Suntem o jumatate de miliard

Postat la 26 iulie 2010 13 afişări

Pornita de la o retea de socializare foarte elitista, limitata la studentii universitatilor americane de top, Facebook a devenit in doar sase ani un fenomen social la scara planetara.

Nu mai e o stire, dar merita amintita: zilele trecute Facebook a anuntat ca a depasit 500 de milioane de utilizatori. E greu sa ne imaginam asa ceva la modul abstract. Mai concret, o jumatate de miliard de oameni inseamna circa 7,3% din populatia actuala a planetei. Daca excludem copiii, analfabetii, pe cei prea saraci ca sa-si permita o conexiune internet si pe cei care refuza sa foloseasca computerele din principiu, am putea ajunge la concluzia ca (aproape) toata lumea e pe Facebook. Cativa sociologi sunt de parere ca sunt multi oameni carora nu le place Facebook (sau nu le plac retelele de socializare in general), dar totusi au intrat in joc din teama de a nu fi marginalizati in "lumea reala".

In Romania, Facebook are 1.555.360 de utilizatori (date din luna curenta), reprezentand 7,24% din populatie, ceea ce inseamna ca suntem apropiati de medie din acest punct de vedere. In statistica cuprinzand 61 de tari pe care am vazut-o, exista trei tari fara nici un utilizator (Somalia, Sudan si Siria). In schimb exista 7 tari in care procentul utilizatorilor depaseste 40% din populatie, in frunte cu Hong Kong, care ajunge la 48,5 procente. Dinamica este si ea interesanta, avand in vedere ca Facebook exista de doar 6 ani iar accesul este public doar din septembrie 2006. In ultimul an s-au inscris in retea 100 de milioane de utilizatori iar ritmul nu pare sa scada.

Acestea fiind cifrele, este foarte clar ca Facebook a devenit o forta de luat in seama in diverse campanii, in special ecologiste sau politice (de exemplu in campania electorala a lui Barak Obama).

Expansiunea extraordinara a lui Facebook are insa mai multe implicatii. Una dintre ele o reprezinta presiunea pe care o exercita asupra altor retele de socializare. In ultimul an doar Twitter, Orkut si LinkedIn au inregistrat usoare cresteri, in vreme ce MySpace a scazut semnificativ iar Bebo sau Friends Reunited par in pragul extinctiei. Desi nu e clar daca intra sau nu in categoria retelelor de socializare, Flickr a scazut la randul ei si se pare ca partajarea pozelor tinde sa se mute pe Facebook. Singura tara mare in care nu conduce in privinta utilizarii este Brazilia, unde Orkut este lider detasat. Insa tinand cont de ritmul de crestere, riscam ca foarte curand totul sa fie inghitit de Facebook, cu exceptia Twitter, care este putin altfel si are loc de crestere. Ceea ce n-ar fi tocmai scenariul ideal, insa imi vine foarte greu sa cred ca mai poate fi evitat. Este efectul negativ al principiului FOAF (friend of a friend): odata ce ti-ai creat propria retea de prieteni, tranzitia intr-o alta retea de socializare este aproape imposibila. Google a incercat sa forteze deschidere si posibilitatea de interconectare a retelelor, dar fara succes.

Oare peste cativa ani recensamantul va fi facut direct pe Facebook? N-ar fi cu totul exclus (cel putin pentru anumite grupe de varsta). Problema ar fi daca va fi facut fara stirea sau consimtamantul nostru. Si, de fapt, de unde stim ca nu se face deja? Controlul accesului la datele personale ale utilizatorilor este prima sursa a criticilor la adresa Facebook si, totodata, un motiv de ingrijorare pentru zona politica. Cu toate ca politica de "privacy" a tot crescut de lungul anilor, o serie de aspecte raman inca neclare si greu de controlat.

Iar in ultima vreme nu mai este vorba doar despre Facebook, ci si despre nenumarate alte situri care vehiculeaza informatii personale provenind de la Facebook, cum ar fi de pilda butonul "Like", care va afiseaza prietenii care au mai apreciat un anume continut. Un alt aspect controversat se leaga de ceea ce se cheama "data mining" (o suma de tehnici folosite pentru a descoperi tipare in volume foarte mari de date), care poate fi uneori interpretata ca o metoda de supraveghere. Desi legislatia celor mai multe tari interzice utilizarea unor profiluri realizate prin agregarea computerizata a datelor provenind din diverse surse (de exemplu la angajare), Facebook isi rezerva dreptul de a practica data mining in beneficiul utilizatorilor. Insa aceasta implica mai departe probleme de securitate. Cine are acces la datele despre mine pe care le detine Facebook? Cat de sigur sunt stocate?

Desi ma consider un tehno-optimist, vestea ca Facebook a depasit o jumatate de miliard de utilizatori mi-a starnit un fior de spaima. Prea multe scenarii distopice de tip cyberpunk se pot imagina pentru vremea cand toti vom fi prinsi intr-o uriasa retea. Din care, pur si simplu, nu poti sa iesi. Nu poti sa-ti anulezi contul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
facebook,
retea,
networking,
mircea sarbu,
/opinii/suntem-o-jumatate-de-miliard-6691077
6691077
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.