Vine sezonul virusilor pentru mobile

Postat la 18 martie 2008 56 afişări

O picatura de ploaie intr-o furtuna. Cam atat au insemnat pana anul acesta virusii pentru telefoane mobile, in comparatie cu riscurile de acest gen la care sunt expuse computerele. Vestea proasta este ca dintr-o picatura, virusii de buzunar incep sa se transforme intr-o grindina.

In toamna anului 2005, la mai bine de un an de cand au inceput sa apara primii virusi pentru telefoane mobile, omul de afaceri Radu Ionescu scria pe blogul sau ca telefonul sau a fost virusat. „Dupa ce am vazut, dimineata la trezire, ca telefonul meu trimitea in disperare SMS-uri, am reusit sa-i dau de cap“, spunea Ionescu.

„Se pare ca m-am infectat cu virusul CommWarrior, care functioneaza pe telefoane cu sistem de operare Symbian Series 60 - al meu e Nokia 6680.“ Lui Radu Ionescu i-au raspuns tot pe blog alti doi posesori de celulare, unul in septembrie anul trecut si celalalt in urma cu cateva saptamani, care cereau sfaturi despre cum sa scape de acelasi virus care le bloca telefoanele Nokia N70.

CommWarrior, Skulls sau Velasco sunt cateva dintre exemplele de virusi periculosi pentru telefoanele mobile inteligente care au atacat in ultimii ani celulare din toata lumea. Pe forumurile romanesti exista pagini intregi cu discutii despre virusi care au atacat telefoane mobile, iar companiile de securitate informatica din Romania avertizeaza ca una dintre tintele preferate ale hackerilor va fi anul acesta telefonul mobil. „Odata cu dezvoltarea stilului de navigare online adoptat de utilizatorii romani, ne asteptam la aparitia mai multor amenintari informatice“, apreciaza Bogdan Dumitru, directorul de tehnologie al BitDefender.

Un alt exemplu este Spania, unde virusul CommWarrior a fost responsabil anul trecut de infectarea a peste 110.000 de telefoane mobile, prin intermediul mesajelor multimedia (MMS), camuflat in fisiere care pareau a fi nevinovate fotografii, clipuri video sau melodii.

Aceeasi metoda de transmitere o foloseste si virusul Beselo, depistat recent de compania de securitate F-Secure. Beselo ataca telefoanele mobile cu sistem de operare Symbian Series 60, cele mai vizate fiind modelele Nokia 6630, 6680, 7610, N70 sau N72, prin mesaje MMS sau prin Bluetooth. Virusul soseste deghizat in fisiere multimedia, sub numele de beauty.jpg (foto), sex.mp3 (audio) sau love.rm (video). Daca posesorii de celular accepta primirea fisierului si il acceseaza, virusul se transmite sub aceeasi forma tuturor numerelor de telefon existente in agenda, dar si unor numere generate aleator.

La o privire de ansamblu, aproximativ 2,1% dintre utilizatorii de telefoane mobile din toata lumea au avut pana in prezent probleme cu virusi, potrivit unui studiu realizat de compania de securitate informatica McAfee pe un esantion format din 2.000 de utilizatori de telefoane mobile din toata lumea. Aceasta inseamna, teoretic, in jur de 52,5 de milioane de telefoane, daca raportam la numarul total de 2,5 miliarde de telefoane mobile vandute la nivel mondial pana acum.

Partea plina a paharului ar fi aceea ca 86,3% dintre posesorii de telefoane mobile nu au avut experiente negative cu virusii directionati catre telefoanele inteligente (cu sisteme de operare). Dar partea goala a paharului este ca pe masura ce tot mai multe celulare vin dotate cu sisteme de operare si sunt folosite pentru accesul la internet, atat numarul virusilor, cat si cel al atacurilor tinde sa creasca, iar strategiile de atac informatic se rafineaza, considera Graham Cluley, consultant in cadrul companiei de securitate IT Sophos.

Cele mai frecvente daune provocate de cei aproape 400 de virusi specifici, cati exista in prezent dupa calculele companiei de securitate F-Secure, au fost cresterea facturilor de telefonie, prin trimiterea de mesaje catre toate numerele din agenda (metoda prin care virusul se si raspandeste), dar si prin apelarea unor numere de telefon alese la intamplare. Pentru comparatie, pentru computerele cu sistem de operare Windows de la Microsoft exista in jur de 350.000 de virusi.

„Pana acum, virusii pentru telefoane mobile nu au fost priviti ca o problema reala, insa potentialul de crestere incepe deja sa alarmeze industria“, observa Pete Nuthall, analist in cadrul companiei de cercetare de piata Forrester Research. Piata solutiilor de securitate pentru echipamente mobile este estimata sa atinga nu mai putin de 2,17 miliarde de dolari (1,48 de miliarde de euro) in 2014, in conditiile in care anul trecut nu a depasit 62 de milioane de dolari (aproximativ 42 de milioane de euro), potrivit specialistilor Frost & Sullivan's. „E din ce in ce mai necesar sa existe o aplicatie de securitate instalata pe telefoanele mobile inteligente si ca sistemul de operare sa fie in permanenta actualizat, astfel incat sa includa cele mai recente patch-uri de securitate“, considera Alexandru Molodoi, directorul de tehnologie al companiei de securitate Gecad Net.

Fara o astfel de aplicatie, mai ales in cazul telefoanelor mobile frecvent folosite pentru acces la internet sau pentru jocuri online, riscul infectarii telefonului mobil nu e neglijabil. „Numarul virusilor este inca redus, dar hackerii nu cauta neaparat cresterea numarului de virusi, ci mai degraba diversificarea metodelor prin care sa-i raspandeasca“, constata Emmanuel Forgues, unul dintre specialistii in securitate ai companiei Kaspersky.

Acelasi lucru l-au observat si operatorii de servicii de telefonie mobila, care trebuie sa asigure securitatea retelei. Conform McAfee, aproximativ 83% din cei 200 de operatori de telecomunicatii care au participat la un studiu al companiei s-au confruntat cu probleme provocate de virusi. „Impedimentul principal in evitarea atacurilor il reprezinta momentan faptul ca telefoanele mobile folosesc un numar foarte mare de sisteme de operare“, explica un reprezentant al operatorului francez France Telecom.

„Cresterea numarului de virusi pentru telefoanele mobile va fi stimulata de iPhone si de Google Android, doua platforme extrem de interesante pentru hackeri“, afirma Cluley de la Sophos. Intr-adevar, sistemul de operare a fost poarta prin care au putut fi virusate deja o serie de telefoane mobile iPhone de la Apple. Unul dintre virusii destinati sa atace acest telefon a fost creat de un american in varsta de 12 ani care si-a propus sa blocheze complet telefonul. Virusul, care nu putea fi transferat de la un telefon la altul, a fost prezentat drept o versiune imbunatatita a sistemului de operare al iPhone si pus la dispozitie pe internet, iar cei care se incumetau sa-l descarce constatau ca nu-si mai pot folosi celularul.


Paza buna

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telefonie mobila,
software,
virusi,
spam,
download
/business-hi-tech/telecom/vine-sezonul-virusilor-pentru-mobile-2464120
2464120
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.