Jocul de-a procentele

Autor: Mircea Sarbu Postat la 04 aprilie 2011 88 afişări

Toate estimarile privind piata telefoanelor inteligente pentru anul trecut au fost contrazise flagrant de realitate. In aceste conditii, ce sanse de izbanda au niste predictii pentru 2015? IDC crede ca cei din urma vor fi cei dintai si ca Windows Phone va depasi platforma IOS a Apple.

Ma pregatisem sa scriu ceva despre autobiografia lui Paul Allen, cofondatorul Microsoft, care va aparea in curand sub titlul "Idea Man". Insa am fost deturnat de o stire care a impanzit in cateva ore intreg internetul, urmand a poposi in paginile tuturor publicatiilor cu o cat de firava rubrica de tehnologie. Nu, nu e vorba de vreo catastrofa, ci doar de un raport publicat de International Data Corporation (IDC) cu privire la evolutia pietei sistemelor de operare pentru telefoanele inteligente, in care se face o predictie vizand cotele de piata in anul 2015. Cum am o slabiciune pentru preziceri, sper ca aceste randuri sa ma ajute sa-mi amintesc in anul cu pricina sa verific in ce masura previziunile s-au adeverit.

Foarte pe scurt, IDC spune ca marele castigator va fi Microsoft Windows Phone, care va reusi sa treaca pe pozitia a doua, depasind pe Apple cu platforma sa software iOS. Evident, prima pozitie iese din discutie, fiind rezervata sistemului Android de la Google, care va avea, conform raportului IDC, peste 45% din piata. Cotele pentru iOS si BlackBerry se vor mentine relativ constante in intervalul 14-16%, insa Symbian va ajunge in pragul extinctiei (0,2%), in vreme ce Windows Phone/Mobile va creste de la 5,5% (estimarea pentru 2011) pana la un respectabil 20,9%. Nu se pomeneste nimic despre WebOS de la Palm/HP, care probabil ca intra in categoria "altele". Ni se mai spune ca in 2009 s-au vandut 303 milioane de smartphones, in 2010 cifra a urcat la 450, iar pentru 2011 se estimeaza o crestere cu circa 50%, dar IDC nu se aventureaza cu aceasta serie pana in 2015.

Toate bune si frumoase, pana cand ajungem la o coincidenta interesanta: cele 20,9 procente pe care le va avea Windows Phone par sa fie exact cele 20,9 procente estimate pentru Symbian in 2011. Mai ca-mi vine sa intreb precum Ilie Moromete: pe ce te bazezi? Pentru ca daca IDC a socotit ca tranzitia telefoanelor Nokia de pe Symbian pe Windows Phone se va face total pana in 2015 si in aceasta perioada cota de piata detinuta de Nokia se va mentine cu precizie matematica la acelasi nivel cu cel estimat pentru anul acesta, inseamna pur si simplu ca procentele castigate de Android vin numai si numai de la RIM si Apple. Inteleg ca lucrurile pot fi mai incurcate, ca Nokia va pierde pe de-o parte si va recupera pe cealalta, dar mie mi se pare ca estimarea este cam adusa din condei. Nu vreau sa aduc in discutie barfa - foarte populara in redactiile revistelor de IT - conform careia IDC a fost intotdeauna prietenoasa cu Microsoft, vreau doar sa spun ca piata telefoanelor inteligente este inca tanara si imprevizibila, asa ca este extrem de riscant sa faci previziuni de lunga durata, atata vreme cat cifrele par nebunesti. De exemplu, Android a crescut cu 888,8% in 2010 (conform Gartner).

Bine, acum probabil e randul meu sa fiu intrebat pe ce ma bazez ca sa contrazic una dintre cele mai prestigioase firme de studiu al pietei IT de pe planeta. Simplu: pe alte previziuni IDC. De exemplu, in urma cu doar sase luni IDC a publicat un raport similar, in care anul de referinta era 2010, iar tinta era 2014. In acest raport, Symbian era creditat cu o felie de 32,9% din piata anului 2014, in vreme ce Windows nu atingea inca 10%. Dar intre timp a intervenit intelegerea (careia i se mai zice uneori "silent takeover") dintre Nokia si Microsoft, care a schimbat datele problemei. Sigur, insa ce garantie avem ca nu va interveni in anii urmatori o alta miscare la fel de surprinzatoare, care sa schimbe tot peisajul? Dar chiar trecand peste acest accident, pentru Android se prevedea o cota sub 25% si imi pare cu totul si cu totul improbabil ca intr-un singur an sa mai castige inca pe-atata. Ca sa nu mai vorbesc ca pentru iOS raportul din toamna era catastrofal, cu o cadere de 25,8%, in vreme noul raport prevede o evolutie liniara. Ce-am vrut sa spun este doar ca IDC poate sa greseasca. Ca si mine.

Nu cred in succesul combinatiei dintre Microsoft si Nokia. Deja 1.000 de programatori de la Nokia au plecat, iar IDC s-a mai inselat o data cu estimarile: in septembrie vedea cota Symbian din 2010 la 40,1%, dar realitatea a aratat doar 33,1%. De ce? Pentru ca nici cumparatorii nu vor un produs pe linie moarta si nici operatorii nu-l mai promoveaza. La incheierea parteneriatului, ideea era ca Nokia sa lanseze primul aparat cu Windows Phone in toamna, dar acum tinta este in 2012 si inseamna mai putin timp pentru a recupera. Pe de alta parte, nici Apple nu sta pe loc, iar Android este peste tot.

Urmărește Business Magazin

/opinii/jocul-de-a-procentele-8120631
8120631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.