Antreprenorul care a fondat două dintre cele mai influente companii media din lume
Născut pe 1 ianuarie 1974, Jonah Peretti a crescut în Oakland, California. El a urmat cursurile Universităţii Santa Cruz, de unde a obţinut în 1996 o diplomă în studii de mediu. În liceu a strâns bani făcând muncă de grădinar, pentru a cumpăra un calculator Macintosh.
. A descoperit navigatorul Netscape în studenţie, iar după ce a terminat facultatea a fost la un interviu la un start-up de tehnologie. A decis însă că un job de 24.000 de dolari pe an ca profesor de informatică la o şcoală privată din New Orleans ar fi mai interesant. A ajuns în cele din urmă la MIT Media Lab, unde a dezvoltat un software de predare şi învăţare pentru cursuri şcolare.
În 2005, alături de Kenneth Lerer şi Ariana Huffington, Jonah Peretti a fondat The Huffington Post, una dintre primele publicaţii exclusiv online care au şi jucat un rol important în acest domeniu, din Statele Unite. Un an mai târziu, el lansa BuzzFeed, un portal de ştiri cu tematică socială şi de divertisment la nivel internaţional. Mai exact, BuzzFeed difuzează atât informaţii insolite, liste cu animale, imagini, cât şi ştiri serioase. Peretti a părăsit Huffington în 2011, atunci când AOL a cumpărat publicaţia într-o tranzacţie de 315 milioane dolari.
Acela a fost şi momentul în care BuzzFeed a devenit principala preocupare a lui Peretti. În anul 2014, fondul de investiţii Andreessen Horowitz a anunţat o investiţie de 50 de milioane de dolari în platforma BuzzFeed. De asemenea, ca urmare a acestei investiţii, Chris Dixon, unul din partenerii fondului de investiţii, intra în consiliul de administraţie al BuzzFeed.
La sfârşitul aceluiaşi an, Jonah Peretti a intuit că oamenii nu vor renunţa la aplicaţiile lor de social media şi de aceea a schimbat drastic strategia companiei: în loc să încerce să atragă privirile asupra propriului site, aşa cum fac cei mai mulţi publisheri, BuzzFeed publică texte originale, poze şi conţinut video direct acolo unde audienţa îşi petrece timpul, pe 30 de platforme globale diferite, de la Facebook la reţeaua rusească de socializare VK şi Telegram.
Pe toate platformele pe care publică materiale, compania generează cinci milioane de afişări – jumătate din conţinut video, o afacere care nici nu exista în urmă cu doi ani. Traficul de pe site s-a menţinut – 80 de milioane de utilizatori în SUA în fiecare lună, ceea ce pune BuzzFeed înaintea The New York Times, chiar dacă până la 75% din conţinutul BuzzFeed este acum publicat pe alte site-uri. Acum compania are 1.200 de persoane şi este evaluată la 1,5 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Peretti încă o consideră un workshop.
Jonah Peretti compară secretul succesului BuzzFeed cu o flotă de maşini care se conduc singure: fiercare maşină învaţă de la toate celelalte în timpul mersului, astfel că în cele din urmă toate ajung de mii de ori mai deştepte. Celălalt secret al succesului este o cultură care îmbrăţişează continuu schimbarea, dar rămâne fidelă evaluărilor bazate pe date. Este o combinaţie complicată, dar esenţială pentru orice companie care speră să prospere în actualul mediu de afaceri tumultuos.
Citiţi aici mai multe despre Buzzfeed, compania media care face legătura dintre curcanii vii şi atleţi
„Oamenii spun că internetul e format din pisici. Motivul nu are însă nicio legătură cu pisicile; motivul este că oamenii vor să simtă o emoţie care să le permită să suspine cu toţii în acelaşi timp.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro