O idee din tara lui Homer

Postat la 02 iulie 2007 986 afişări

A parasit o functie de director din cadrul Bancpost si a fondat, impreuna cu alti doi asociati, Capital Partners, o casa de investitii in al carei succes a crezut inca din timpul studiilor urmate in Grecia.

Andrei Diaconescu nu s-a inselat deloc, pentru ca in cei doi ani de existenta, Capital Partners s-a dezvoltat chiar peste asteptarile sale." "A fost de-a dreptul incredibil", spune Diaconescu, partener si fondator al Capital Partners, despre primul an din viata companiei. "La inceput ne gandeam daca o sa ne putem plati chiria pentru sediul firmei si daca ne vom putea pastra standardul de viata, dar asteptarile ne-au fost cu mult depasite si lucrurile au evoluat extraordinar."



O surpriza placuta
In primul rand, Diaconescu astepta la Capital Partners companiile mici sau mijlocii, asa ca a fost placut surprins sa observe ca exact grupurile importante se interesau de serviciile lor. Din experienta "elena" stia ca majoritatea companiilor mari au departamente speciale pentru finantari sau achizitii si ca, cel putin teoretic, nu ar avea nevoie de serviciile unei case de achizitii. Numai ca aceste companii, de multe ori straine, au preferat sa apeleze la Capital Partners, datorita faptului ca erau mai ancorati in realitatea mediului de business autohton.
De ce are fondatorul celei mai mari case de investitii din Romania tocmai studii in patria lui Homer? Pentru ca parintii lui Andrei Diaconescu si-au urmat carierele de diplomati in statul elen, iar el, elev de gimnaziu, a fost obligat sa-i urmeze.

"A fost o perioada foarte frumoasa, mi-am facut multi prieteni, m-am bucurat de Grecia, ca tara, si m-am bucurat de conditiile foarte bune pe care le-am avut acolo."

Singura problema a fost greaca, deoarece singurele cunostinte le-a dobandit in regim de urgenta, si asta cu doar trei luni inaintea plecarii. "La inceput a fost mai dificil, pentru ca am ajuns acolo in clasa a saptea si trebuia sa invat deja vechea greaca, cand eu nu stiam nici macar noua greaca."
Totusi, a invatat foarte repede limba, chiar si pe cea veche, si s-a hotarat sa ramana si la facultate tot in Grecia, chiar daca parintii sai s-au intors in Romania. A reusit sa intre la facultatea de drept de la Thessaloniki, cea mai buna facultate de drept din Grecia, dupa un examen sustinut, bineinteles, in limba greaca.



Diplomat sau bancher?
"Studiile de drept ii puteau facilita o cariera de diplomat, similara celor urmate de parintii sai, dar Diaconescu a revenit in tara si a ales domeniul bancar.
Insa la inceput domeniul bancar nu l-a ales pe el, pentru ca la primul interviu nu a avut prea mult noroc. "Am fost la un interviu la ABN Amro, total nepregatit, in blugi, si cand CEO-ul lor m-a intrebat ce vreau sa fac in viata, i-am spus ca vreau sa fac ceea ce-mi place si sa castig cat mai mult din asta. Mi-a raspuns, absolut firesc, ca nu corespund postului."
Dar apoi, imbracat potrivit si cu atitudinea potrivita, a ajuns sa discute cu Radu Ghetea, atunci la Alpha Bank, actualmente presedintele CEC, cu care s-a inteles foarte bine si i s-a parut cea mai buna alegere posibila in momentul acela.

A inceput lucrul la departamentul de marketing unde, "la sfarsitul anilor '90, nu prea aveam ce sa fac. Incepusem deja sa ma plictisesc, pentru ca sunt un tip foarte dinamic, asa ca m-am apucat sa citesc rapoartele de credit si sa le povestesc, sub forma de rezumat, directorului".
De fapt, putin mai tarziu, a si cerut un post la departamentul de credite, unde a ramas pana in 2000, cand a fost promovat ca sef pe clientii mari din banca centrala.
Si-a pastrat functia, pozitie unde s-a simtit cu adevarat foarte bine, pana in 2004, cand a fost cooptat in echipa care trebuia sa ajute la restructurarea Bancpost. "Pentru mine a fost cea mai edificatoare experienta si mi-am dat seama ca este timpul sa merg mai departe si sa-mi pun pe picioare propria companie."



Investitia in oameni
"Imediat dupa ce am parasit functia de director al diviziei de clienti mari ai Bancpost, prietenii si apropiatii ma intrebau de ce m-am decis sa renunt la o pozitie 'calduta' si mai ales la salariul deosebit de motivant pe care il primeam acolo." Ei bine, desi pentru cei care il priveau din afara totul a parut brusc, decizia sa nu a fost deloc una pripita. "Aveam deja o independenta financiara si Capital Partners a fost gandita mai bine de un an pana sa demaram practic munca." (Diaconescu si Victor Capitanu au plecat in acelasi timp de la Bancpost pentru a forma compania, impreuna cu Vlad Busila, al treilea asociat - n.r.).

Chiar daca a renuntat la salariul de cateva mii de euro, Diaconescu avea deja cateva investitii personale ce ii asigurau intr-o oarecare masura viitorul apropiat. "Inca pe cand lucram la Alpha Bank am primit o prima de obiectiv de peste 7.000 de dolari, foarte mult pentru acea vreme, am mai pus alti 7.000 din economii si un imprumut bancar, bani cu care am cumparat terenuri in zona de nord a Capitalei si care au avut, bineinteles, niste randamente foarte bune." Atat de bune, incat continua sa investeasca in real estate si astazi, atat pe cont propriu dar si prin investitiile Capital Partners.

Tot la capitolul investitii trebuie amintit faptul ca businessul a pornit cu o investitie minima de aproape 5.000 de euro, bani pentru chirie, mobilier si cateva calculatoare pentru sediul din zona Unirii. "Intr-o companie de genul acesta, principala resursa sunt oamenii, si in oameni trebuie sa investesti daca vrei sa ai rezultate", considera Diaconescu, care se mandreste ca, in cei doi ani de existenta, de la Capital Partners nu a plecat inca niciun om.



Ideea de baza
In 2004, cand compania era doar la stadiul de planning, Diaconescu stia ce vrea sa faca, insa nu stia cum sa obtina ceea ce vrea. Exemplul unui astfel de business l-a castigat din experienta greceasca, unde un bun prieten, mai experimentat decat el, facea acelasi lucru, castiga foarte bine si era intotdeauna relaxat. "Asta este ideea principala, indiferent de persoana sau de domeniu", sustine Diaconescu, si asa au procedat si ei cand s-au decis sa faca ce stiau mai bine, si anume finantari.

Capital Partens a fost fondata, in 2005, impreuna cu doi asociati, Victor Capitanu si Vlad Busila, carora li s-a alaturat, din 2006, Doru Lionachescu.
Astazi, pentru ca numarul angajatilor a crescut la peste 20 de oameni, Capital Partners si-a mutat sediul in zona Dorobanti, intr-o vila impozanta, atat prin dimensiuni cat si prin arhitectura deosebita, si un lucru este sigur: Diaconescu si asociatii sai nu isi mai fac griji pentru plata chiriei. Deja din primul an de activitate al firmei, cifra de afaceri depasise un milion de euro, iar in 2006, compania a intermediat tranzactii de peste 150 de milioane de euro si finantari bancare de peste 200 de milioane de euro.

Compania este astazi structurata pe patru domenii de activitate, finantari, fuziuni si achizitii, real estate, investment asset management. Diaconescu conduce divizia de real estate, probabil datorita experientei pe care o are in investitiile imobiliare. "Ideea sa ne ocupam si de tranzactii sau finantari de real estate ne-a dat-o chiar unul dintre clientii nostri si am fost bucuros sa ma ocup de segmentul acesta."



Unde e romantismul?
Toate aceste date, desi indicatori de performanta, il fac pe Diaconescu sa regrete putin perioada romantica de la inceputul businessului, chiar daca este perfect constient ca o crestere atat de importanta aduce cu ea schimbari majore. "Am pornit la drum foarte relaxati si am ajuns acum sa ne institutionalizam, iar eu, care nu suportam sa vin la cravata, va trebui sa o fac si sa-mi oblig si angajatii sa procedeze la fel. Este poate singurul dezavantaj care imi vine in minte, in rest, lucrurile au mers atat de bine, incat ne-au luat si pe noi prin surprindere."

Diaconescu nu regreta nici lipsa timpului liber, pentru ca, spune el, atunci cand faci ceea ce-ti doresti, te simti cu adevarat foarte confortabil. "Oricum, adevarul este ca imi place sa muncesc si daca as avea prea mult timp liber, probabil nu as mai sti ce sa fac cu el."
Dar Diaconescu isi pastreaza dinamismul si in afara biroului. Joaca mult tenis de camp, calatoreste "foarte, foarte mult", numai in ultimele luni a zburat de 6-7 ori peste 18 ore, si, de ceva timp, face si karate, saptamanal, impreuna cu partenerul sau de la Capital Partners, Victor. "Mergem pentru relaxare si pentru compania antrenorului, care este un tip senzational."
Chiar daca au trecut doar doi ani de la startul propriului business, amintirile de la inceput sunt multe si foarte placute.

"Ne-am intalnit la casa mea de la Breaza, unde discutam de obicei despre companie, si am facut o lista de aproape 100 de posibili clienti. Chiar daca este o afacere unde te bazezi pe recomandari si notorietatea numelui tau, prima conditie este ca lumea sa afle de existenta ta."
Acum, cu acea lista in fata, Diaconescu constata ca din cele aproape 100 de companii contactate atunci, 20 au trimis un raspuns imediat, iar ulterior, aproape 80 de nume din acea prima lista au colaborat cu Capital Partners.


Capital Partners
A fost fondata in 2005 de Andrei Diaconescu, Victor Capitanu si Vlad Busila, carora li s-a alaturat, in 2006, Doru Lionachescu.
Patru oameni au venit din patru domenii de activitate: finantari, fuziuni si achizitii, real estate si investment asset management. Inca din primul an de activitate, compania a depasit cifra de afaceri de un milion de euro, iar in 2006, Capital Partners a intermediat tranzactii de peste 150 de milioane de euro si finantari de peste 200 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
O,
idee,
din,
tara,
lui,
Homer
/lideri/o-idee-din-tara-lui-homer-4073864
4073864
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.