Sa fie mai bine pe cartela sau pe abonament?
Pe o piata tot mai sensibila la pret si in scadere in ultima perioada din cauza crizei, lupta operatorilor de telefonie mobila pentru clienti noi pare sa se mute pe frontul cartelelor preplatite cu mii de minute si mesaje scrise incluse. Sa devina oare abonamentul un serviciu de lux?
Pentru cinci euro pe luna, un abonament de telefonie mobila ofera cel mult cateva sute de minute de convorbiri in retea si mai putin de 100 de minute nationale, la care operatorii mai adauga de regula alte cateva optiuni precum minute bonus si internet mobil, dar numai pentru o anumita perioada limitata.
Aceeasi suma reincarcata lunar pe o cartela preplatita aduce mii de minute in retea, recent fiind atins chiar pragul de 10.000 de minute intr-o luna, mesaje gratuite si chiar si minute nationale, in unele cazuri mai multe decat la abonament in functie de promotia derulata de operatori.
La prima vedere, balanta intre cele doua variante ar trebui sa incline fara indoiala catre cartela. Nu se intampla insa asa. Aproape jumatate dintre posesorii de telefoane mobile din Romania sunt abonati la astfel de servicii, in timp ce 40% folosesc cartele preplatite, iar 12% au ambele variante, potrivit unui studiu realizat de Gallup Organization Romania pe un esantion reprezentativ de aproape 6.000 de oameni anul trecut. Ba mai mult, fata de 2008, ponderea abonatilor a crescut de la nivelul de putin peste 43% dintre utilizatori, cat era la acel moment, pe cand cartelele si-au diminuat nivelul fata de penetrarea de 47,4% din urma cu trei ani.
"Explicatia este cat se poate de simpla: minutele gratuite in retea oferite pe cartela depasesc intr-adevar orice nevoie posibila de comunicare, insa cele catre alte retele sunt cu mult mai scumpe decat la abonament", comenteaza Adrian Ciobanu, managing partner la Reimens Group, companie care ofera consultanta in reducerea costurilor cu serviciile de comunicatii. Cu alte cuvinte, consumatorii castiga doar cata vreme conversatiile lor se petrec in aceeasi retea, dar pierd din lipsa altor servicii pe care poate au nevoie sa le foloseseasca, ajungand de cele mai multe ori sa plateasca la fel sau chiar mai mult decat pentru un abonament. Devine mai rentabil serviciul preplatit in momentul in care este suplimentat de un serviciu echivalent al altui operator si eventual de extraoptiuni care sa acopere si necesarul de mesaje scrise sau internet pe mobil. Ceea ce anumiti consumatori chiar fac, avand in vedere ca 18% dintre acestia au servicii de la doi furnizori, iar patru procente dintre utilizatori au chiar trei sau mai multi furnizori pentru telefonia mobila. Si tocmai costul mai mic al convorbirilor este motivul pentru care majoritatea consumatorilor aleg sa foloseasca mai multe telefoane - 40% dintre abonati si 69% dintre utilizatorii de servicii preplatite justifica astfel decizia, conform datelor Gallup.
"Un pachet preplatit bine gandit poate ajunge in unele cazuri mai avantajos decat abonamentul", este de parere Ciobanu. Putini isi pun insa problema cat vorbesc la telefon intr-o luna si adapteaza serviciile folosite corespunzator. Asta pentru ca telefonia mobila a devenit practic de mai multi ani o comoditate, odata ce numarul de cartele folosite l-a depasit pe cel al locuitorilor, ajungand la peste 24 de milioane. Serviciile de telefonie mobila sunt folosite in 82% din gospodariile din Romania, potrivit studiului Gallup, in calcul nefiind luate cele platite chiar si partial de companii sau de alte institutii, ci doar telefonul mobil personal care exista in peste sase milioane dintre cele 7,32 milioane de gospodarii. La nivel individual, 77% dintre cetatenii cu varsta mai mare de 16 ani, mai exact 13,8 milioane de oameni, au cel putin un telefon mobil, pondere care ajunge chiar la 86% in mediul urban, in timp ce in zonele rurale se situeaza in jurul a 66%, dupa cum reiese din studiul Gallup.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro