Solomon pleaca, vine Berroeta. Cum se traduc schimbarile din fruntea Vodafone

Postat la 07 noiembrie 2010 109 afişări

Dupa cinci ani la sefia Vodafone Romania, Liliana Solomon pleaca inapoi la Londra. Postul de director executiv va fi preluat de spaniolul Inaki Berroeta din decembrie, una dintre cele mai aglomerate perioade ale industriei. Misiunea lui nu e deloc usoara.

La inceputul saptamanii trecute, surprizele s-au tinut lant. Prima a fost stirea despre plecarea Lilianei Solomon, una dintre cele mai puternice femei din businessul romanesc, de la carma Vodafone Romania dupa cinci ani de mandat. A doua, promovarea ei ca director de operatiuni pentru regiunea europeana, in care sunt incluse 14 tari. Si, in fine, numirea in locul ei a spaniolului Inaki Berroeta, cu o experienta de cativa ani in fruntea Vodafone Malta.

Sa le luam pe rand. Numele Lilianei Solomon era asociat limpede in mintea publicului cu cel al Vodafone Romania, iar tacticile ei de management i-au adus recunoastere, transformand-o intr-unul dintre cei mai admirati manageri din tara, conform catalogului "Top 100 cei mai admirati CEO din Romania", realizat de BUSINESS Magazin. Printre principalele obiective declarate de Solomon cu ocazia primului interviu acordat presei din tara in 2005, cand a preluat conducerea filialei de aici, a fost ca operatorul pe care urma sa il conduca "sa redevina lider de piata in Romania".

Strategia s-a vazut in toate actiunile ei de atunci, incepand cu redesenarea structurii de cost, orientarea mai puternica spre clienti, ofertele si serviciile noi lansate si pana la redefinirea imaginii companiei, mai ales dupa rebrandingul din Connex in Vodafone. Vodafone Romania nu a redevenit lider de piata in Romania, dar compania si-a marit in decursul ultimilor cinci ani numarul de clienti cu 30%, pana la aproape 10 milioane, in anul fiscal incheiat la 31 martie. In plus, Vodafone a avut in 2009 o marja a profitului net mai mare ca Orange, pentru prima data in ultimii cinci ani.

La sfarsitul anului trecut, Vodafone avea 9,66 milioane de utilizatori in Romania, fata de 10,99 milioane, cat anuntase Orange. Pentru comparatie, in toamna anului 2005, Vodafone avea 5,52 mil. clienti, iar Orange 6,21 mil. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, citate de Ziarul Financiar, Vodafone Romania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 929 mil. euro si un profit net de 244,5 mil. euro, fata de 1.044 mil. euro afaceri si un profit net de 271 mil. euro in cazul Orange Romania.

Scaderea de anul trecut a afacerilor celor doi operatori a fost situata in jurul valorii de 20%. Cu toate acestea, scaderea inregistrata de profitul Vodafone a fost de doar 20%, la jumatate fata de Orange Romania, conform acelorasi date. In aceste conditii, Vodafone a reusit in premiera in 2009 sa aiba o marja a profitului net mai mare decat Orange."Am convingerea ca ceea ce am construit aici impreuna cu colegii mei reprezinta o baza solida pentru dezvoltarea viitoare a companiei", a declarat insa Liliana Solomon.

Acum, Solomon se va intoarce la Londra, unde a lucrat o buna perioada de timp inainte de a conduce Vodafone Romania, si va raporta directorului executiv pentru Europa, Michel Combe.Numirea lui Berroeta a fost insa cea mai surprinzatoare miscare a saptamanii trecute. Spaniolul in varsta de 43 de ani, cu o experienta de 15 ani in industria telecom, va prelua operatiunile companiei in luna decembrie, de sarbatori - cea mai aglomerata perioada din an pentru operatori - si fara a avea mult timp la dispozitie pentru a se familiariza cu situatia de aici.

Piata din Malta nu este foarte asemanatoare celei din Romania. Este adevarat, si acolo nivelul de penetrare a serviciilor de telefonie mobila este destul de ridicat, de peste 100% din populatie, si, ca si in Romania, miza operatorilor o reprezinta serviciile de internet mobil. In schimb, intreaga populatie malteza nu ajunge la jumatate de milion de locuitori, iar penetrarea serviciilor de internet, spre exemplu, este undeva la 59% din populatie. Or, Berroeta are de-a face in Romania cu o piata de peste 28 de milioane de utilizatori ai celor patru operatori de telefonie mobila - Orange, Vodafone, Cosmote (aici fiind inclusi si clientii Zapp) si RCS&RDS si venituri de 4,3 miliarde de euro in 2009, conform ANIS, din care 2,4 mld. euro strict venituri din serviciile de telefonie mobila. Experienta din Spania, unde a fost director de produse si mai apoi de vanzari, se dovedeste acum foarte utila.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/telecom/solomon-pleaca-vine-berroeta-cum-se-traduc-schimbarile-din-fruntea-vodafone-7694507
7694507
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.