30 de lideri din business: Ce au vrut să fie şi unde au ajuns
Fiindcă aeroporturile sunt prea aglomerate, i-am invitat pe liderii companiilor din România la o altfel de călătorie: în timp. Fie că doar şi-au imaginat sau au făcut chiar şi paşi într-o cu totul altă direcţie de carieră - vieţile unora dintre cele mai puternice figuri din businessul românesc ar fi putut arăta cu totul altfel.
De la antreprenorul care are pe mână cel mai mare business românesc, dar care visa să fie programator, până la investitorul în tech care voia să ajungă în Cosmos (şi crede Că visul lui se va împlini), vă invităm şi pe voi în 30 de universuri imaginate în copilărie sau adolescenţă de unii dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri de pe piaţa locală.
DRAGOŞ PAVĂL
Fondator şi acţionar al Dedeman, cel mai mare business antreprenorial românesc
Programatorul care nu s-a gândit că poate face business
„Mi-am dorit să profesez în domeniul programării calculatoarelor, nu mă gândeam că vreodată aş putea să înfiinţez o firmă. Nici măcar când am absolvit facultatea, în 1990, nu aveam astfel de idei. Spiritul antreprenorial s-a trezit în mine odată ce am descoperit, la locul meu de muncă de atunci, oportunitatea de a construi un sistem mai modern şi mai performant. Abia în acel moment, mi-a venit şi ideea de a începe, pe cont propriu, o afacere făcută diferit. Nu am stat prea mult pe gânduri şi la scurt timp s-a născut Dedeman, în 1992.”
Dedeman, afacerea începută în 1992 de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl este, astăzi cea mai mare companie cu capital privat românesc, unul dintre cei mai mari angajatori din România şi lider detaşat pe piaţa de bricolaj. Nucleul de investiţii al fraţilor Pavăl s-a extins însă în multe sectoare din economie, de la real estate la industrie şi până la susţinerea unor noi firme antreprenoriale locale.
DRAGOŞ ANASTASIU
CEO, Eurolines
Antrenament pentru performanţă în echipă
„Sportul a fost prima mea pasiune şi, mai ales, sportul de echipă. Mi-am dorit să fiu fotbalist. Am început cu handbal, apoi, până în clasa a patra, am jucat fotbal, eram portar, şi îmi plăcea foarte mult, în fiecare zi eram pe teren. Mi se părea firesc să continui în această direcţie şi să intru dintr-a cincea în clasa sportivă specială de fotbal, care se formă la liceul Mihai Viteazu. Doar că, ce mi se părea mie firesc, s-a dovedit inacceptabil pentru părinţii mei, care nu au fost de acord sub nicio formă să fac acest pas. Aşa că am renunţat la fotbal, am făcut, însă, volei mai departe, până am terminat liceul. Cred că aş fi ajuns să joc pentru Bayern München, tot portar, probabil, pentru că eram înalt. Dar sigur aş fi făcut performanţă.”
Dragoş Anastasiu poate fi descris în multe feluri: medic, repatriat, pionier în industria transportului şi a turismului, business angel şi, de ce nu, un om norocos - printre reuşitele sale se numără tranzacţia prin care a vândut divizia de turism a grupului Eurolines către grupul german DerTour (Der Touristik), parte a gigantului REWE, înainte de criza pandemică. Puţini ştiu însă că înainte de studiile sale în medicină şi de cariera în Germania, el a visat să fie fotbalist. Acum, activităţile lui Dragoş Anastasiu se concentrează pe serviciile de ospitalitate (deţine din 2015 Green Village 4* Resort în Delta Dunării şi are participaţii la Valea Verde Resort, din satul Cund, Transilvania), închiriere de maşini (din 2014 deţine şi franciza Enterprise Rent-A-Car), management hotelier şi dezvoltări IT.
ÖMER TETIK
CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România
Visul de a preda la o universitate mare din SUA sau Marea Britanie
„În vremea când eram student în Ankara, la Facultatea de Ştiinţe Economice, mă gândeam la studii postuniversitare şi îmi surâdea ideea să predau la o facultate cu profil economic, la o universitate mare din America sau Marea Britanie. Visurile acestea costau prea mult, cel puţin pentru mine şi părinţii mei, şi tocmai de aceea am ales să lucrez. Studiile din Turcia m-au făcut să mă simt destul de pregătit pentru primul pas în carieră în domeniul financiar, aşa încât am avut joburi în Izmir, Istanbul, iar apoi în Moscova.”
Ömer Tetik este de peste 20 de ani în România, iar din 2013 este CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală.
FLORIN TALPEŞ
CEO şi cofondator al furnizorului de soluţii de securitate Bitdefender
Un matematician cu ambiţia de a fi cercetător
„Visam să ajung cercetător. Eram student la facultatea de matematică. Eram fericit că puteam urmări cursurile unor matematicieni români care, la acea oră, se numărau printre marii matematicieni ai lumii. Am devenit cercetător în domeniul pattern analysis and machine intelligence, aşa se numea atunci ce numim acum inteligenţă artificială. Iar mai apoi am ajuns întreprinzător în domeniul software şi acum, împreună cu colegii mei, activăm în inovaţie tehnologică. Am ajutat, împreună cu echipa Bitdefender, la punerea României pe harta globală a excelenţei în tehnologie.”
Florin Talpeş este unul dintre cei mai respectaţi antreprenori români, iar Bitdefender, conceput de el, este produsul românesc creat după 1990 care a ajuns în toate colţurile lumii.
ANDREI DIACONESCU
Cofondator al dezvoltatorului imobiliar One United Properties
Un gând de copil devenit realitate
„Când eram copil, aveam porecla Zidarul pentru că mereu construiam ceva. Am ajuns la visul din copilărie. Zidarul a ajuns exact ca în gândurile de copil: să construiască. One United Properties este visul devenit realitate.“
Andrei Diaconescu, cel care a fondat One United Properties alături de Victor Căpitanu, şi-a început cariera în bancă, la departamentul de credite al Alpha Bank, paralel pornise împreună cu partenerul său de business să facă investiţii în terenuri. El a făcut parte din grupul celor care au fondat casa de investiţii Capital Partners, alături de Victor Căpitanu, Vlad Buşilă şi Doru Lionăchescu.
MIHAI BOLDIJAR
Director general, Robert Bosch SRL, vicepreşedinte regiunea România şi Bulgaria
Studentul la Poli care şi-a dorit un job în afara României
„Ca pentru orice alt tânăr aflat la început de drum, visurile şi dorinţele erau omniprezente. Poate că nu mă visam într-un loc anume, dar ştiam sigur că mă voi licenţia ca inginer şi aspiram să mă desăvârşesc în profesie în afara României. Aşteptam mereu cu un imens interes fiecare ediţie a TIB (Târgul Internaţional Bucureşti). Zilnic vizitam pavilioanele expozanţilor externi şi ajunsesem să îmi proiectez în minte imaginea în care contribuiam, alături de companii internaţionale, la dezvoltarea şi promovarea unor produse şi tehnologii inovatoare”.
Mihai Boldijar nu s-a mai despărţit de atunci de tehnologiile inovatoare, iar cariera l-a dus la 15 ani de la terminarea facultăţii în cadrul grupului german Bosch, unde activează şi astăzi.
SERGIU OPRESCU
CEO al Alpha Bank România
Pilotul din banking
„Fac parte din generaţia la care dacă te duci înapoi la vârsta de 22 de ani dai peste un alt univers. Unul din lucrurile cu care te obişnuiai repede era să îţi derulezi viaţa profesională pe repede înainte, pentru că fiind deja pe un anumit traiect profesional, abaterile laterale erau programate să fie, eventual, nesemnificative. Ştiai că vei fi un inginer de aviaţie, puteai spera să fii unul foarte bun şi să lucrezi la nişte proiecte importante. Uitându-mă la foştii mei colegi, toţi cei care au emigrat, şi ei sunt majoritatea, lucrează în aviaţie, iar noi, ceilalţi, puţini care am rămas, suntem în diverse alte poziţii şi domenii, dar nu în aviaţie. Dar pentru că întrebarea mă invită la a fi specific, ce mi-aş fi dorit să devin, voi răspunde onest că îmi doream să ajung un inginer bun în cercetare sau eventual la Tarom, specializat pe câteva din aeronavele mari, vestice, care erau în operare la acea dată, BAC şi Boeing.Dacă vorbim însă de visuri, visuri profesionale, ele erau în mod direct legate de lumea liberă, cum o priveam noi, de cercetarea de care auzeam că se face «afară», de modele de business şi tehnologii pe care le aveam în cărţi, dar pe care nu le văzusem practic în aplicare. În niciun caz nu mi-aş fi imaginat că la 32 de ani o să devin unul din primii brokeri din România şi o să tranzacţionez pentru fonduri de investiţii americane şi nu numai sau că la 37 de ani o să fiu preşedintele acelei Burse de Valori, iar la 44 de ani o să fiu CEO-ul unei bănci sistemice în România”.
Sergiu Oprescu este CEO al Alpha Bank România, una dintre primele zece bănci din piaţa locală.
RAUL CIURTIN
Acţionar al Prefera Foods şi fost acţionar al Albalact
Absolventul de Medicină care a construit cel mai mare business din lactate
„Mi-am dorit să fiu medic, iar la momentul când am hotărât să urmez medicina, profesia de medic avea o mare valoare în societatea românească, era foarte apreciată, respectată. A fi medic era şi pentru mine un ideal mare pe care mi-am dorit să-l ating. Destinul meu profesional s-a schimbat însă, brusc, chiar într-un moment în care mi-am dat seama că profesia de medic nu mi se potrivea aşa cum mi-am dorit, iar gândul de a intra în afaceri îmi dădea târcoale de mai multă vreme.”
Pentru Raul Ciurtin oportunitatea de a intra în afaceri a venit chiar din partea tatălui său, Petru Ciurtin, care în 1999 a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al Albalact, la privatizare. Hotărât să nu dea greş, Ciurtin a reuşit să ducă Albalact de la o cifră de afaceri de 2 mil. euro până în poziţia de lider în industria laptelui, iar ulterior a vândut businessul către grupul francez Lactalis. Albalact este şi astăzi cel mai mare jucător din indutria laptelui, iar Raul Ciurtin a pornit din nou spre dezvoltarea unui alt proiect antreprenorial în industria alimentară - Prefera Foods.
CLAUDIU NECŞULESCU
Acţionar al Jidvei, unul dintre cele mai cunoscute branduri de vin din România
Dorinţa de a avea un service auto şi împlinirea în industria vinului cu o afacere de trei generaţii
„Când eram student la Facultatea de Autovehicule Rutiere din cadrul Universităţii din Braşov îmi doream să am un service auto sau o secţie de reparaţii unde să pot pune în practică tot ceea ce învăţasem în cadrul facultăţii, o facultate cu prestigiu în domeniul auto. Am ajuns unde mi-am dorit, cu repartiţie. Apoi, alături de tatăl meu am pornit businessul privat, încă din anii '90.”
Jidvei este astăzi o afacere de familie de trei generaţii, un brand de top pe piaţa vinului.
ALEXANDRU REFF
Country managing partner, Deloitte România şi Moldova
Inspirat de tradiţia familiei
„Inspirat întrucâtva de o tradiţie de familie (străbunic notar, bunic avocat), am visat încă din liceu să devin avocat şi mă consider extrem de privilegiat că am putut contribui la construcţia proiectului Reff & Asociaţii I Deloitte Legal, în care sunt în continuare implicat cu pasiune, dincolo de responsabilităţile mele extinse în cadrul Deloitte România.”
Absolvent de Drept, Alex Reff este astăzi country managing partner al Deloitte România şi Moldova.
BOGDAN NEACŞU
Director general al CEC Bank
Printre cei norocoşi care lucrează în domeniul care-i pasionează
„Ţin minte că primul meu job a fost într-o firmă de consultanţă, Soter & Partners, începând din 2002, iar salariul era în jurul a 100 de dolari. Pare puţin acum, însă la vremea respectivă, era apropiat de salariul mediu pe economie, ceea ce era bine pentru un prim loc de muncă. Acolo am avut ocazia să interacţionez cu investitori străini, să descopăr lumea finanţelor şi a fiscalităţii. Şi am învăţat ceva foarte important: că tot ce faci trebuie să fie cu un scop – să ajungi la o decizie şi să ai rezultate. Nu pot să spun că în acele vremuri aveam un obiectiv foarte clar pentru ce vreau să fac în viitor. Eram încă în plină tranziţie şi într-o fază în care descopeream cum funcţionează economia. Dacă mă uit înapoi, unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le-am primit de la unul dintre profesorii mei de la Finanţe-Bănci a fost că trebuie să experimentez, să încerc diferite lucruri. Din fiecare experienţă am avut de învăţat şi cumva lucrurile s-au aşezat în timp. Mi-am dat seama că investiţiile sunt importante pentru dezvoltarea economiei şi că sistemul bancar este esenţial în acest sens. Deci sunt printre cei norocoşi care au ocazia să lucreze în domeniul care-i pasionează şi să aibă satisfacţia propriei munci şi a rezultatelor.”
Bogdan Neacşu este cel mai tânăr conducător de bancă din România, având în spate o carieră bancară de aproape două decenii. El a lucrat la BNR, BRD, Volksbank, Banca Transilvania, Garanti Bank, Patria Bank, iar din 2019, a venit la CEC Bank, devenind din 24 octombrie 2019 directorul general al băncii de stat. Din mai 2021, Bogdan Neacşu a fost ales preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor.
GRIGORE HOROI
Preşedintele Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară locală
O slujbă, un apartament, o Dacia şi o familie cu doi copii... şi o companie de-o viaţă
„După ce am terminat aramata mă focusam să-mi finalizez studiile, să devin inginer la Întreprinderea de Avioane Bacău, unde lucram în acea perioadă. Era anul 1978 şi eu visam la ce visau cei mai mulţi în acele timpuri: o slujbă bine plătită şi respectată, un apartament bun într-o zonă decentă, o maşină Dacia şi o familie cu doi copii. Până în 1989 aproape că îmi împlinisem visurile la care aveam voie să aspir. Revoluţia m-a găsit la o companie (întreprindere) care avea ca produs... tot ceva cu aripi: Întreprinderea Avicola Bacău.”
Şi anul 2022 îl găseşte pe Grigore Horoi în acelaşi sector, la aceiaşi companie, însă transformată radical şi adaptată la industria alimentară de astăzi.
DRAGOŞ MILITARU
Director general al Kandia Dulce, cel mai mare producător de ciocolată din România
Să ajungi mai departe decât îţi doreşti
„Pe vremea când eram student la Electronică şi Telecomunicaţii, lucram ca antenist şi noaptea făceam taxi privat cu maşina tatălui meu. Cel mai mult îmi doream atunci să ajung să am maşina mea şi o locuinţă a mea, oricât de mică. Visam să am propria mea afacere, ca să fiu cât mai independent şi să ajungem să implementăm democraţia şi în România. Eram prin 1991. Am ajuns mult mai departe decât îmi doream la 22 de ani, pentru că viaţa este dinamică şi ne schimbăm ţintele permanent.”
Dragoş Militaru a condus timp de şase ani producătorul de vopsele Fabryo, înainte de a veni în fruntea Kandia Dulce, în ianuarie 2019. Prin preluarea acestei poziţii, el a revenit practic în industria bunurilor de larg consum, după ce anterior a activat mai bine de 15 ani în cadrul sistemului Coca-Cola (format din producător şi proprietarul mărcilor).
ROMEO CĂZĂNESCU
Country Director Herbalife Nutrition România, Moldova, Ungaria şi Bulgaria
Lecţiile mării, aplicate în business
„La mine este simplu: când eram copil, voiam să fiu marinar, ca să pot vedea lumea… Visul a continuat şi când am fost adolescent şi am încercat să îl transform în realitate. Am dat la Marină, am făcut doi ani de facultate la Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa. Decizia de a merge la Marină a fost strict legată şi de perioada în care am dat la facultate - m-am pregătit înainte de Revoluţia din 1989 (când totul era închis...) şi chiar dacă am dat şi am intrat la facultate în 1990, nu erau multe lucruri schimbate în perspectiva mea... Evident că după doi ani, când am realizat că lucrurile vor sta cu totul diferit şi pentru România, m-am gândit din nou serios dacă într-adevăr îmi doresc să stau atât de mult timp pe mare, departe de prieteni şi de famillie... Şi am avut ocazia să văd ce înseamnă de fapt un voiaj. După ce am stat două săptămâni pe mare, în primul meu voiaj (în nişte condiţii deloc bune) am decis că nu este ceea ce îmi doresc. Mi-am spus că sigur voi putea călători şi fără să mă fac marinar - ceea ce s-a adeverit.”
Romeo Căzănescu este de aproximativ zece ani la cârma companiei de produse pentru nutriţie Herbalife Nutrition, pe patru pieţe.
NICOLETA MANEA
CEO şi cofondator, ANG Luxury Properties
Cu toată viteza, în business
„Fiind un copil cuminte, responsabil, căruia i-a plăcut foarte mult şcoala, mama mea a ştiut că trebuie să studiez la o şcoală/liceu cu profesori dedicaţi şi implicaţi, lucru pe care l-am făcut, astfel că am fost şefă de promoţie până la terminarea facultăţii,însă visul meu încă de la 10 ani a fost să fiu comentator sportiv, de fotbal şi Formula 1. Iubesc tot ceea ce are legătură cu maşinile şi sunt sigură că aş fi fost cel mai bun comentator sportiv de sex feminin din toate timpurile şi, implicit, un foarte bun pilot.
Ador să conduc şi am un talent înnăscut, iubesc viteza, motiv pentru care nu cred ca voi avea vreodată o maşină electrică, oricât de cool ar fi şi realizez că acesta este viitorul, însă ştiu că într-o zi voi avea cele mai frumoase maşini vechi din România şi voi începe cu un Ford Mustang din 1969, anul în care s-a născut mama mea, cel mai minunat om din univers.”
Nicoleta Manea nu a avut ocazia nicio zi să practice dreptul, facultatea pe care a ales-o şi pe care a şi absolvit-o. A pledat încă de la început pentru proiectele de lux din real estate, iar după un deceniu de experienţă pe segmentul vânzărilor, ea şi soţul său şi-au propus să treacă la următorul nivel: dezvoltarea unui cartier rezidenţial, pe aceeaşi nişă.
CRISTINA BÂTLAN
Fondator şi CEO, Musette
Medicul ţinutelor trendy
„O foarte lungă perioadă de timp am crezut că voi deveni medic… că voi fi lângă oameni şi că îi voi face bine! Atunci când ajut, simt o mare bucurie, simt că am reparat ceva ce nu funcţiona bine…. Aşa funcţionez, oricând sunt dispusă să ajut! A ajuta este un gest foarte egoist, adică ori decâte ori ajuţi o faci pentru ţine însuţi! Bucuria pe care ţi-o produce acest gest este enormă şi vrei să o ai cât mai des. Programul meu de lucru ca antreprenor este similar cu cel al medicilor… aproape nonstop. Fac bine oamenii prin modă, stetoscopul meu este estetica imaginii.. Mă imaginam conducând un spital mare, acum conduc un business mare …cu peste 500 de oameni. Mă gândeam că voi inventa soluţii diverse de tratament, azi creez soluţii pentru ca produsele Musette să reziste în timp, să fie utile şi frumoase.
Diferenţa e că pacienţii mei sunt oamenii care vin la mine din plăcere, nu împinşi de nevoie (boală). Sunt fericită cu alegerea pe care am făcut-o şi aş repeta-o din nou.”
Cristina Bâtlan a devenit antreprenoare la vârsta majoratului, punând bazele businessul cu pantofi şi genţi Musette în urmă cu mai bine de două decenii, în timp ce era studentă la Facultatea de Drept. De atunci, a dus genţile şi pantofii produşi în Huşi în capitalele internaţionale ale modei.
ANDREI PITIŞ
CEO, Simple Capital
Aspiraţii înalte
„Când eram copil îmi doream să ajung cosmonaut. Încă îmi doresc să ajung pe orbita Pământului şi sper să îmi pot realiza visul. :)”
Andrei Pitiş este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori şi investitori în zona tech din România. Printre cele mai prolifice iniţiative antreprenoriale ale acestuia se numără fondarea producătorului de ceasuri inteligente Vector Watch, vândut către gigantul american FitBit în 2016.
CARMEN PETCU
Director general al De’Longhi Group în România
Punct şi de la capăt
„În copilărie visam să devin pompier… cred că în ultimele luni chiar am devenit. Sintagma care îmi rezumă parcursul profesional e: Dacă n-ai găsit soluţia, înseamnă că n-ai definit bine problema.”
După 18 ani petrecuţi în echipa Michelin, pe mai multe pieţe, în 2019 Carmen Petcu s-a întors acasă pentru a prelua cârma De’Longhi România.
DORIS ANDRONESCU
Fondator şi director general, Sanador
Medicina bate filmul
„Este mult timp din copilărie până acum, dar atunci îmi doream să fac regie de film. Între timp, schimbându-mi opţiunea către medicină, am rămas totuşi fidelă filmului şi, în general, artelor frumoase.”
Doris Andronescu a pus bazele Sanador în urmă cu două decenii, alături de soţul său, Florin Andronescu. Ea a pornit la drum cu o clinică cu 12 cabinete, în 2011 deschizând şi primul spital privat cu servicii medicale complete.
ANCA BIDIAN
CEO, KIWI Finance
Mulţumită cu cine este
„Când eram copil nu-mi amintesc să fi vrut să fiu altceva. Mi-a plăcut foarte mult să fiu copil şi nu aveam multe planuri pentru «când voi fi mare». În adolescenţă însă am visat foarte mult, dar nu am avut o dominantă aspiraţională. Ştiu că mi-ar fi plăcut să am un talent înnăscut, mă gândeam că astfel aş fi putut să modelez forme concrete pentru trăiri şi sentimente: o explozie de culori pe pânză sau o revărsare de ritm pe note sau orice formă concretă pentru nematerial. Sunt o carteziană romantică şi cred că, de fapt, această nevoie sau dorinţă nu mi-a dispărut niciodată. Nu mi-am văzut niciodată viaţa altfel de cum este şi nu am văzut consistenţă în scenarii contrafactuale. Probabil că dacă aş fi avut altă viaţă, aş fi fost altcineva la care nu ştiu cum m-aş raporta ca persoana care sunt de fapt. Un lucru este însă cert, nu am vrut niciodată să fiu altcineva decât sunt.”
În 2003 a pus bazele companiei Gemini Capital, devenită ulterior KIWI Finance. Compania, care a evoluat într-unul dintre cei mai mari brokeri de credite de pe piaţa locală, a fost achiziţionată în 2020 de grupul OLX.
AURA RĂDULESCU
CEO, Cora România
O alegere inspirată
„În copilărie visam să devin poliţistă. Am ales retailul pentru că prefer să lucrez într-un mediu dinamic, în continuă schimbare, un loc în care poţi învăţa, cu un anturaj de oameni deschişi, pozitivi, constructivi. A fost o alegere inspirată, o confirmă istoria mea de durată în Cora şi noul rol, de CEO. Aş descrie parcursul meu profesional drept calea către înţelepciune.”
Are o experienţă de 26 de ani în comerţ, dintre care zece petrecuţi în vânzări FMCG şi farma, şi alţi 16 în retail. S-a alăturat echipei Cora în 2005, în rolul actual fiind numită anul acesta.
YAKUP ÇIL
CEO, Credit Europe Bank România
Visa să devină arhitect, dar şi-a proiectat o carieră de succes în banking
„Profesia la care am visat în copilărie a fost cea de arhitect, însă când a venit momentul alegerii unei facultăţi, m-am îndreptat către Facultatea de Economie şi Ştiinţe Administrative, din cadrul Middle East Technical University (Ankara, Turcia). În preajma absolvirii, alături de reprezentanţii altor industrii, băncile de asemenea vânau talente din cadrul celor mai importante universităţi. Îmi aduc aminte că veneau echipe întregi din sistemul bancar la universitate să-şi prezinte oportunităţile de carieră, foarte atractive de altfel, şi astfel am descoperit această lume şi am decis să-mi încep cariera în banking.”
Yakup Çil şi-a construit, pe trei pieţe, o carieră de peste 25 de ani în industria bancară, preluând mandatul de CEO al Credit Europe Bank România, membră a grupului financiar olandez Credit Europe Bank NV, în 2013.
MARCO HOESSL
CEO, Kaufland România şi Moldova
Vis de copil: să trăiască într-o lume corectă
„Sincer, nu mai ştiu ce-mi doream să devin. Nici nu cred că este important ce ai vrut să devii, ci mai degrabă cine ai devenit. N-am avut niciodată modele sau mentori. E adevărat că mi-am dorit mult, de mic, să trăiesc într-o lume corectă, care să-mi dea şansa ca prin muncă să demonstrez că orice e posibil. În retail am ajuns printr-o coincidenţă. La 30 de ani lucram în nursing management şi aproape fiecare zi venea la pachet cu o veste proastă. Chiar dacă eram conştient că acesta e cursul firesc al vieţii, îmi era greu să fiu eu cel care le dă oamenilor veşti proaste. Aşa că am văzut într-o zi într-un ziar un anunţ de angajare la Lidl. Mi-am actualizat CV-ul şi l-am depus. Spre surpriza mea, m-au angajat.”
La începutul anului 2014 s-a alăturat echipei Kaufland în departamentul internaţional de vânzări, iar în funcţia actuală a fost numit câteva luni mai târziu, primind, la doi ani distanţă, şi rolul de CEO al Kaufland Republica Moldova.
CIRPRIAN OTEA
Fondator şi CEO, Misavan
Preotul-antreprenor
„Pentru mine este destul de simplu să răspund la întrebare, mai ales că am făcut paşii necesari pentru a-mi îndeplini visul din copilărie. Încă din clasa a şaptea mi-am dorit să fiu preot, motiv pentru care şi la liceu, şi ulterior facultate, am studiat teologia şi m-am pregătit pentru această profesie. Totuşi, nu mi-am dorit să trăiesc exclusiv din această profesie, nu am vrut ca profesia în sine să fie sursa exclusivă de venit, ci să o practic mai mult din plăcere, ca un hobby, dacă vreţi. Acesta este şi motivul pentru care am început primele activităţi economice încă din timpul facultăţii şi am păstrat această pasiune pentru timpul liber. Nu cred că dacă aş fi fost doar preot, fără a mă ocupa de o activitate economică, viaţa mea ar fi fost la polul opus faţă de ce este astăzi. Însă aş fi avut resurse materiale mai reduse decât în prezent. Ar fi fost o viaţă modestă, fără aşteptări extraordinare, cu aceleaşi dorinţe de a avea o familie frumoasă, de a petrece timp cu cei dragi, de a merge într-un concediu şi aşa mai departe. Nu cred că pot să am o imagine clară legat de cum ar fi arătat viaţa mea de zi cu zi dacă nu aş fi dezvoltat businessul care azi îmi aduce multe satisfacţii, dar îmi permite, de asemenea, să mă bucur, în timpul liber, de pasiunea din tinereţe.”
A fondat businessul Misavan în urmă cu peste două decenii, compania ajungând unul dintre cei mai mari producători de bunuri de larg consum din piaţa locală, cu venituri de peste 113 milioane de lei în 2021.
JAVIER GARCIA DEL VALLE
Chairman şi CEO, Happy Tour Group-FCM Travel Solutions Romania
Haina militară şi uniforma de pilot, înlocuite de costumul de CEO
„De când eram foarte mic, am vrut să lucrez în armată. Mai mult, m-am dus ca voluntar la Forţele Aeriene Spaniole, apoi m-am înscris pentru examen la Academia Militară, însă din păcate, nu am trecut. Apoi am aplicat către Academia de Forţe Aeriene, însă din cauza unei probleme de sănătate, o problemă respiratorie, nu am fost admis. Mi-am spus că e clar că nu sunt şanse să intru în armată, aşa că am aplicat să fiu pilot al companiei aeriene Iberia (operatorul aerian naţional al Spaniei). Am aplicat la un program de pregătire oferit de companie, dar nu am putut intra nici la Iberia. Pentru acest motiv, m-am gândint că Dumnezeu nu vrea ca eu să fiu la manşa avionului, aşa că m-am decis să mă reorientez. Cum tatăl meu avea o agenţie de turism, m-am orientat către turism, şi astfel am ajuns aici. Am studiat economia, dar nu mi-am terminat studiile, pentru că nu mi-a plăcut. Am renunţat la această facultate şi m-am orientat către managementul ospitalităţii, facultate pe care am terminat-o şi iată-mă aici. Cu siguranţă, mi-ar fi plăcut tare mult cariera mea militară, încă ţin tare mult la armată. M-aş fi văzut în armată sau pilot. Ador să zbor, am făcut tot felul de simulatoare şi cursuri pentru că-mi place să zbor. Dar nu regret ceea ce sunt azi. Cred ca am o viaţă frumoasă şi sunt fericit cu ceea ce am devenit. Probabil că nu aş fi avut acest timp liber pe care-l am azi, poate nici resursele financiare din prezent, mai ales dacă eram în armată, dar cu siguranţă aş fi avut alte satisfacţii faţă de azi. Cred că destinul nostru ne este scris şi totul se întâmplă – sau nu – cu un motiv.”
Conduce Happy Tour Group – FCM Travel Solutions Romania din 2008, iar anul trecut a preluat agenţia de la fondul spaniol de investiţii GED Capital.
RADU DUMITRESCU
Fondator şi CEO, SHC
„La volanul” skybarurilor
„Când eram mici toţi copiii îşi doreau să devină doctori sau ingineri, doar eu îmi doream să fiu gunoier, făcând-o pe bunica mea să lase capul în jos de ruşine de fiecare dată! După care, în jurul vârstei de 10-12 ani, mi-am dorit să devin şofer de tir, tocmai pentru că mă gândeam că pot călători foarte mult şi pot vedea toată lumea. Mi-a explicat tatăl meu că e o meserie foarte frumoasă, dar că trebuie să dorm şi să mănânc în maşină şi mi-a trecut pasiunea. Iar în jur de 15 ani mi-am dorit să devin antreprenor. Cred că viaţă mea ar fi fost la fel de frumoasă indiferent de ce aş fi ales să fac, pentru că împlinirea şi fericirea nu constau în lucruri sau posesiuni materiale, ci în ceea ce alegi să trăieşti şi în oamenii din jurul tău.”
A fondat grupul de restaurante Stadio Hospitality Concept (SHC), care reuneşte sub aceeaşi umbrelă localurile Stadio Herăstrău, Stadio Universitate, Stadio Unirii, restaurantul NOR (amplasat la ultimul etaj al clădirii de birouri Sky Tower, cea mai înaltă din România), Cişmigiu Bistro la Etaj şi 18 Lounge.
VANYA PANAYATOVA
Country Manager al L’Oréal România şi Republica Moldova şi General Manager L’Oréal pe pieţele din zona Adriatică-Balcani
Un CV atipic: un an de medicină + 20 de ani de business
„Când eram copil nu visam să fiu General Manager, la vremea respectivă, ca orice copil de altfel, am avut o succesiune de mai multe pasiuni. Dacă o întreb pe mama mea, ar spune că voiam un lucru diferit în fiecare zi. Una dintre pasiuni a fost însă să citesc cărţi – continui şi acum – câteodată sunt un cititor patologic, nu pot să trăiesc fără foarte multe cărţi în jurul meu. Am fost crescută în vremurile dominate de socialism, prin urmare cititul a fost singura modalitate prin care generaţia mea să îşi lărgească orizonturile – a fost singura modalitate prin care puteai să visezi şi să îţi imaginezi lucrurile mai departe de situaţia politică de atunci.
Apoi, am absolvit Medicina la mijlocul anilor '90, când lucrurile se schimbau, am lucrat mai puţin de un an ca doctor şi ulterior, odată cu toate acele oportunităţi noi care se deschideau în faţa mea, a existat un motiv practic să mă mut în zona de business. La vremea aceea, voiam să fac lucruri noi, pe care părinţii mei nu le-au putut face, dar mi-am dorit, de asemenea, să am un standard de viaţă mai bun. Cred că foamea aceasta pentru o viaţă mai bună m-a motivat să caut noi oportunităţi.”
Executivul de origine bulgară Vanya Panayotova are o experienţă vastă de leadership, după peste 20 de ani din carieră în sectorul FMCG, acumulând o experienţă la conducerea unor companii internaţionale de top. De profesie medic, şi-a început cariera în business la Procter&Gamble şi şi-a continuat dezvoltarea în cadrul Mondelez International, unde a deţinut poziţii cu responsabilităţi în zona Europa de Est şi Africa & Orientul Mijlociu. Din 2017 este country manager al L’Oréal România şi Republica Moldova, iar de anul acesta a preluat şi responsabilităţile de general manager al operaţiunilor L’Oréal pe pieţele din zona Adriatică-Balcani (Bulgaria, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Slovenia, Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo).
STEFFEN HERINGHAUS
CEO, Five Elements Digital
Un lider fascinat de natură
„Când eram copil îmi doream să fiu paleontolog, ca să cercetez dinozauri, sau scafandru de mare adâncime, pentru a explora viaţa subacvatică. Eram fascinat de natură, animale şi de preistorice.”
Steffen Heringhaus a fondat agenţia de marketing Five Elements Digital, însă în copilărie a visat să fie aproape de natură la propriu, nu doar cu numele brandului creat de el.
CĂLIN METEŞ
Deputy CEO pentru Investiţii al Franklin Templeton International Services, sucursala Bucureşti şi Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea
O carieră ca înfilme
„Când eram copil, visam să fiu... un om de afaceri care cumpără şi vinde companii, aşa cum îl văzusem pe personajul J.R. Ewing din serialul Dallas.”
Pentru analistul de investiţii Călin Meteş, visurile din copilărie nu au fost departe de parcursul său profesional: Călin Meteş este Deputy CEO pentru Investiţii al Franklin Templeton International Services Luxemburg, sucursala Bucureşti şi Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea. Activitatea sa se concentrează pe investiţiile legate de activitatea Fondului Proprietatea, precum şi pe orice alte investiţii ale Franklin Templeton în România.
ALINA COJOCARU
Director, Head of Valuation Department, JLL România
Cu visuri interstelare, în lumea construcţiilor
„Când eram copil, visam să fiu cosmonaut, să ajung pe Lună sau pe Marte; în facultate am şi scris o lucrare pentru sesiunea de comunicări ştiinţifice: Marte – o posibilă Terra?”
După 15 ani de experienţă în cercetare de piaţă şi evaluări de proprietăţi imobiliare, Alina Cojocaru a preluat conducerea departamentului de evaluări din cadrul JLL România.
Poveştile de început de carieră au fost furnizate de manageri şi antreprenori pentru Business MAGAZIN şi pentru realizarea suplimentului aniversar ZF22 de ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro