Urmeaza era post-PC
S-au cheltuit sume uriase pe „alfabetizarea” oamenilor in utilizarea PC-urilor, dar s-ar putea ca in cativa ani computerele sa mai fie folosite doar de specialisti. Restul lumii va folosi aparate mult mai simple.
Saptamana trecuta am cumparat un nou calculator, asa ca unul dintre computerele de la birou l-am dus acasa ca sa inlocuiasca batranul iMac pe care-l foloseste sotia. Cand spun "batranul" vorbesc serios: are vreo 12 ani (din prima generatie de iMac-uri, cele translucide). In ciuda varstei, isi face foarte bine treaba de computer domestic si singura problema o reprezinta capacitatea discului. Asa cum stiu toti cei care s-au obisnuit cu computerele de la Apple, trecerea de la elegantul sistem de operare MacOS X la orice altceva poate fi frustranta. Ca sa indulcesc "migratia", am incercat sa configurez un Ubuntu Lucid Lynx astfel incat sa imite cat mai bine interfata Mac si se pare ca am reusit. Ferestre cu butoane rotunde in coltul din stanga-sus, un "dock" transparent si saltaret la baza ecranului, aplicatii uzuale cat mai asemanatoare si diverse alte maruntisuri au convins-o pe Iulia ca e un sistem elegant si prietenos. Lipsea doar browserul Safari...
Aceasta experienta mi-a ridicat un semn de intrebare cu privire la strategia lui Apple in privinta computerelor "adevarate" pe care le produce, adica toata gama Mac. Daca folosind un sistem open source bazat pe Linux am reusit sa imit cu oarecare succes acel "look and feel" specific, ce se va intampla cand Microsoft va veni cu Windows 8, despre care se spune ca se inspira din nou din interfata Mac? Pana la urma, interfata este cea cu care utilizatorul vine in contact si creeaza impresia, iar daca aici diferentele vor deveni nesemnificative va mai avea Apple clienti care sa-i cumpere calculatoarele, mai ales in conditiile in care sunt semnificativ mai scumpe? Cata vreme va mai putea (sau va vrea) sa alerge inaintea competitorilor (deja nu mai e doar unul) in acest domeniu? Si, la urma urmei, ce-are de castigat din faptul ca pot sa rulez penultima versiune a sistemului sau de operare pe un Mac de 12 ani? Desigur, vor exista intotdeauna credinciosii hardcore (datorita carora, in paranteza fie spus, Mac-ul a supravietuit ca specie), snobii pentru care tot ce vine de la Apple este neaparat "cool" si profesionistii din zona graficii si editarii video, dar ce ne va mai atrage pe noi, ceilalti, la Mac-uri?
Din perspectiva financiara, vanzarile de Mac aduc mai putin de un sfert din veniturile Apple, in vreme ce iPhone singur face 40%, ceea ce ii face deja pe unii comentatori sa spuna - doar pe jumatate in gluma - ca Apple este un producator de telefoane care face si computere. De fapt, Apple este un producator de electronice de consum si un jucator important pe zona media, iar toate eforturile sale se indreapta in aceasta directie. Apple pare ca a renuntat cu totul sa-si promoveze computerele pe piata de business, iar o miscare semnificativa in aceasta directie este noul Mac Mini. Lansat initial ca un produs entry level la preturi care coborau sub 500 de dolari, cu intentia de a atrage utilizatori de PC-uri (care isi puteau utiliza perifericele), Mini tinde sa devina o masina de divertisment multimedia (la preturi care au urcat la 700 de dolari) si este foarte probabil ca se va substitui mai devreme sau mai tarziu lui AppleTV, pentru ca introducerea portului HDMI cam asta sugereaza.
O alta miscare o reprezinta faptul ca noul sistem de operare pentru iPhone nu se mai cheama OSX, ci iOS, iar explicatiile celor de la Apple privind acest rebranding sunt destul de confuze. In plus, Apple isi produce acum propriile procesoare, dar acestea vizeaza in principal consumul redus, fiind explicit destinate aparatelor portabile (iPhone, iPad, iPod Touch) si nimic nu sugereaza ca se dezvolta si variante capabile sa echipeze Mac-urile. Bob Cringely lanseaza ipoteza ca, de fapt, lucrurile se vor petrece invers, in sensul ca Mac Mini ar putea fi echipat cu noul procesor A4 si cu sistemul de operare iOS. Explicatia ar fi ca astfel Mac Mini ar beneficia de nenumaratele jocuri create pentru iPad, iar conectivitatea cu televizorul HD l-ar transforma intr-o veritabila masina de jocuri.
Ar mai fi si alte semnale din zona software, unde tot mai multe produse "pro" vin cu variante simplificate, mai potrivite pentru utilizatorii casnici. Toate aceste evolutii sugereaza ca Steve Jobs nu mai crede in viitorul computerelor personale - cel putin nu asa cum le stim astazi. Cu siguranta, Apple nu va renunta in viitorul apropiat la Mac-uri, dar probabil ca ele vor fi integrate cumva in zona high-level a ecosistemului care s-a dezvoltat pornind de la iPod si iTunes. Se pare ca, intr-adevar, "entertainment is the killer application".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro