De ce este bună România pentru teste: ţara care poate ucide sau propulsa un produs
Cele 18 milioane de locuitori ai României şi apetitul lor pentru noutăţi sunt un motiv solid pentru ca inovaţii din cele mai variate domenii să fie testate pe plan local, fie ele iaurturi, modele de magazine, ţigări electronice, modele de management sau inovaţii de producţie.
„în plus, tot mai multe companii vor dori să închirieze textile, înţelegând că dacă lenjeria aparţine spălătoriei, e în interesul ei să o îngrijească excelent”. Iar Aurelian Moraru continuă enumerarea acestor avantaje: clientul nu mai are nevoie de investiţie iniţială şi de achiziţii repetate pentru refacerea stocului; un centru de închiriere şi igienizare a textilelor îşi alege furnizorii pe sprânceană, astfel încât produsele să respecte standardele.
„Ştim că potenţialul tehnologiei bazate pe radio frecvenţă este extraordinar şi ne dorim să-l valorificăm tot mai mult. De aceea, ne continuăm activitatea de R&D şi sperăm că în cursul anului să devenim furnizor de taguri bazate pe RFID pentru întreaga lume. Tagurile RFID existente pe piaţă acum au limite tehnologice, iar noi ne-am propus să dezvoltăm noi variante, superioare, robuste şi de încredere”, mai spune Aurelian Moraru.
Tehnologia câştigă tot mai mult teren în diverse ţări din lume, spune reprezentantul Kromatic: numeroase spălătorii precum cele din Maria Britanie, Germania, Turcia şi zona asiatică fac deja demersuri importante în acest sens. „Interesant este că nu numai spălătoriile independente doresc acest sistem, ci şi hotelurile care au spălătorie internă.
Am primit cereri de implementare a sistemului nostru chiar şi de la o reţea internaţională care dorea să înceapă implementarea sistemului RFID în hotelul din Shanghai.” Iar Moraru enumeră rezultatele unui sistem inteligent în spălătorie. Curăţătoria economiseşte timp şi resurse, prelungeşte durata de viaţă a textilelor, reduce volumul de deşeuri generate, are un management performant al investiţiilor şi stocurilor. Pe de altă parte, clientul se poate concentra pe afacerea de bază, scăpând de grija textilelor, poate utiliza eficient personalul, previne furturile.
Promar Textil este o companie cu capital 100% românesc, care a început activitatea în 1994, în domeniul tricotajelor. Din 2007, compania s-a extins pe piaţa serviciilor, printr-un centru de închiriere şi spălătorie de textile industriale (lenjerii HoReCa şi uniforme industriale). Compania se ocupă de servicii profesionale de închiriere, întreţinere şi igienizare a textilelor hoteliere, medicale şi a uniformelor de lucru pentru toate marile sectoare industriale, precum industria alimentară, prelucrătoare, sectorul medical şi cel hotelier. Kromatic, divizia de spălătorie a companiei Promar Textil, a fost lansată în varianta complet integrată cu tehnologie RFID la finele lui 2015, în urma unei investiţii de 5 milioane de euro cofinanţate de Innovation Norway. Atât partea de software a sistemului, cât şi cea de hardware au fost dezvoltate de ingineri braşoveni pentru a rezolva marile „pete oarbe” ale industriei spălătoriilor. Ei au reuşit să rezolve detalii tehnice la o performanţă care nu a fost încă atinsă de numeroşi ingineri străini care încearcă implementarea corectă a sistemului, potrivit reprezentanţilor companiei. Cercetarea şi dezvoltarea sistemului de management al textilelor au durat patru ani.
Mai puţine deşeuri, profit mai mare
Un alt exemplu de inovaţie dezvoltată pe plan local este instalaţia de reciclare aplicată de Saint-Gobain la una din fabricile sale; în România, grupul are trei unităţi de producţie – fabrica de plăci din gipscarton, fabrica de ipsos şi cariera Cheia. Compania alocă anual între 1,5 şi 2,3 milioane de euro pentru eficientizarea proceselor şi retehnologizarea fabricilor de pe plan local, spune Constantin Hariton, director general al Saint-Gobain Construction Products România, diviziile Rigips şi Isover, şi delegat adjunct al Grupului Saint-Gobain în România. O astfel de investiţie este unitatea pilot de reciclare a deşeurilor de gipscarton de la Fabrica de plăci din gipscarton din Turda, prima de acest gen din ţară, care permite reutilizarea deşeurilor de placă, având drept rezultat reducerea gradului de utilizare a rocii naturale din carieră şi diminuarea impactului asupra mediului, prin reducerea cantităţii de deşeu din gropile industriale special amenajate. Investiţia iniţială s-a ridicat la aproximativ 270.000 de euro.
Instalaţia este compusă dintr-un depozit care permite colectarea şi stocarea diferitelor tipuri de deşeu, unitatea de concasare a plăcilor de gips-carton, precum şi echipamente pentru separarea gipsului de hârtie şi dozarea automatizată a materialului recuperat în fluxul de alimentare cu rocă de gips. Conceptul tehnologic original a fost elaborat de experţii companiei Saint-Gobain Rigips, iar echipamentele au fost achiziţionate în urma unei licitaţii internaţionale, în urma căreia compania UNIO Satu-Mare a fost desemnată câştigătoare pentru implementarea proiectului pilot al staţiei de măcinare-reciclare a deşeurilor de placă din gipscarton. „Lucrările de montaj electric şi mecanic au fost realizate de angajaţii noştri, cu concursul unor furnizori locali, iar pentru punerea în funcţiune am beneficiat de asistenţa tehnică a furnizorului de echipamente. Softul specific pentru funcţionarea instalaţiei a fost dezvoltat de inginerul automatist al fabricii noastre care s-a ocupat şi de integrarea în sistemul de automatizare al unităţii de producţie”, declară Alin-Mihai Gavriliu, development engineering & projects manager al Saint-Gobain Rigips.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro