Un fost corporatist a lansat un incubator pentru antreprenori. Câţi bani pot obţine cei care au o idee de business profitabilă

Postat la 10 iulie 2021 274 afişări

Cum ar fi dacă o idee de business care se dovedeşte a fi fezabilă ar fi susţinută din prima cu bani, fără să fie nevoie ca mai întâi să se susţină din fonduri proprii şi să se lupte pentru a lua o finanţare care să îi permită să continue? Bogdan Georgescu, fost şef al companiei de consultanţă imobiliară Colliers, s-a gândit să le ofere această posibilitate celor care vor să fie antreprenori, punându-le la dispoziţie din start o sumă de 300.000 euro care să le asigure necesarul financiar pentru primii 1-2 ani de viaţă ai start-up-ului, prin Novel Ventures, primul astfel de incubator de pe piaţa locală.

Orice om care vine să lucreze la unul dintre proiectele Novel Ventures primeşte un salariu fie la fel ca cel pe care îl câştiga până atunci, fie chiar puţin mai mare. Vreau să punctez acest lucru pentru că sunt foarte mulţi oameni care atunci când se gândesc la un start-up sau la ideea de a lucra într-un start-up se gândesc că nu vor avea bani o perioadă. Am dat acest buget de 300.000 euro în care ar trebui să ne încadrăm în primul an sau până în al doilea an când vom ajunge la break-even tocmai în ideea că mi se pare important ca oamenii să se simtă în siguranţă atunci când dezvoltă o afacere nouă şi să îşi folosească energia şi să îşi asume riscurile în partea de business, nu neapărat în partea personală“, a precizat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Boost, Bogdan Georgescu, fondator al Novel Ventures. El a adăugat faptul că Novel Ventures are un model diferit faţă de cel în care funcţionează piaţa actuală de incubatoare pentru că a plecat de la premisa că este mai important să se dezvolte produse bune, decât ca fondatorii să îşi bată capul şi să fie stresaţi că nu au destui bani ca să poată dezvolta afacerea.

„Modelul clasic de incubator presupune că te duci cu o idee sau te duci să lucrezi la un proiect şi în câteva luni trăieşti din ce ai economisit tu şi speri ca la final, la demo day să obţii o finanţare de 100.000-200.000 euro care să te ajute să creşti mai departe. Eu încerc un model diferit. Oferind această finanţare de la început, mi-am propus ca timpul şi energia fondatorilor şi a echipei să se ducă spre a descoperi o nevoie reală, a înţelege clientul în mod real şi a construi un prototip, un MVP pe care să îl putem lansa.”

Din cadrul Novel Ventures s-a născut în 2011 businessul Bookster (biblioteca digitală pentru corporatişti), iar acum incubatorul se află în pregătiri pentru lansarea a două noi proiecte - SOLO, o aplicaţie pentru administrarea digitală a activităţii unei PFA - şi Zitamine -, o platformă prin  intermediul căreia utilizatorii pot afla în mod personalizat ce vitamine li se potrivesc şi pe care le pot primi şi periodic acasă. Cele două proiecte sunt susţinute financiar de incubator cu câte 300.000 euro fiecare pentru primul an de funcţionare.

Proiectul Novel Ventures a luat naştere în 2011, după ce Bogdan Georgescu a renunţat la conducerea companiei de consultanţă imobiliară Colliers şi împreună cu un prieten, a decis să facă ceva diferit. „Am vrut să pornim proiecte noi cu impact social. Atunci, în vara lui 2011, am angajat 12 studenţi, absolvenţi de facultate, cu care am testat 7 idei de proiecte de business care aveau şi o tentă socială. De acolo au pornit proiectele Teach for Romania şi Bookster. Bookster, deşi la început m-am gândit că este o idee romantică la care voi lucra 1-2 ani, iar apoi cineva va prelua ştafeta să conducă mai departe proiectul, m-a prins mai mult şi nu am mai putut să dezvolt alte proiecte în paralel. Planul a rămas însă întotdeauna să mă întorc să dezvolt un incubator ca o şcoală de antreprenoriat”, a relatat el. După ce a ieşit din businessul Bookster, Bogdan Georgescu a relansat anul trecut Novel Ventures cu o strategie diferită faţă de prima dată.

„Avem un model un pic diferit în sensul că acum angajăm oameni cu experienţă, fiecare proiect are doi cofondatori la început, iar scopul este să reuşim să lansăm proiecte după ce le testăm fezabilitatea în câteva luni”, a explicat el. În noua versiune, incubatorul Novel Ventures a debutat cu cinci idei în toamna anului trecut, din care trei au fost puse pe hold şi două sunt în curs de lansare. „Am început cu cinci idei în toamnă, scopul fiind în prima fază să găsim o metodă prin care să ajutăm tinerii care vor să fie antreprenori să aibă succes mai repede. Practic, ne-am dorit să testăm mai repede idei de afaceri, dar şi să creştem rata de succes a start-up-urilor din România. Din cele cinci idei cu care am început au rămas două astăzi - pe trei le-am oprit pentru că piaţa nu era din cauza pandemiei şi nu ştiam exact când vom ieşi.”

Start-up Pitch

Invitat: Irina Constantin, CEO Vaunt - start-up prop-tech

Ce face? Dezvoltă o soluţie de soluţie SaaS pentru managementul complet al dezvoltatorilor şi agenţiilor imobiliare, disponibilă sub forma unui abonament lunar.

„Urmează să deschidem porţile pentru o investiţie şi sperăm ca la sfârşitul anului anului sau începutul anului viitor să definitivăm această primă rundă de investiţie. Urmărim o investiţie minimă de 150.000 - 200.000 de euro. Ne dorim să fie un investitor care vede oportunităţile din zona de real estate şi pe cineva care este dispus să ne şi ajute pe partea de conexiuni pentru că dorinţa noastră este să ne extindem şi în Europa şi în SUA, unde piaţa de prop-tech este mai avansată.“

Rubrica „Start-up Boost”


Bugete de câte 300.000 euro pentru susţinerea start-up-urilor în primii ani de viaţă

Invitat: Bogdan Georgescu, fondator al Novel Ventures.

„Orice om vine să lucreze la unul dintre proiectele Novel Ventures primeşte un salariu fie la fel ca cel pe care îl câştiga până atunci, fie chiar puţin mai mare. Vreau să punctez acest lucru pentru că sunt foarte mulţi oameni care atunci când se gândesc la un start-up sau la ideea de a lucra într-un start-up se gândesc ce vor face şi că nu vor avea bani o perioadă. Am dat acest buget de 300.000 euro în care ar trebui să ne încadrăm în primul an sau până în al doilea an când vom ajunge la break-even tocmai în ideea că mi se pare important ca oamenii să se simtă în siguranţă atunci când dezvoltă o afacere nouă şi să îşi folosească energia şi să îşi asume riscurile în partea de business, nu neapărat în partea personală.“


Sfatul expertului

Beneficiile agile working

Invitat: Roxana Ceialâcu, lead agile coach la Telekom România

„Toţi câştigă de pe urma unei astfel de abordări. Clientul câştigă, din punctul nostru de vedere, pentru că suntem concentraţi şi centraţi pe satisfacţia şi nevoile lui şi încercăm să îl înţelegem. Organizaţia câştigă într-un fel pentru că devenim un model şi o dovadă pentru colegi din alte departamente. Vin colegi de la alte departamente, lucrează cu noi şi astfel preiau practici pe care le duc în echipele lor.“



Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.

ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noimebrie 2019 şi realizată împreună cu Banca Transilvania, Microsoft şi Telekom, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 300 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Investor Watch, Start-up Coach, Sfatul expertului şi What’s Hot.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.