Razvan Voican, ZF: Dobanda perfecta

Postat la 11 februarie 2011 58 afişări

BNR a gasit dobanda perfecta. Este de 6,25% si merge la orice: si la o inflatie de 4%, intr-o economie ravasita de prabusirea PIB cu 7%, si la o inflatie de 8%, intr-o economie ramasa fara suflu dupa al doilea an consecutiv de cadere.

Si la un curs de 4,36 lei/euro, si la unu de 4,25 lei/euro. E buna si la rupturi de lichiditate pe piata monetara, si la abundenta. Este chiar perfecta si a gasit-o BNR. Nu are termen de expirare: a aparut in mai 2010 si inca e buna. Garanteaza chiar Consiliul de Administratie al BNR.

Este buna si sa ne faca sa credem ca inflatia la final de an va fi de 3,4%. Pardon, de 3,6% dupa ultimele socoteli ale expertilor BNR, adica foarte aproape de tinta de 3% "angajata" de banca centrala pentru 2011. Aceasta este tinta de inflatie pentru care economia trage sa-si dea duhul cu dobanda de 6,25% la capatai. In 2010 economia a "fibrilat" (ca tot ii plac doctorului Franks metaforele medicale) tot cu dobanda de 6,25%, de hatarul unei tinte de inflatie de 3,5%. Dar ce sa vezi? Inflatia iesi mai mare, de 8%, economia mai cazu cu 2%, BNR merse mai departe cu "ancorarea" asteptarilor inflationiste.

Si de ce nu? Ca doar n-or mai creste o data accizele. Si doar nu s-o liberaliza tocmai de anul asta pretul gazelor sau al energiei. Dar chiar de-o fi asa, doar pentru asta sunt clauzele de salvgardare in ghidul de buzunar al tintirii inflatiei. Tinta ramane, ramane si dobanda, economia poate mai cade o data. Pana se plictiseste si se ridica singura.

Avem dobanda de 6,25% si ne simtim bine. Nici nu mai vrem banii ieftini de la FMI dupa care ne dadeam de ceasul mortii acum doua luni, ca nu mai are BNR unde sa-i puna. Brusc, ne-a venit o idee mai buna: luam alti bani, dar de pe piata, prin Ministerul Finantelor, la cost dublu.

Economia e tot in recesiune, o zice si BNR, dar dobanda de 6,25% e buna. Si de ce n-ar fi?

Ar fi putut sa urce, ca doar inflatia o intrece cu mult, dar ar fi putut sa si scada, ca doar economia e scufundata in recesiune.

Dar nici n-a crescut, nici n-a scazut. A ramas asa, dobanda perfecta de 6,25%.

Iaca si motiv de suparare pentru guvernator: ca in alte triste ocazii, nu s-a inteles bine ce a facut BNR. Nu se pune problema de atitudine pasiva intre doua acorduri cu FMI. "Decizia" de saptamana trecuta e chiar o mostra de "activism", zice guvernatorul posomorat ca optiunea BNR de a nu schimba nimic in politica monetara nu a fost citita peste tot cum trebuie (ce-i drept, comunicatele BNR de dupa sedintele de politica monetara nu au fost pana acum insotite de indrumare intru corecta citire). De fapt, "activism" este un neologism care nu sugereaza neaparat actiune, ci mai degraba propaganda sau un tip de atitudine.

Oricum ar fi, guvernatorul ne da chiar doua variante de interpretare a "deciziei": fie ca BNR nu a majorat dobanda pe masura nivelului ridicat al inflatiei, fie ca BNR nu a redus dobanda pe masura recesiunii in care se zbate economia. In niciun caz varianta gresita ca nu ar fi facut nimic.

Cu activism sau fara, BNR nu si-a asumat nicio directie: nici nu merge pana in panzele albe cu lupta contra inflatiei pe care o invoca atat de des, nici nu renunta, cel putin temporar, la canoanele asa-zisei politici de tintire a inflatiei, care ii interzic sa bage de seama ca economia s-a prabusit.

Nu putem sti daca acest tip de "activism" este rezultatul unui vot propriu-zis in Consiliul de Administratie al BNR ori o asemenea procedura este inutila in ipoteza ca toti cei noua membri gandesc la fel ca si guvernatorul care prezideaza acest organism. Desi este vorba despre nu mai putin de noua membri alesi de Parlament, guvernatorul ramane "vocea", misiunea membrilor simpli ai Consiliului fiind sa se alinieze pe scaunele din primul rand la conferintele de presa in care seful lor explica. Nimeni nu are pareri, opinii, consideratii. Nici social-democratul Florin Georgescu, nici liberalul Bogdan Olteanu. Nici Marin Dinu, decanul Facultatii de Economie din ASE, nici Nicolae Danila, fost presedinte al BCR. Disciplina se respecta, transparenta e doar pentru natii mai rasarite de la vest de Nadlac.

BNR nu are treaba decat cu inflatia, dar, in mod dramatic, toti factorii de risc care ii ameninta tinta de inflatie sunt in afara sferei sale de influenta, dupa cum se exprima in comunicatul de saptamana trecuta.

Altminteri, guvernatorul si-a inceput anul profesional 2011 infruntand gerul in costum pe treptele palatului BNR pentru poza cu presedintele Traian Basescu venit in vizita cu premierul sau Emil Boc sa discute de economie. L-a primit si pe noul ministru de finante Gheorghe Ialomitianu, alaturi de care guvernatorul va semna curand inca un acord cu FMI (al noualea pe care isi pune numele in cariera de 21 de ani ca guvernator).

Dar in ciuda deselor contacte cu puterea executiva, BNR zice ca se teme de eventuale inconsecvente in continuitatea "consolidarii fiscale si a reformelor structurale". Si isi trateaza "teama" cu dobanda de 6,25%. Ca de economie ramane sa se ocupe doctorul de la FMI.

Razvan Voican este redactor-sef adjunct al Ziarului Financiar. Cititi mai multe materiale de opinie ale jurnalistilor ZF pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
editorial,
Razvan Voican,
dobanzi
/opinii/razvan-voican-zf-dobanda-perfecta-7976081
7976081
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.