Gala CEO Awards 2016: Expresia admiratiei

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 11 noiembrie 2016 696 afişări

Sute de oameni şi o atmosferă festivă, zece premianţi şi discursuri savuroase sunt doar câteva dintre reperele galei CEO Awards din acest an. În fiecare an, evenimentul recunoaşte performanţele acelor CEO care au câştigat respectul colaboratorilor şi al partenerilor de afaceri. Premiem an de an cele mai apreciate nume ale mediului de business.

30 de noi nume în ediţia din acest an a catalogului 100 cei mai admiraţi CEO din România sunt o dovadă în plus că admiraţia nu este un dat, este influenţată de prezenţa publică şi de alte aspecte. Admiraţia este un fenomen dinamic, influenţat de acţiunile care diferenţiază un manager de altul.

La evenimentul din acest an, ale cărui gazde au fost Ioana Matei şi Bogdan Angheluţă, înainte de festivitatea de premiere pe scenă au fost invitaţi patru lideri de companii pentru o dezbatere pe tema admiraţiei şi a leadershipului. Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar şi al Business Magazin, a moderat discuţia şi i-a provocat să răspundă la întrebări pe Dragoş Dinu, CEO al Ţiriac Holdings, Tatian Diaconu, CEO al Immochan România, Sergiu Biriş, CEO al Zonga, şi Rareş Măcinică, CEO al Lagermax România. „Am spus de multe ori că Alex Ferguson este modelul meu în viaţă, şi asta pentru că a avut rezultate ciclice cu echipe diferite. Într-un fel sau altul, eu am schimbat mai multe echipe – a fost modelul. Sper să îl şi întâlnesc”, a spus Dragoş Dinu. „Pentru cei care nu ştiţi, Alex Ferguson a fost antrenorul Manchester United pentru 30 de ani”, a adăugat Cristian Hostiuc.

Tatian Diaconu a povestit că are o profundă admiraţie pentru bunicul său, „care este genul de lider care nu a făcut foarte multă şcoală, nu a urmat un pattern brevetat, şi totuşi timp de 60 de ani a condus cu succes foarte mulţi oameni şi de la el am furat multe lucruri, am învăţat anumite repere. Dacă aş putea schimba ceva din cariera mea, aş alege să fac unele greşeli mai repede, şi asta mi-ar permite să avansez şi mai repede. Suntem într-o piaţă care se schimbă foarte repede şi este posibil ca lucrurile care se vor inventa în următorii cinci ani şi vor avea impact dramatic asupra afacerilor să nu fie inventate la momentul vorbirii. Leadershipul nu vine la pachet cu semnarea contractului şi nici cu scaunul pe care stai aşezat. Sunt oameni în sală, în echipele noastre, care exercită acest spirit în fiecare zi atunci când au proiecte şi nu au un titlu care să le definească poziţia”.

Rareş Măcinică, CEO al Lagermax România, a afirmat în cadrul evenimentului că ar prefera să nu pună admiraţia într-un clasament. „Cred că fiecare dintre cei din jurul nostru care au muncit şi au realizat ceva au un impact asupra modului nostru de a gândi. Nu cred că am un preferat în topul admiraţiei, am avut câte ceva de învăţat de la mai mulţi oameni pe parcursul carierei. E foarte greu – mă uit la televizor – există 95% interes pentru ce are rău cineva, să ducem discuţia cu patos negativ. Demersul de a scoate în evidenţă admiraţia este minunat.

Admiraţia este strâns legată de evoluţia companiei. Sigur, sunt şi greşeli în afaceri, dar un CEO trebuie să aibă viziune, să înţeleagă mecanismele pieţei, să vadă când vine furtuna. Un CEO trebuie să aibă un radar, că de aceea este CEO, e un fel de căpitan.nu ai altă cale decât de a merge prin furtuni, când ai căzut nu înseamnă că nu mai meriţi titlul de CEO.”

Premiat la ediţia de anul trecut a galei drept cel mai tânăr CEO prezent în catalogul admiraţiei, Sergiu Biriş, CEO al Zonga, a spus că are în jurul său foarte multe exemple pozitive de oameni pe care îi admiră. „Nu pot numi o singură persoană şi în sala aceasta sunt mulţi oameni pe care îi admir. Apreciez felul de a fi al celor care nu se lasă, al antreprenorilor care încep ceva de la zero, din nimic, să-l ducă foarte sus, în ciuda tuturor dificultăţilor. Să fii CEO e mişto pe cartea de vizită, dar îţi cam vine să te dai cu capul de pereţi. Şi mie mi se părea foarte romantic la focusul Cel mai admirat CEO, dar cu toţii ştim că drumul până la succes este o muncă de Sisif.” Zonga este primul serviciu românesc de muzică legală, care dă acces la 36 de milioane de melodii pe toate device-urile. Start-up-ul a fost cumpărat de Facebook pentru 500 de milioane de dolari şi închis la trei ani după achiziţie.

Cele câteva sute de invitaţi prezenţi la gală, realizată cu sprijinul partenerilor Telekom, Muşat şi Asociaţii, Microsoft, OMV Petrom, Agricola, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, au fost provocaţi să răspundă la un scurt sondaj. Întrebaţi care sunt companiile antreprenoriale din România pe care ar prefera să le deţină, 28% dintre invitaţi au indicat eMAG, 25% au ales Bitdefender, 13% au numit Ţiriac Holdings, iar 9% Gecad. Întrebaţi „Cum v-aţi descrie viaţa în business?”, 72% participanţi au calificat-o drept „palpitantă”, 18% ca „un noroc”, 6% „un coşmar” şi 4% „exact cum am planificat”.

PREMIANŢII DIN 2016

Yves Caracatzanis, director general al Dacia şi Grup Renault România, a primit premiul „CEO-ul cu cea mai mare cifră de afaceri”, fiind primul care a urcat pe scenă în seara galei. „După ce am lucrat vreme de zece ani cu 20 de echipe pe patru continente, am preluat din aprilie funcţia actuală. Fiica mea, care a împlinit zece ani recent, mi-a spus că este fericită că mă vede aproape în fiecare seară. Dacia este un brand reprezentativ pentru România şi este binecunoscut şi peste hotare. Cred că trebuie să continuăm cu toţii să dezvoltăm economia şi ţara, în general,” a spus Yves Caracatzanis.

Cel mai admirat bancher a fost, pentru al şaptelea an consecutiv, Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank SA România. La două dintre ediţiile anterioare ale catalogului el a fost desemnat drept cel mai admirat reprezentant al mediului privat de afaceri. El a transmis un mesaj: „Îmi pare rău că nu pot fi prezent în această seară, sunt la Viena pentru a explica ce se întâmplă în România. Lucrurile sunt uşor de explicat ca chief explanation officer”, a glumit Steven van Groningen. „Faptul că am fost votat înseamnă foarte mult pentru mine. Admiraţia este importantă şi din prisma celor de care am fost votat. Admiraţia înseamnă apreciere şi cred că nimeni nu poate spune că nu e preocupat de asta, dar nu e un scop în sine. Îmi place să mă gândesc că se leagă de ceea ce am făcut împreună cu echipa mea. Ca de multe ori în viaţă, când faci un lucru bun şi ai rezultate şi se şi vede, e frumos. Ştiţi, am făcut mult timp sport de performanţă şi lucrurile erau simple atunci, dacă ajungeam primul la finiş eram câştigător. În business nu e atât de simplu şi de aceea este foarte plăcut să fii apreciat”.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.