp pentru recuperarea acestor creante sau care sunt chiar in situatia de a nu mai recupera aproape nimic. Pentru ca platile nu vor fi mai mari de 6,5 milioane de euro, o suma infima fata de cele 100 de milioane de euro datorate in total. Doar doua dintre datoriile Boom TV, un imprumut de la UniCredit Tiriac si datoria catre Romenergo, proprietarul cladirii unde se afla sediul furnizorului de televiziune, au fost garantate si vor fi cele rambursate in cea mai mare masura.
Ce urmeaza? Creditorii pot sau nu sa aprobe planul de reorganizare propus de Casa de Insolventa Transilvania. In primul caz, o tranzactie ar fi finalizata, decizie teoretic in interesul tuturor creditorilor care au de recuperat bani. In al doilea, nu ramane decat varianta falimentului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro