2021 în cripto – o retrospectivă globală

Autor: Alex Ciutacu Postat la 23 decembrie 2021 155 afişări

2021 în cripto – o retrospectivă globală

Anul 2021 a fost cel mai important an din istoria destul de scurtă a pieţei criptomonedelor, un an în care preţul bitcoin a reuşit să treacă de mai multe ori de pragul de 60.000 de dolari, valoarea celei mai cunoscute monede fiind un indicator de referinţă la nivel de piaţă.

Dincolo de preţul bitcoin, anul 2021 a fost unul important în ceea ce priveşte blockchainul şi dezvoltarea unor verticale precum NFT (non-fungible token), DeFi (descentralised finance) şi chiar metavers. Grupul de monede din categoria metavers au avut în 2021 cea mai mare creştere la nivel de piaţă, conform firmei britanice de cercetare Macro Hive, care realizează indici pe fiecare verticală a pieţei. Indicele monedelor din categoria metavers a crescut cu 37.000% de la începutul anului, în comparaţie cu bitcoin care a înregistrat o creştere de aproape 100%.

Rămâne de văzut cum vor evolua în continuare aceste monede, care au fost ajutate şi de semnalul transmis de compania Meta (fostul Facebook), prin rebrandingul pe care l-a derulat. Totodată, anul 2021 a fost cel în care au venit cele mai dure reglementări sau chiar restricţii de până acum, în contextul în care China a anunţat că toate tranzacţiile cu criptomonede sunt ilegale pe teritoriul ţării. În acelaşi timp, chinezii au interzis şi minarea de criptomonede. De asemenea, India şi-a anunţat intenţia de a interzice aproape toate criptomonedele, dar rămâne de văzut cum va fi transpusă iniţiativa în legislaţie.

La celălalt capăt, anul 2021 a fost anul în care El Salvador a anunţat că adoptă bitcoin ca formă oficială de plată.

Anul 2021 a fost anul în care Coinbase, cea mai mare platformă de tranzacţionare de criptomonede din SUA, s-a listat pe Nasdaq, la New York. Trebuie menţionat că tot în 2021 a fost lansat primul ETF (exchange traded fund) pe bitcoin din SUA.

Cripto în România

În prima parte a anului, Banca Naţională a României (BNR) a schimbat uşor mesajul transmis băncilor în legătură cu criptomonedele. Concret, banca centrală a declarat că nu interzice băncilor comerciale din piaţa locală să accepte tranzacţii cu fonduri provenite din „monede virtuale”, atâta timp cât respecta legislaţia europeană.

2021 a fost anul în care un proiect românesc a ajuns în cele mai mari proiecte din piaţa criptomonedelor. EGLD – moneda lansată de sibienii de la Elrond Network – a ajuns la o capitalizare totală chiar şi de 10 miliarde de dolari pe parcursul anului, însă preţul a continuat să fluctueze.

Încep să apară tot mai multe proiecte în ecosistemul cripto din România, precum Humans, Edain sau DeGeThal, dar rămâne de văzut care dintre acestea vor performa şi care vor dezamăgi investitori, în contextul în care piaţa este la început.   

Ce urmează în 2022

Anul 2022 ar putea fi cel al reglementărilor, atât în SUA, cât şi în Europa.

Discuţia despre plăţile cu criptomonede la diverşi comercianţi ar putea ajunge la un alt nivel, iar în acest sens procesatorul de plăţi Visa încearcă să îşi facă loc din ce în ce mai mult în lumea cripto.

Plata salariilor sub formă de criptomonede? Spre exemplu Francisc Suarez, primarul oraşului american Miami, a anunţat că vrea să îşi încaseze măcar un salariu 100% în bitcoin şi are un plan pentru a le permite angajaţilor din administraţia locală să fie plătiţi în cripto, dacă doresc acest lucru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cripto,
monede,
retrospectiva,
criptomonede,
plati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.