De ce este bună România pentru teste: ţara care poate ucide sau propulsa un produs

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 13 februarie 2017 1976 afişări

Cele 18 milioane de locuitori ai României şi apetitul lor pentru noutăţi sunt un motiv solid pentru ca inovaţii din cele mai variate domenii să fie testate pe plan local, fie ele iaurturi, modele de magazine, ţigări electronice, modele de management sau inovaţii de producţie.

De ce este bună România pentru teste: ţara care poate ucide sau propulsa un produs

Un pas în plus a fost făcut de BAT spre finalul anului trecut, la jumătate de an de la lansarea oficială a iFuse în România. În noiembrie, compania anunţa că va muta producţia de capsule de nouă generaţie Neopods pentru ţigara electronică glo iFuse din Marea Britanie la fabrica din Ploieşti; astfel, creşte producţia în fabrica de pe plan local. Francisco Toso, directorul general al fabricii British American Tobacco din Ploieşti, declara că producţia totală a unităţii de producţie de care este responsabil va spori cu 20%, volum care se referă deopotrivă la ţigaretele tradiţionale, dar şi la produsele de nouă generaţie.

Pentru a pune în practică acest plan, bugetul de investiţii este de 100 de milioane de euro, iar numărul de angajaţi în fabrică va creşte cu 100 de persoane. „România este un mediu favorabil investiţiilor, cu oameni bine pregătiţi şi cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în 2016. Dorim să continuăm impactul pozitiv pe care îl avem în economia locală prin angajamentul nostru pe termen lung, inclusiv în securizarea celor peste 2.000 de locuri de muncă din întreaga ţară şi crearea altora în următorii ani”, spunea Gemma Webb.

Compania pe care o conduce a raportat pentru 2015 o cifră de afaceri de 1.656 de milioane de euro, în creştere cu 6% faţă de 2014, şi un profit de 98 de milioane de euro, faţă de 80 de milioane în 2014.

Compania nu a comunicat rezultatele financiare aferente anului trecut, dar, într-un interviu acordat Business Magazin în vară, Gemma Webb spunea că se aşteaptă ca 2016 să păstreze aceeaşi tendinţă, cu plusuri la capitolul vânzărilor şi profitabilităţii. „Am avut un an foarte bun în 2015 şi ne aşteptăm ca tendinţa să continue şi în 2016 deoarece în România jumătate dintre fumători fumează ţigările noastre, iar acest trend este în creştere.” Potrivit datelor companiei, BAT are o cotă de piaţă de 54,5% la nivel naţional şi ajunge la 61% în Bucureşti.

Pe plan local, BAT are în afară de fabrica de la Ploieşti, un centru de servicii (call center), unde lucrează în jur de 700 de oameni şi deservesc activităţile companiei pe plan global, şi divizia comercială, care vinde produsele companiei pe piaţa românească. Planurile de investiţii de 100 milioane de euro care vizează fabrica din Ploieşti în următorii cinci ani vor poziţiona unitatea de producţie a BAT ca a doua ca importanţă din Europa la nivel de grup.

5 milioane de euro pentru inteligenţa spălătoriei

Compania de închiriere şi spălare de textile industriale Kromatic din Braşov a descoperit o modalitate unică de identificare a produselor care intră şi ies pe poarta spălătoriei industriale. Spălătoria inteligentă de la Braşov este singura de acest fel din ţară şi printre puţinele din Europa care s-au folosit de tehnologia bazată pe radiofrecvenţă (RFID) pentru a eficientiza managementul textilelor. Potrivit reprezentanţilor companiei, unicitatea Kromatic în Europa şi România este dată de integrarea tehnologiei RFID în sistemul logistic şi în întregul său lanţ valoric. „În 2015, Kromatic a fost transformată dintr-o spălătorie obişnuită în prima spălătorie inteligentă din România. A fost şi este încă nevoie ca piaţa să înţeleagă că există spălătorii de încredere şi că există un tool de management facil al textilelor, fie ele hoteliere, medicale sau uniforme industriale”, spune Aurelian Moraru, directorul general al spălătoriei Kromatic.

El povesteşte că rezultatele inovaţiei incluse în spălătorie apar chiar şi în cele mai surprinzătoare locuri: „Dacă spitalele private au fost de la început foarte deschise, în prezent remarcăm o receptivitate crescută şi în rândul spitalelor de stat care doresc să închirieze lenjerie şi uniforme medicale”, afirmă Moraru. Tot el spune că din ce în ce mai multe hoteluri doresc să nu mai investească în textile, să transfere riscul investiţional furnizorului de servicii. „Nu în ultimul rând, securizarea hotelurilor devine o problemă de actualitate, având în vedere evaluările bunurilor textile dispărute. Este des întâlnită în cadrul hotelurilor de 4-5 stele problema «dispariţiilor», deopotrivă lenjeria din camere cât şi prosoapele din spa.

Tehnologia Kromatic permite securizarea zonei, permiţând de exemplu unui hotel de 80 de camere să salveze chiar şi 20.000 euro pe an din recuperarea furturilor!”, spune reprezentantul Kromatic. Numărul de clienţi, spune Aurelian Moraru, este „în creştere simţitoare, motiv pentru care în luna martie ne vom extinde capacitatea de lucru”. În 2016, cantităţile prelucrate de Kromatic s-au dublat faţă de 2015, trendul continuând să fie crescător; de curând, spălătoria a atras noi clienţi, cu unităţi hoteliere ale Ana Hotels din Poiana Braşov şi Hotel Alpin. Sporirea numărului de clienţi a adus şi o creştere a afacerilor, care s-au majorat anul trecut cu peste 50%, spune Moraru; în 2015, cifra de afaceri a companiei s-a plasat în jurul a 3,3 milioane de euro.

Tehnologia RFID implementată de Kromatic salvează timpul alocat de managerii hotelieri pentru recepţie, inventariere, calculul uzurii şi al oportunităţii investiţionale, explică managerul firmei Kromatic. El crede că în viitor tot mai mulţi manageri vor dori să se bazeze pe rapoarte obiective de trasabilitate generate de tehnologia RFID;

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori