Vodafone România - Prima pădure inteligentă din România
Pădurea situată pe domeniul Zabola Estate din judeţul Covasna a fost conectată la reţeaua Supernet a Vodafone cu scopul semnalizării şi prevenirii defrişărilor ilegale.
Descrierea inovaţiei:
Soluţia de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non – profit Rainforest Connection. Sistemul constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, montaţi în coronamentul arborilor, prevăzuţi cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Sistemul se conectează la reţeaua Vodafone şi transmite datele captate către o platformă aflată în cloud, dotată cu inteligenţă artificială.
Aplicaţia analizează în timp real informaţia primită şi, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă sau de motor care ar putea indica eventuale activităţi suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicaţie instalată pe telefoanele pădurarilor şi/sau către un centru de monitorizare zonal sau naţional. Soluţia le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă în teren şi să intervină prompt în caz de pericol.
Dispozitivele sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie şi sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1.000 de metri şi poate preveni defrişarea a peste 3.000 de metri de pădure. Echipa de proiect a fost formată din specialişti Vodafone şi Rainforest Connection implicaţi în instalarea, adaptarea soluţiei la nevoile şi specificaţiile clientului, testare şi optimizarea sistemului şi ai Agent Green, ONG-ul specializat în problematica defrişărilor ilegale.
Elementul de noutate:
Noutatea constă în felul în care au fost utilizate tehnologia şi reţeaua de telecomunicaţii pentru a răspunde unei probleme de mediu în sensul prevenirii unei intervenţii neutorizate asupra pădurii.
Efectele inovaţiei:
Soluţia de pădure inteligentă implementată în pădurea din Covasna a fost testată pe parcursul a patru luni de zile, timp în care sistemul a emis 200 de alerte, verificate ulterior de autorităţi. Dezvoltarea unei reţele de gardieni digitali forestieri previne exploatările forestiere ilegale, susţine silvicultura durabilă şi contribuie la identificarea unor surse alternative de venit pentru comunităţi precum turismul ecologic sau exploatarea altor surse regenerabile de bunuri specifice pădurii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro