Povestea şefului Bursei de Valori Bucureşti. Cum vrea polonezul să învie piaţa de capital românească

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 03 februarie 2014 2056 afişări

Ludwik Sobolewski se află de mai puţin de jumătate de an la conducerea Bursei de Valori Bucureşti, un loc în care nu s-ar fi văzut până la finalul lui 2012. A fost iniţial asistent universitar la Facultatea de Drept din Cracovia, a lucrat în cadrul guvernului polonez pentru ceva mai mult de un an, a fost apoi vicepreşedinte executiv al Depozitarului Naţional, iar ulterior CEO al Bursei de la Varşovia, care are rulaje de zece ori mai mari decât cea de la Bucureşti. Oferta de a conduce BVB s-a încadrat la categoria “It’s fantastic!”, iar polonezul povesteşte de ce.

În 1994, când a început să lucreze (iniţial drept consultant) la Depozitarul Naţional, instituţia nu era separată de Bursa din Varşovia. „Misiunea clară era de a realiza această separare.„ A coordonat o echipă largă de specialişti şi spune că era important ca acest proces să nu fi fost vizibil din exteriorul instituţiei. „După experienţa de a conduce întreaga ţară, acest lucru aproape că părea uşor. Dar nu era.„ Totul a mers bine şi a fost numit vicepreşedinte executiv al Depozitarului Naţional polonez, devenind brusc una dintre cele mai importante persoane din domeniul pieţei de capital în Polonia, dar fără o foarte mare vizibilitate, aşa cum e cazul celor care lucrează la bursă.

Avea 29 de ani şi mărturiseşte că nu ştia la acea vreme o mulţime de lucruri; a lucrat în cadrul instituţiei vreme de 11 ani şi spune că era ca o construcţie legală, aproape metafizică, „aproape ca filosofia germană: întune-cată şi ermetică, e mai degrabă vorba despre a gândi decât de a acţiona, pe când la bursă mai degrabă este vorba de a acţiona, desigur pe baza a multă gândire„. A fost pentru el o perioadă fascinantă, în care au fost puse bazele instituţiei şi avea destul de multă libertate, evaluează acum.

Este convins că 11 ani a însemnat o perioadă prea lungă în care să facă acelaşi lucru şi „mi s-a întâmplat ceva care nu mi se întâmplase până atunci şi nici de-atunci: începeam să mă plictisesc„. Rutina devenise dominantă şi crede că ar fi trebuit să părăsească acel loc de muncă cu 2-3 ani mai devreme.

 

„Era o dilemă grea, pentru că nici nu ştiam ce altceva să fac şi, în plus, câştigam o mulţime de bani: mult peste 10.000 de euro.„ În perioada de început a anilor 2000, „erau bani foarte frumoşi, mai ales dacă treaba mergea ca pe roate„. Frământarea a durat circa doi ani şi, pentru că era foarte hotărât că nu vrea să mai preia încă un mandat, în 2006 a decis să facă un lucru neobişnuit, dezvăluie acum şi spune că este pentru prima oară când vorbeşte public despre acest lucru. L-a sunat pe editorul unuia dintre cele mai citite cotidiene poloneze şi i-a spus că vrea să-i dea informaţii confidenţiale. „Voiam să mă asigur că nu voi fi un candidat pentru următorul mandat. Ceea ce s-a şi întâmplat."

VÂRSTA POTRIVITĂ ŞI CONVERSAŢIILE TRANSFORMATOARE Dar după câteva săptămâni toată lumea era convinsă că făcuse acest lucru pentru a putea candida la conducerea bursei. „Dar jur că a fost o întâmplare.„ Era o situaţie delicată, pentru că ministrul trezoreriei, care deţinea 100% din bursă la acea vreme, decisese că vrea să schimbe CEO-ul bursei, care ocupa poziţia încă din 1991. Ministrul a ales să organizeze un concurs şi ceruse să-i fie prezentaţi trei candidaţi, iar „câţiva oameni m-au întrebat dacă nu vreau să-mi depun candidatura; eram mai degrabă împotriva acestui lucru, pentru că nu credeam că voi avea şanse reale în această competiţie, despre care credeam că va fi influenţată politic. N-a fost aşa„. O altă conversaţie telefonică i-a schimbat din nou viaţa.

Un matematician, membru al consiliului de la bursa poloneză, i-a spus: „Ludwik, te rog să-ţi depui candidatura, pentru că avem o problemă. O mulţime de oameni sunt rezervaţi în a face acest lucru din pricina CEO-ului anterior (care era o legendă - n.r.). Sunt conversaţii care ne pot schimba viaţa. Aceasta a fost foarte scurtă şi m-a pus pe gânduri„. După 11 ani de muncă creativă şi pragmatism, „după ce am fost cinic, cineva pe care îl respectam profund m-a sunat şi mi-a spus: «Avem o problemă. Nu putem da bursa pe mâna unui politician iresponsabil.»„ S-a hotărât astfel să candideze, însă discuţia cu head-hunter-ul care făcea lista de candidaţi l-a iritat total, pentru că acesta nu ştia ce abilităţi are („venise nepregătită la întâlnire„); nici evaluarea dosarului său nu a fost pozitivă; în ciuda acestui lucru, boardul a decis altceva şi au propus ministrului, în loc de trei candidaţi, unul singur: pe Ludwik Sobolewski. „A fost un moment crucial, pentru că ministrul se aştepta să poată alege CEO-ul din trei propuneri."

Sobolewski mai povesteşte şi că în momentul în care era pe cale să devină vicepreşedinte executiv al Depozitarului Naţional, CEO-ul de la acea vreme avea o reţinere în ce priveşte numirea lui Sobolewski, din pricină că avea doar 29 de ani. S-a sfătuit cu un profesor de drept, căruia i-a spus că are un candidat excelent, dar are o problemă: este prea tânăr. Profesorul de drept, devenit apoi prieten cu Sobolewski, i-a răspuns: „Nu-ţi face griji, cu timpul acest lucru se rezolvă„. 11 ani mai târziu, când a fost ales CEO al Bursei, profesorul l-a sunat, l-a felicitat şi i-a spus că a ajuns CEO „la vârsta potrivită„; împlinise deja 40 de ani. Era o glumă, iar polonezul este încredinţat că „nu sunt momente în viaţă când suntem prea tineri sau prea avansaţi în vârstă pentru a face ceva anume. Cred că e mai degrabă vorba de pasiune, interes şi energie. Nici măcar nu sunt sigur că odată cu vârsta căpătăm experienţă".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/povestea-sefului-bursei-de-valori-bucuresti-cum-vrea-polonezul-sa-invie-piata-de-capital-romaneasca-12010208
12010208
comments powered by Disqus
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori