Furia lui Thor
Dupa ce tatal sau a fost implicat in cel mai mare scandal din mediul de business islandez, Thor Bjorgolfsson a plecat "in lume" pentru a reabilita numele familiei sale. In mai putin de un deceniu a facut primul miliard de euro, si-a pastrat statutul de singurul miliardar islandez din topul Forbes si este unul dintre cei mai respectati tineri antreprenori nordici.
Prima investitie importanta din Islanda a venit mai tarziu, cand Thor era deja milionar in dolari, si a fost o mutare de imagine: a cumparat pachetul majoritar al celei mai vechi banci islandeze, Landsbanki, si si-a numit tatal presedinte al grupului.
Miscarea, deja celebra, era descrisa foarte plastic la vremea respectiva de presa locala: "Thor s-a enervat, s-a revansat... si s-a imbogatit pe parcurs", a scris presa islandeza imediat dupa intoarcerea sa in tara si ulterior "incoronarii" tatalui sau. Acum detine actiuni in cele mai importante patru companii din Islanda si are investitii importante in telecomunicatiile din Bulgaria, Cehia si Polonia. El spune ca, desi timp de 10 ani a investit incontinuu, principalul sau motiv nu a fost averea de peste 3,5 miliarde de dolari (2,6 mld. euro), pe care a strans-o in timp. Thor spune ca banii au fost doar un instrument prin care a recapatat respectul pentru numele familiei sale.
Talent mostenit
De cele mai multe ori, calitatile antreprenoriale sau manageriale se transmit de la o generatie la alta. Este si cazul lui Thor Bjorgolfsson, dar cu mentiunea ca familia sa exceleaza la acest capitol. Strabunicul sau, Thor Jensen, a parasit Danemarca in 1878, la 15 ani, si a ajuns sa controleze mai mult de 50 de mici afaceri in Islanda. Cei doi baieti ai sai au fost prim-ministru al Islandei, respectiv ambasador in Statele Unite. Unul dintre cei doi gineri ai sai a condus cea mai mare companie navala din Islanda, iar celalalt ginere a dirijat afacerile Shell in Islanda. Tatal lui Thor, Bjorgolfur Gudmundsson, a cunoscut si el succesul in afaceri, pana la prabusirea Hafskip, una dintre cele mai importante companii navale ale Islandei.
In pofida traditiei antreprenoriale uriase de care se bucura, viata i-a rezervat o mare surpriza, pentru ca poti munci o viata intreaga pentru a-ti castiga respectul si in doar cateva momente poti sa-l pierzi. A fost datoria sa sa nu-l piarda definitiv. Din cauza acuzatiilor pentru care tatal sau a fost condamnat la un an de detentie, viitorul lui Thor in Islanda era si el afectat. Intr-o tara cu doar 300.000 de locuitori, orice scandal economic este unul de proportii si numele sau ar fi fost "patat" definitiv in mediul de afaceri islandez. Asa ca Thor s-a indreptat catre Universitatea New York, unde a obtinut o diploma in finante in 1991.
Norocul tine cu cei curajosi
Desi putea sa ramana in "tara tuturor posibilitatilor", Thor nu a facut-o. S-a intors in Islanda pentru a-si plati datoriile de pe urma studiilor, dar planul sau de a lucra pentru tatal sau, care atunci conducea divizia de bere si bauturi alcoolice a companiei farmaceutice Pharmaco, nu a durat prea mult. Islandezii de la Pharmaco au vandut drepturile asupra brandurilor lor de alcool si l-au insarcinat pe tatal lui Thor sa dezasambleze utilajele fabricii. A facut-o, dar in loc sa le vanda bucata cu bucata, acesta s-a gandit la altceva. La propunerea lui Thor, a convins grupul farmaceutic sa-si incerce norocul cu vechile echipamente in Rusia, alaturi de el si un alt asociat, Ingimar Haukur Ingimarsson, consultant la Moscova.
Thor a fost primul care s-a aliniat provocarii si, in 1993, impreuna cu tatal sau, a plecat spre St. Peterburg. Dar in Rusia au gasit o alta realitate. Cu doar cateva luni inainte, mafia ruseasca asasinase doi investitori straini care conduceau fabrici de bere in St. Petersburg, dar Thor nu a dat inapoi. "Pe langa constanta depreciere a rublei, intreruperile de curent, lipsa zaharului sau calitatea proasta a apei, cel mai dificil lucru era ca noi locuiam la periferia orasului si, pentru ca nu existau prea multe taxiuri, adesea mergeam pe jos pana acasa, lucru cu adevarat riscant atunci. A fost echivalentul a 10 ani in purgatoriu", concluzioneaza el acum.
Totusi, Bravo, asa cum a denumit fabrica de bere, s-a dezvoltat rapid si, trei ani mai tarziu, olandezii de la Heineken au cumparat afacerea pentru 400 de milioane de dolari.
A mizat totul pe trei directii
Era timpul sa se intoarca in Islanda, dar nu pentru a-si continua investitiile pe o piata mult mai stabila, ci pentru a redobandi respectul pentru numele tatalui sau. A cumparat pachetul majoritar in cea mai veche banca islandeza, Landsbanki, 140 de milioane de dolari pentru o cota de 45%, si si-a numit tatal presedinte al grupului. "Landsbanki este o banca micuta dupa standardele internationale, dar este, totusi, un punct de plecare", a spus Thor, care nu si-a ascuns ambitia de a transforma "micuta banca" intr-unul dintre principalele grupuri financiare ale Europei. In Islanda, mai mult de 80% din populatia tarii sunt clienti ai grupului.
Dar Thor a mizat mai departe pe alte piete si si-a folosit banii pentru investitii puternice in toata Europa. A fondat doua holdinguri pentru investitii, Novator si Amber, ambele cu sediul principal la Londra, si a inceput sa cumpere pachete importante de actiuni cu precadere in telecomunicatii, farmaceutice si in sectorul financiar. A cumparat Balkanpharma, un grup farmaceutic din Bulgaria pe care l-a condus, in doar doi ani, spre fuziunea cu islandezii de la Pharmaco. Noua companie, Actavis, a continuat sa se dezvolte prin achizitii in Malta, Danemarca, Turcia, Serbia si India. In prezent, Thor detine 32,9% din Actavis, iar grupul este intre primele zece concerne farmaceutice din lume.
Dar telecomunicatiile sunt domeniul sau favorit pentru investitiile ultimilor ani. Este principalul investitor in BTC (Bulgarian Telecommunication Company), principalul operator de telefonie fixa din Bulgaria, cu peste 20.000 de angajati si mai mult de 3 milioane de abonati. Bulgaria este cea mai buna alegere pentru business-uri in telecomunicatii - are cea mai ridicata rata de acoperire a telefoniei fixe din estul si centrul Europei, din populatia de 8 milioane de locuitori mai bine de 85% folosind telefonia fixa.
El mai detine si pachetul majoritar in Ceske Radiokomunikace, principala companie de telecomunicatii din Cehia, prin care controleaza 39,23% din actiunile T-Mobile Cehia - a doua companie de telefonie mobila din Cehia, cu peste 5 milioane de clienti la sfarsitul lui 2005. Actionarul majoritar este Deutsche Telekom, ce detine restul de 60,77% prin intermediul Cmobil, un holding olandez.
Tot in telecomunicatiile din Cehia, Thor detine prin Novator, grupul sau de investitii, 70% din P4, cel mai mare furnizor de telefonie wireless din Cehia.
Averea sa a crescut cu mai bine de un miliard anul trecut si, pentru ca masivele investitii de-abia incep sa ofere randamente, analistii cred ca islandezul nu poate decat sa urce in topurile celor mai bogati oameni ai planetei. Thor locuieste in prezent la Londra, unde functioneaza si cele doua mari fonduri de investitii pe care le administreaza. Cel mai mult timp il petrece in Regat, impreuna cu prietena sa (o relatie ce dureaza de 15 ani) si baiatul lor, dar calatoreste foarte mult in toata Europa pentru a-si supraveghea investitiile masive din centrul si sud-estul continentului.
Investitorii islandezi
Chiar daca este singurul miliardar islandez din Forbes, Thor nu este unicul investitor care prefera companiile si actiunile de pe bursele straine (Islanda are doar 20 de companii listate la bursa din Reykjav?k).
De cativa ani, fondurile de investitii din Islanda au cumparat participatii masive in Regatul Unit, iar presa britanica suspecteaza ca banii "injectati" in economia lor ar putea proveni de la mafia rusa. Pana acum nicio legatura nu a fost demonstrata, si islandezii isi forteaza norocul. Ei ii urmeaza pe rusi si americani in Premier League, campionatul englez de fotbal (tinta lor este West Ham United). Desi Islanda are o populatie de numai 300.000 de locuitori, investitiile islandeze in Marea Britanie au depasit un miliard de lire sterline, spune The Guardian.
Ultima tranzactie
Bjorgolfsson a fost implicat, recent, in cea mai mare achizitie privata din Bulgaria. AIG Global Investment, divizie a grupului american de asigurari AIG, a anuntat ca va achizitiona o participatie de 65% la Bulgaria Telecom (BTC), principalul operator de telecomunicatii din Bulgaria, pentru 1,08 mld. euro. Novator, fondul de investitii controlat de Bjorgolfsson, detine 90% din BTC, companie ce inregistreaza 2.9 milioane de abonati, circa 27% din populatia totala a Bulgariei (peste 85% din populatia de 8 milioane de oameni a Bulgariei detine un telefon fix).
De dragul artei
Printre aceste investitii, Thor este si consultant general al Islandei in Rusia si un sustinator cat se poate de pro activ pentru tot ce inseamna arta si cultura, atat in Islanda dar si in principalele tari unde are investitii. Momentan, el sprijina un proiect islandez de adaptare a piesei "Romeo si Julieta", de Shakespeare, piesa pe care a produs-o la Londra si intentioneaza sa o duca la New York. Piesa este jucata intr-o sala de circ, de acrobati si clovni, fara se se piarda fondul tragic al piesei. Pana acum, toate strangerile de fonduri au fost directionate catre o organizatie de binefacere din Bulgaria.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro