De la ea vine luxul

Postat la 04 august 2008 291 afişări

Adresa: Calea Victoriei, nr. 46. Locatia: magazinul Victoria 46. Intr-o rochie Stella McCartney si pantofi Lanvin, Irina Radu schimba pozitia unei genti de pe raft, dupa care rearanjeaza accesoriile dintr-o vitrina. Ma lamureste repede, citindu-mi uimirea pe fata, ca desi este manager general al grupului Solmar, din care face parte si Victoria 46, activitatea ei este mai mult una comerciala decat una administrativa. Ii place sa fie in mijlocul evenimentelor (si al magazinelor) si recunoaste ca acest ?birou mobil" i se potriveste de minune.

La doar 30 de ani, Irina Radu conduce 13 magazine si 300 de angajati. La carma grupului Solmar a venit in urma cu 3 ani, cand in Romania aveau deschis un singur magazin. Dezvoltarea grupului pe piata romaneasca este opera ei si a echipei pe care tot ea a ales-o si a format-o. Este foarte usor sa iti dai seama ca isi iubeste munca, pentru ca atunci cand vorbeste despre companie foloseste des cuvantul familie, iar cand vine vorba despre activitatea sa cuvintele pasiune, dedicare si loialitate se regasesc frecvent in frazele pe care le rosteste. Crede, de altfel, ca femeile sunt mai multe (si mai potrivite) in acest domeniu, pe de-o parte pentru ca au un simt al esteticii mai pronuntat, iar pe de alta parte pentru ca nu il judeca si nu il privesc ca pe un business, ci il iubesc si ii sunt dedicate.


Asigura-te ca iti place
A inceput sa lucreze de la 18 ani, dar primul sau job adevarat l-a avut la 22. Cu diploma de economist in buzunar, fiind absolventa a Academiei de Studii Economice, a inceput sa lucreze la Interamerican, cea mai mare asociatie de companii de asigurari din Grecia la momentul acela. Se pare ca sangele chiar ii uneste pe oameni, pentru ca GM-ul Solmar este pe jumatate grecoaica, iar greaca o considera a doua ei limba. In Interamerican a lucrat doi ani si jumatate, in ultimii doi dintre ei fiind director de marketing pe partea romaneasca.

Apoi si-a dat seama ca acest mediu nu i se potrivea, nici pentru varsta pe care o avea, nici pentru ceea ce-si dorea sa faca. Si-a facut astfel o companie de consultanta, in asociere cu un coleg de-al sau de atunci. Obiectivul ei si al companiei era sa atraga branduri in Romania, e drept, la un nivel foarte mic. Primele branduri au venit din Grecia, a doua sa casa. Compania a functionat destul de bine in primii 3 ani de activitate, cu 3 magazine deschise in Bucuresti. Dupa care, datorita problemelor companiei din Grecia, Irina Radu s-a vazut nevoita sa renunte la activitatea respectiva.
Dar lucrurile au luat o intorsatura favorabila, pentru ca i s-a oferit oportunitatea de a prelua full time, si nu numai la nivel de consultanta, compania Solmar, care avea un singur magazin in Romania, respectiv Mango, dar care dorea sa se extinda pe o piata care promitea. Ceea ce lipsea era formula corecta pe care sa o aplice pentru dezvoltarea pe o piata neexploatata inca. "Noi ca si companie apartinem unui grup extrem de puternic in zona fostei Uniuni Sovietice. Avem, in momentul de fata, peste 250 de magazine in aceasta zona - Rusia, Ucraina, tarile baltice. Astfel ca relatia cu brandurile era deja consolidata si, prin urmare, era pacat sa ratam oportunitatea pietei din Romania, mai ales ca brandurile isi doreau un partener solid."


Raspunde la intrebare
Experienta dobandita in Interamerican a ajutat-o pe partea administrativa si ca sa isi dea seama de ce fel de oameni are nevoie in compania pe care o conduce. Atunci cand face recrutari de personal, incearca sa-i descopere pe candidati ca si persoane. Nu se uita in CV-uri, ci la oameni. Nu o intereseaza foarte mult experienta profesionala sau studiile potentialilor angajati, ci daca se potrivesc sau nu conceptului de companie pe care ea l-a format. "Cand am inceput sa fac recrutari, imi doream sa gasesc persoane tinere cu dorinta de a evolua. Persoane dedicate si cu trasaturi de caracter pozitive, mai degraba decat persoane cu un CV impresionant si care pana la urma nu isi aveau locul in ceea ce eu voiam sa creez." Si atunci a preferat sa ia acei oameni care aveau trasaturile de caracter pe care ea le dorea si sa-i formeze exact dupa modelul companiei. "Lucru care chiar a reusit. Nu se poate regasi la toti cei 300 de angajati, categoric, insa la acel core team pe care doream sa-l formez si care de fapt este motorul ce pune in functiune compania, lucrurile acestea chiar exista."
O intrebare importanta la un interviu este "Cum te vezi peste 5 ani?", intrebare pe care Irina Radu o adreseaza de fiecare data unui candidat. Dar care ar fi, din perspectiva angajatorului, raspunsul corect? Sefa companiei Solmar considera ca important este sa existe un raspuns, pentru ca de multe ori oamenii se blocheaza la aceasta intrebare. Apoi se gandesc la un raspuns plauzibil si spun mai multe decat cred cu adevarat. "Eu cred ca oamenii ar trebui sa aiba niste aspiratii realizabile pentru ceea ce ei stiu ca pot si stiu sa faca, dar aspiratii care sa fie reale si sa simt ca cel care raspunde - chiar daca spune ca doreste sa aiba o familie cu 5 copii - este sincer si chiar s-a gandit la aceasta intrebare." Cum se vede ea peste 5 ani? Cu o familie cu 2 copii. Se vede fericita alaturi de sotul sau si dedicata companiei pe care a crescut-o. Si tot intr-un viitor, mai mult sau mai putin indelungat, se vede locuind in Grecia. Si-ar dori sa faca naveta Atena-Bucuresti, si nu invers, cum o face acum.


Foame de lux
In numai 3 ani de zile a reusit sa aduca in Romania branduri extrem de cunoscute in intreaga Europa. In prezent compania este impartita in doua divizii. Prima se refera la cel mai vechi domeniu al firmei - si anume divizia de mass market retail din care fac parte brandurile Mango, Promod, Castro, Jennifer si doua branduri nou intrate in Romania - Oasis, un brand britanic si Max & Co. - linia young a brandului Max Mara.
De cealalta parte se gaseste linia de luxury brands din care fac parte liniile secundare ale caselor de moda - D&G, Versace JC, Just Cavalli, CNC - Costume National, Gianfranco Ferre. Iar ultimul si cel mai mare proiect al grupului pe piata romaneasca este Victoria 46, un magazin multibrand ce reuneste peste 35 de designeri.
Irina Radu nu crede ca este in concurenta cu magazinele monobrand ale brandurilor pe care le comercializeaza din simplul fapt ca se adreseaza unor clienti diferiti. "De obicei magazinele multibrand nu prea concureaza direct cu magazinele monobrand, pentru ca le ofera o mai mare diversitate, pe de-o parte, iar pe de alta parte se adreseaza unui segment mai larg de consumatori decat aceia care isi doresc un brand si atat."
In plus, doar linia a doua a casei de moda Versace este prezenta cu un magazin propriu pe piata romaneasca, iar brandurile care se gasesc in Victoria 46 sunt in regim de exclusivitate. "Am incercat sa concentram aici cam toate brandurile ce sunt la mare cautare pe piata europeana si sa nu ne limitam numai la numele mari si cunoscute."
In magazinul de pe Calea Victoriei 46 se gasesc nume precum Ives Saint Laurent, Roberto Cavalli, Christian Dior, Alexander McQueen, Balenciaga sua Marc Jacobs.
Ideea unui astfel de magazin a venit in urma cu un an, dar a fost nevoie de ceva timp si de foarte multi bani, pentru a gasi o locatie potrivita pentru ce se dorea sa se realizeze, pentru ca niciunul dintre branduri nu ar fi fost de acord sa intre intr-un mall, Solmar derulandu-si, pana atunci, activitatea numai in mall-uri.
"Este practic primul nostru magazin de strada si ne-a fost foarte dificil sa gasim o suprafata atat de generoasa (600 de metri patrati) pe o artera extrem de importanta cum e Calea Victoriei si cu un acces usor, pentru ca aceasta artera devine din ce in ce mai putin accesibila, locurile de parcare fiind foarte putine, si trebuia sa oferim clientilor un minim de confort din acest punct de vedere."
Oportunitatea unui spatiu a venit dupa aproape un an de zile de asteptari si cautari, iar actionarii grupului Solmar au investit peste un milion de euro numai in magazin. Dar pe langa acesti bani, exista si o necesitate de capital circulant extrem de ridicata pentru stocul de marfa. Brandurile de lux lucreaza pe un alt sistem - se desfasoara un proces de buying direct din showroom-uri cu 6 luni inainte ca marfa sa ajunga fizic in magazin, si atunci este necesar fondul de capital circulant pentru a asigura stocul necesar in fiecare sezon.


Nu concurentei
Sa conduci o companie din domeniul fashion iti pune sau impune cateva reguli in privinta aspectului si a vestimentatiei. Mai ales ca femeie este foarte important sa arati si sa te imbraci intr-un anumit fel, pentru ca prin tinuta exprimi un mesaj, iar acest mesaj trebuie sa fie cat mai pozitiv. "Nu ai cum sa lucrezi in domeniu si sa nu fii si tu in pas cu tendintele. Nu am putea lucra in fashion si sa ne imbracam cu lucruri care nu mai sunt la moda de cativa ani. Iar acest lucru nu inseamna sa fii 'a fashion victim', ci sa-ti respecti munca." Cea care conduce Victoria 46 recunoaste ca aproximativ 40 de procente din venitul ei se duc pe haine, pantofi si accesorii. Iar un lucru pe care si l-a impus ca o regula este renuntarea la achizitionarea de la concurenta. "Nu o fac pentru ca nu mi-ar placea si alte branduri, ci din principiu."
Ce o atrage cel mai mult la acest domeniu este dinamismul cu care lucrurile se schimba. Nu crede ca exista loc de rutina, de aceea nu se vede facand altceva. Chiar daca in teorie se spune ca un manager general nu trebuie sa stea in aceasta pozitie mai mult de 4-5 ani, Irina Radu considera ca aceasta regula nu se aplica in domeniul modei.
"Este un domeniu plin de provocari, in care schimbarile vin de la sezon la sezon. Este dinamic atat din perspectiva brandurilor pe care le ai deja, dar si din perspectiva noilor proiecte in care te poti angaja." Pe de alta parte, crede ca daca ar face altceva, este ca si cum ar trada structura pe care singura a format-o, pentru ca in afara de sustinerea de capital pe care actionarii au acordat-o, toate celelalte lucruri sunt opera ei si a echipei ei.


Solmar
A aparut in anul 2000
Mango este primul brand adus in Romania de Solmar
Numarul angajatilor a ajuns la 300
In prezent au deschise 13 magazine, iar pentru anul viitor mai pregatesc inca 15 magazine
Cifra de afaceri pe 2006 a fost de 12 milioane de euro. Pentru 2007 estimeaza 19, iar pentru 2008 estimeaza 35 de milioane de euro, avand in vedere planul de dezvoltare pentru anul respectiv

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
De,
la,
ea,
vine,
luxul
/lideri/de-la-ea-vine-luxul-4074350
4074350
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.