Inca o lectie din partea Bulgariei
Recordul de investitii straine cu care s-au laudat guvernantii e de fapt un loc doi in regiune, daca ne raportam la vecinii nostri. Anul trecut, bulgarii au atras investitii ce reprezinta 9,2% din PIB, iar romanii, de 5,6%.
Recordul de investitii straine cu care s-au laudat guvernantii e de fapt un loc doi in regiune, daca ne raportam la vecinii nostri. Anul trecut, bulgarii au atras investitii ce reprezinta 9,2% din PIB, iar romanii, de 5,6%.
La inceputul acestui an, autoritatile de la Bucuresti anuntau o crestere record a investitiilor straine in Romania. Datele statistice pareau sa le dea dreptate. Anul 2004 a adus 4,1 miliarde de euro capital strain. Spectaculos a fost si procentul cu care au crescut aceste investitii, comparativ cu 2003 - peste 140%. Romania parea, chiar, ca ar fi micsorat distanta care o separa de tari precum Cehia, Polonia sau Ungaria, considerate favorite in cursa pentru atragerea investitiilor straine.
E drept ca mai avem de recuperat fata de Polonia, unde, in 2003, strainii adusesera 4,7 miliarde de euro. Si la fel de adevarat este ca aceasta crestere spectaculoasa a fluxurilor de capital in Romania a avut ca principal motor privatizarile din sectorul energetic. Sa lasam, insa, la o parte vanzarea societatii petroliere Petrom catre grupul austriac OMV, precum si a distributiilor de electricitate Banat si Dobrogea catre compania italiana ENEL.
Atunci constatam ca nivelul investitiilor ramane la aproape 2,5 miliarde de euro. Daca statul ar mai fi amanat cu un an trecerea in proprietate privata a acestor societati, cresterea nu ar mai fi fost la fel de spectaculoasa. Aceasta este o prima tema de gandire pentru guvernanti. Vom mai avea cu ce sa ne laudam cand se vor finaliza privatizarile din energie?
Iar o a doua tema vine din comparatia cu vecinii nostri, bulgarii. E drept, Sofia a atras, anul trecut, numai doua miliarde de euro. Si, in plus, aceste investitii au insemnat, ca si in cazul Romaniei, vanzari de societati din sectorul energetic.
Intr-un clasament care are ca referinta, insa, Produsul Intern Brut (PIB), poate unul dintre indicatorii cei mai importanti de performanta economica, situatia prinde alte nuante. Potrivit autoritatilor de la Sofia, nivelul investitiilor straine al tarii vecine a fost de 9,2% din PIB, cea mai inalta cota din Europa Centrala si de Est. Spre comparatie, recordul inregistrat de Romania anul trecut reprezinta numai 5,6% din PIB-ul tarii noastre. Aceste date vin sa-l contrazica si pe Alexandru Popa, fostul presedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). El spunea ca o eventuala comparatie cu Bulgaria ar fi "depasita".
Declaratie adevarata, daca ne raportam la sumele atrase de Romania (aproape de doua ori mai mari decat in cazul vecinilor nostri). Dupa comparatia cu Produsul Intern Brut, lucrurile se nuanteaza. Si revine in actualitate estimarea facuta, de data aceasta, de Consiliul Investitorilor Straini. Reprezentantii CIS erau de parere ca vom reusi sa egalam Bulgaria abia in urmatorii doi ani.
Ce au facut autoritatile de la Sofia si nu au facut guvernantii de la Bucuresti? Un singur exemplu. Anul trecut, Bulgaria a vandut o parte din distributiile de electricitate cu 700 de milioane de euro. Cel mai mic pret obtinut pe una dintre societatile de distributie a fost de 141 de milioane de euro.
Romania a vandul Electrica Banat si Dobrogea cu 112 milioane de euro. Aici trebuie sa tinem cont, insa, si de particularitatile celor doua privatizari. Bulgarii au vandut societati cu profit de ordinul milioanelor de euro, iar societatile romanesti abia daca aveau profit. Media sumelor obtinute, pe consumator, ne lasa, din nou, pe loc secund. Bulgarii au vandut distributiile de electricitate cu 234 euro/consumator, iar noi, cu 221 de euro.
Tara vecina reuseste, prin urmare, sa ne furnizeze noi lectii despre privatizare si atragerea investitiilor straine. In ce masura vom invata ceva din aceste exemple ramane de vazut. Cert este ca mai avem la dispozitie doi ani pentru a ne pune la punct cu ceea ce inseamna mod occidental de lucru. Altfel riscam sa ramanem, din nou, in urma Bulgariei si sa asteptam 2008 pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro