Cum să locuieşti mai bine?

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 15 martie 2022 310 afişări

De la primii bani puşi deoparte în contul de economii până la ultimul cui bătut în perete pentru a agăţa un tablou, procesul achiziţiei unei locuinţe şi al mutării presupune multe provocări. O serie întreagă de dileme îl pune pe viitorul locatar în faţa deciziilor de care va depinde, în final, confortul lui. Încercăm să rezolvăm câteva dintre ele.

La alegerea unei locuinţe, trebuie avute în vedere anumite aspecte. În multe cazuri, dezvoltatorii prezintă planuri comerciale ce nu corespund realităţii”, spune Antoanela Comşa, la rândul ei reprezentant al unui dezvoltator imobiliar, Gran Via Real Estate.

Ea vorbeşte despre câteva elemente care sunt cruciale pentru un mediu eficient şi confortabil de locuire, precum holul, livingul, bucătăria, dormitoarele, băile, balcoanele, liftul. „Multe apartamente au intrarea direct în zona de living. În acest caz, ar trebui să existe lângă intrare o zonă în care să putem instala un cuier sau un dulap pentru haine şi pantofi. În cazul în care avem un hol, ar trebui să existe o zonă a cărei lăţime să fie de minimum 1,5 metri, pentru a putea instala un dulap cu adâncimea de 60 de centimetri şi să ne putem mişca”, mai spune Antoanela Comşa.

Pentru living, lăţimea minimă ar trebui să fie de 3,5 metri, însă ca lungime, dacă depăşeşte cinci metri, ar putea deveni destul de întunecos. Bucătăriile, dacă au o lăţime mai mică de 2 metri, sunt dificil de amenajat cu o masă. În plus, ideal ar fi să existe o nişă sau un loc special gândit pentru frigider. „Pentru dormitoare, lăţimea minimă acceptabilă ar trebui să nu fie mai mică de trei metri. De asemenea, ar trebui văzut unde este amplasat radiatorul, să existe loc pentru noptiere, loc de şifonier. Nu trebuie să credem în planul comercial al dezvoltatorului, care ne arată că putem avea şi pat, şi noptiere, şi dulapuri. Trebuie să facem noi calcule, adunând dimensiunile acestora.”

Şi pentru băi trebuie avute în vedere dimensiunile – cele ale obiectelor sanitare, ale uşilor, astfel încât să nu apară surpriza că uşa se împiedică de vasul de toaletă sau de lavoar. „În ceea ce priveşte balcoanele, chiar dacă ni se prezintă o terasă frumoasă, cu masă şi scaune, cu o lăţime mai mică de 1,80 de metri liberă, de multe ori dezvoltatorii pun dimensiunea până în marginea plăcii, dar mai există şi balustrada, care reduce din această dimensiune, astfel încât nu vom putea instala o masă cu mai multe scaune. Un alt aspect este ţeava de evacuare a gazelor arse de la centrală – de multe ori, acestea se opresc în interiorul terasei, ducând în timp la o deteriorare a tencuielii”, adaugă Antoanela Comşa. Cu mai mulţi ani de experienţă în imobiliare, ea este director general al dezvoltatorului imobiliar Gran Via Real Estate, care a dezvoltat pe plan local mai multe ansambluri rezidenţiale, cumulând câteva mii de apartamente.

Tot ea aminteşte despre rolul ascensoarelor – în cazul cărora trebuie verificată capacitatea şi viteza – dar şi al zonelor verzi, ce ar trebui să reprezinte 30% din suprafaţa terenului pe care a fost autorizat proiectul. Toate acestea sunt doar câteva dintre informaţiile de care un cumpărător trebuie să ţină cont atunci când se hotărăşte să investească banii economisiţi într-o locuinţă ce va deveni viitorul acasă.

Ziarul Financiar şi Business MAGAZIN au identificat 30 de întrebări la care un cumpărător de locuinţă sau pur şi simplu un locatar aflat în proces de renovare ar putea avea nevoie de un răspuns din partea unui specialist. Am alcătuit astfel un ghid de locuire de la A la Z, menit să simplifice tot acest traseu, explicând ce decizie ar fi mai inteligentă atunci când cineva se află în faţa unei asemenea dileme. Practic, un ghid despre cum să locuieşti mai bine.

 

O ţară de proprietari

Peste 183.000 de apartamente au fost tranzacţionate anul trecut în România, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, chiar dacă 2021 a fost al doilea an de pandemie, unul în care efectele asupra economiei au început din plin să se resimtă. Din cele 183.032 de apartamente care s-au vândut anul trecut, 52.004, adică mai mult de un sfert, au vizat doar Bucureştiul, potrivit datelor colectate de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi centralizate de ZF.

La o valoare medie a unui apartament de 85.000 de euro în regiunea Bucureşti-Ilfov şi de 60.000 de euro în restul ţării, rezultă că valoarea totală a tranzacţiilor cu apartamente parafate în 2021 a depăşit 12 miliarde de euro, potrivit calculelor şi estimărilor făcute de consultanţii de la SVN România.

Pentru Bucureşti, cea mai bună lună a anului trecut a fost decembrie, când s-au tranzacţionat aproape 5.800 de apartamente, în vreme ce în ianuarie, o lună care, în mod tradiţional, vine cu un volum mai redus, numărul tranzacţiilor a fost aproape la jumătate. Anul 2021 a adus pe piaţă aproape 20.000 de locuinţe noi în Bucureşti şi împrejurimi, un volum similar cu cel înregistrat în anul anterior, potrivit datelor consultanţilor imobiliari.

Cele 183.032 de apartamente tranzacţionate în 2021 au marcat o creştere de 50% faţă de anul precedent. Recordul anterior datează din 2017, când numărul tranzacţiilor cu apartamente a fost de peste 151.000.


Ghid de locuire de la A la Z

 

Amenajare pe cont propriu sau cu un arhitect? De ce?

„Noi recomandăm să se apeleze la un specialist – arhitect sau designer de interior – din mai multe motive”, spune Andrei Ichim, unul dintre proprietarii reţelei de decoraţiuni interioare Silver Decor.

Unul dintre argumente este expertiza cu care vine un specialist, care va fi vizibilă în rezultatul final. La început, poate părea o cheltuială în plus, aşa că mulţi proprietari preferă să aloce acest buget către achiziţia de materiale, însă un specialist cu experienţă poate face ca investiţia să se recupereze rapid prin folosirea eficientă a materialelor.

 

Aparatul de aer condiţionat – în dormitor sau în sufragerie? De ce?

„Cu siguranţă, cea mai ieftină soluţie de climatizare pentru un apartament cu două camere este achiziţionarea unui singur aparat, ce va fi montat în living, pentru a asigura climatizarea apartamentului. Principalul dezavantaj al acestei soluţii ar putea fi deranjul pentru musafirii care rămân peste noapte, de exemplu. De asemenea, gradul de confort din dormitor este mai mic, pentru că aparatul nu poate regla temperatura pe fiecare încăpere”, spune Marian Pandele, director executiv la Avi Compact, o companie care furnizează soluţii integrate de climatizare şi instalaţii.

În cazul în care varianta aleasă este cea a unui singur aparat, atunci este important ca acesta să fie dotat cu senzor de prezenţă, care să direcţioneze jetul de aer fără să deranjeze persoana aflată în imediata apropiere.

Apartament cu loc de parcare inclus sau nu? De ce?

Apartamentul cu loc de parcare inclus are sens pentru unele categorii de oameni şi de firme şi variază aşadar, ca preţ, în funcţie de zonă, dar şi de tipul clădirii – apartament în bloc nou sau vechi ori în vilă.

„Sunt unele proiecte care prevăd construirea de case, vile sau blocuri cu locul de parcare pe terasă, cu lift pentru maşină. Ca alternativă, apartamentul poate să nu aibă parcarea inclusă pentru maşină, dar ar putea avea în schimb opţiuni pentru transport alternativ – parcări pentru biciclete, staţii de încărcare pentru maşinile electrice”, spune Cornel Bărbuţ, directorul general al Vegacomp Consulting, o companie care oferă consultanţă în dezvoltarea oraşelor din punctul de vedere al soluţiilor de comunicaţie, al energiei şi al parcărilor inteligente.

 

Apartament sau casă la sol? De ce? „Desfăşurarea activităţii de la distanţă şi noile modele de învăţământ online sau hibrid au amplificat la rândul lor necesitatea unui spaţiu mai mare şi a unei curţi sau grădini”, mai spune Gabriel Voicu.

 

Apartament vechi sau nou? De ce?

„Dincolo de criteriile ce ţin de finanţare, intervin criteriile subiective ale cumpărătorilor: localizarea în oraş, facilităţile, finisajele locuinţei, suprafaţa şi dispunerea camerelor, siguranţa, presiunea timpului”, spune Mihai Sava, strategy director real estate Europe în cadrul OLX Group, care deţine platforma Storia.ro, destinată domeniului imobiliar. Datele anunţurilor listate pe Storia.ro arată că, în medie, apartamentele de trei camere în unităţi nou-construite au o suprafaţă cu aproximativ 20% mai redusă decât cele în construcţii vechi. Pe de altă parte, locuinţele noi beneficiază adesea de compartimentări moderne.


„O casă cu curte prezintă, desigur, multiple avantaje, însă vine la pachet şi cu unele aspecte specifice, precum costurile de întreţinere mai mari – de la cele cu terenul până la încălzire, în cazul caselor individuale, care nu au pereţi comuni cu alte case”, spune Gabriel Voicu, vicepreşedintele firmei de consultanţă imobiliară SVN România. Compania a remarcat puternic această tendinţă în ultimele luni: cererea pentru case a crescut foarte mult.


Balcon închis sau deschis? De ce?

„Balconul este legătura dintre spaţiul interior şi cel exterior, aşa că acesta ar trebui să fie gândit ca o extensie a interiorului, însă să ofere o parte din avantajele exteriorului”, spune Andra Raicu, arhitect şi membru al comunităţii de designeri de interior Roomzia. Cel mai puternic argument pentru a închide balconul este dorinţa de a adăuga câţiva metri utili în plus la interiorul locuinţei. Înainte de a lua decizia legată de remodelarea spaţiului de locuit, pentru ca aceasta să fie una în avantajul locatarilor, este totuşi important de ţinut cont dacă reglementările locale permit închiderea balconului (în unele cazuri, regulamentul urbanistic putând interzice acest gen de modificare), dacă se va îmbunătăţi eficienţa energetică a locuinţei, dacă există într-adevăr un disconfort legat de zgomotul care vine din exterior şi pe care această măsură l-ar putea rezolva. Trebuie, de asemenea, anticipat cum ar putea fi folosit balconul în viitor, dacă nu cumva ar fi mai bine să rămână deschis pentru a beneficia mai rapid de aerul de afară.

 

Birou acasă sau nu? De ce?

Dezvoltatorii imobiliari au conceput noile tipuri de locuinţe cu zone special gândite şi amenajate astfel încât să găzduiască un birou la domiciliu. Cum însă mulţi oameni văd în pandemie doar o etapă trecătoare, ideea de a avea un birou acasă nu este fezabilă pentru o durată mare de timp. „Printre punctele slabe ale lucratului de acasă, se regăsesc scăderea creativităţii şi a concentrării, consumul mai mare de utilităţi, oboseala psihică, mai ales pentru familiile cu copii, care locuiesc în imobile supraaglomerate”, spune Antoanela Comşa, reprezentant Gran Via Real Estate.

 

Cadă sau duş? De ce?

„Principalul criteriu de care ar trebui să ţinem cont este spaţiul. Dacă acesta ne permite, cazul ideal este acela în care reuşim să înglobăm atât o cadă, cât şi o cabină de duş (preferabil un duş walk-in). Pentru casele/apartamentele recent construite, să porneşti la drum cu ideea unei băi încăpătoare este esenţial. Observ ca direcţie în noile ansambluri rezidenţiale dotarea apartamentelor, inclusiv a celor de două camere, cu două băi – una dedicată zonei de dormit şi una care să deservească zona de zi. Acest lucru permite satisfacerea ambelor nevoi”, spune Andra Bica, de profesie arhitect.

 

Canapea fixă sau extensibilă? De ce?

„Pentru mult timp, funcţionalitatea a fost criteriul principal luat în considerare de clienţi în alegerea unei canapele. Cumpărătorii optau pentru modele extensibile, care ofereau un pat suplimentar pentru vizitatorii care rămâneau peste noapte. În prezent, clienţii acordă o importanţă deosebită şi altor criterii, precum confortul şi designul”, spune Dana Vasile, product manager la Mobexpert. În general, în alegerea unei canapele, indiferent de tipul ei, câteva criterii sunt important de luat în considerare. Printre ele, se regăsesc dimensiunile încăperii unde aceasta va fi amplasată, tapiţeria (stofă sau piele naturală), fermitatea produsului, spaţiul de depozitare disponibil şi dacă are spătarul suficient de înalt pentru a oferi sprijin pentru spate.


Bucătărie închisă sau openspace? De ce? „Un prim aspect pe care l-am observat este faptul că acest spaţiu în care preparăm alimentele şi acoperim una dintre necesităţile de bază se împarte adesea între doi poli — fie este un loc în care avem o masă, o chiuvetă, un cuptor, fie este un spaţiu în care am investit avid şi în care avem instrumentarul adecvat, dulap cu mirodenii, frigider de vinuri şi alte elemente ce îmbogăţesc experienţa gătitului. Pentru cei dintâi, activitatea de a prepara masa este adesea mai mult un hobby sau o activitate care le asigură subzistenţa. În schimb, cei din urmă (puţini la număr), cunosc tainele acestei meserii, gătesc excelent şi, prin urmare, când îmbraci şorţul de chef la domiciliu, ai şi mai mulţi prieteni”, spune Matius Ichim, managing partner şi fondator al studioului de arhitectură Matius.

El recomandă totuşi un spaţiu modular, flexibil, versatil, pentru că nu de puţine ori există situaţii în care bucătăria devine birou, atelier de hobby pentru copii sau părinţi şi mai puţin o bucătărie în sensul clasic al termenului.


Când e cel mai bun moment să cumperi o locuinţă? De ce?

„Cel mai la îndemână răspuns este, evident, «Când ai bani». Dacă nu dispui şi de alte resurse financiare în afară de salariu, atunci este bine să cumperi când preţul pentru un metru pătrat de locuinţă este mai mic sau egal cu salariul net lunar, pentru a putea susţine ratele”, spune Adriana Iftime, directorul general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

 

Credit ipotecar sau Noua Casă? De ce?

„Un credit Noua casă înseamnă un avans de 5%, limitări de sumă şi câteva restricţii ulterioare. Un credit ipotecar înseamnă un avans de 15%, suma maximă a creditului corelată cu venitul şi nicio restricţie de înstrăinare/rambursare anticipată. În ultimii patru-cinci ani, costurile celor două produse sunt relativ comparabile, de aceea am recomandat întotdeauna clienţilor un credit ipotecar standard”, spune Anca Bidian, CEO al băncii Kiwi Finance.

Singurul avantaj al unui credit Noua Casă, crede ea, rămâne un avans mai mic, care poate fi văzut ca un avantaj iniţial.

 

Depozitarea hainelor din extrasezon – Acasă sau în depozite externe?

În cazul apartamentelor mai mici, se caută soluţii smart de depozitare a hainelor din extrasezon: depozitare sub pat sau canapea, depozitare închisă pe balcon. Cei care locuiesc la casă beneficiază de spaţiu mai mare, prin urmare vor avea un dressing dedicat şi chiar mansarde transformate în dressing pentru hainele din extrasezon. „Din ce am observat, la noi în ţară nu există încă obiceiul de a depozita hainele sau obiectele de care nu ai nevoie în storage extern”, spune arhitecta Irina Radu.

 

Draperii sau jaluzele? De ce?

„Draperiile arată frumos, însă nu sunt neapărat practice”, spune arhitecta Andreea Ştefan. O soluţie ar fi alegerea ţesăturilor mai subţiri şi mai uşoare sau croite cu mai puţine falduri. „Storurile/jaluzelele sunt o altă soluţie la problema intimităţii şi se pot realiza din diverse materiale, în funcţie de stilul dorit.”

 

E nevoie de verificarea în detaliu a calităţii construcţiei? De ce?

„Este o perioadă de creşteri fără precedent, o perioadă în care, dacă nu ne asigurăm că lucrurile se întâmplă aşa cum ne dorim, vom descoperi mai târziu gunoiul de sub preş. Este important să ştim că unii dezvoltatori care nu şi-au previzionat aceste creşteri de preţuri pot face rabat la calitate tocmai pentru a se încadra în bugetul construcţiei”, spune Cosmin Răileanu, fondatorul platformei de consultanţă în construcţii Vindem-Ieftin.


Documentarea înaintea achiziţiei unei locuinţe. Care sunt paşii?

În primul rând, este obligatorie analiza zonei în care se află imobilul. Accesul la transportul în comun, nivelul de zgomot şi cel de siguranţă, proximitatea faţă de şcoli, spitale, magazine, parcuri sau alte locuri de care viitorii locatari ar avea nevoie sunt aspecte care pot înclina balanţa în luarea unei decizii.

„Al doilea aspect important în alegerea unei locuinţe ţine de compartimentarea interioară a spaţiului”, spune Alexandra Stamate, CEO al biroului de deisgn interior Jooca Studio. Totodată, ar fi bine ca dispunerea camerelor să fie gândită în aşa fel încât să existe o separare între zona de zi şi zona de noapte.

„În al treilea rând, poziţionarea spaţiului faţă de punctele cardinale este un alt aspect de avut în vedere. Interesează-te foarte bine în ceea ce priveşte materialele de construcţie care au fost folosite la ridicarea locuinţei – pereţi de beton, cărămidă, gips-carton.”


Electrocasnice încorporabile sau nu? De ce?

„Segmentul electrocasnicelor încorporabile, în special cele destinate gătitului, înregistrează creşteri consistente în fiecare an, fiind preferate aragazului clasic. Deşi majoritatea consumatorilor se gândesc doar la cuptor, plită şi hotă când vine vorba de încorporabile, această noţiune include o gamă largă de electrocasnice, de exemplu maşinile de spălat vase încorporabile, cu o pondere tot mai mare în preferinţele utilizatorilor, frigidere încorporabile până la maşini de spălat rufe sau chiar espressoare care se pot încorpora în mobilier”, spune Cezar Zamfirescu, product trainer la BSH Electrocasnice.

 

În chirie sau în propria locuinţă? De ce?

„În ultimii ani a fost foarte avantajos să cumperi un imobil, în cazul în care erai eligibil pentru un credit ipotecar, pentru că rata bancară echivala sau era chiar mai mică decât chiria lunară. Cu toate acestea, în ultimul an am văzut o creştere accelerată a preţurilor pe achiziţie, dar nu şi la chirii”, spune Andreea Comşa, managing partner la Premier Estate Management.

 

Încălzire în pardoseală sau nu? De ce?

„Când te ia frigul, te ia de la picioare, iar acest tip de încălzire rezolvă această problemă de confort termic. Dacă stai acasă cu picioarele pe pardoseală şi resimţi 35-38 de grade Celsius, confortul este ridicat. La nivelul capului, temperatura este de circa 23 de grade Celsius, iar în tavan ajunge la 17-18 grade Celsius. Folosind radiatoare, de exemplu, toată căldura se duce în tavan”, spune Victor Dumitrache, fondatorul businessului Zugrăvim într-o zi.

 

La ce etaj este mai indicat să-ţi cumperi apartament? De ce?

Etajele inferioare vin cu dezavantajul zgomotului, iar la parter în special este inevitabil, de cele mai multe ori, sunetul uşii de la intrarea în bloc. „Din acest motiv, şi penthouse-urile sunt cireaşa de pe tort a unei clădiri, pentru că oferă aceste avantaje şi se vând cu un preţ mult mai mare decât apartamentele de la etajele inferioare”, spune designerul Hamid Nikola Katrib. Expunerea de la ultimul etaj are însă şi un dezavantaj din punct de vedere termic, adaugă Hamid Nikola Katrib. Acolo, vara temperaturile sunt mai ridicate, în timp ce iarna sunt mai scăzute decât în locuinţele de la celelalte etaje.

 

Locuinţă cu dormitor de 10 metri pătraţi – o cumperi sau nu? De ce?

„Un arhitect ar trebui, teoretic, să poată să includă în cei 10 metri pătraţi cele necesare unei camere de copil”, explică arhitectul Radu Negoiţă. Sunt posibile şi situaţii în care chiar şi dormitoare de 13-15 metri pătraţi sunt gestionate defectuos din faza de concepţie, cazuri când într-o cameră mare nu intră întotdeauna piesele de mobilier minimale, iar poziţia uşilor, a ferestrelor şi forma în plan a spaţiului pot anula avantajele suprafeţei. Dar este vorba despre excepţii. În general, lista de suprafeţe a unei locuinţe reflectă intenţiile dezvoltatorului. Dacă acestea sunt sub minimul cerut de lege, este vorba despre dezvoltatori care merg pe principiul că „micile nereguli” scapă nepenalizate, iar apartamentele nu rămân nevândute.



Notă: Din datele ANCPI, a fost selectat numărul de unităţi individuale, care include apartamentele, boxele şi locurile de parcare. 99,9% sunt însă apartamente, conform ANCPI. Sursa: bazele de date ale ANCPI


Locuinţă nouă complet echipată sau nu? De ce?

„În ţările mai dezvoltate, în Vest, dezvoltatorii elaborează un concept care integrează elementele cele mai importante, care nu pot fi schimbate uşor, cum ar fi bucătăria, zona de dressing, spălătoria (laundry) – toate acestea vin complet dotate. În România, suntem momentan în faza în care ne-am învăţat să punem nişte uşi ieftine şi un parchet de slabă calitate, dar apoi vrem să scoatem maximul dintr-o amenajare. Clientul cumpără locuinţa gata finisată, apoi apelează la un designer care începe să-i modifice jumătate din planimetrie şi să-i propună înlocuirea finisajelor”, spune arhitectul Victor Grosu. În realitate, dezvoltatorul trebuie să apeleze la specialişti încă din faza incipientă şi să nu economisească alegând un arhitect care percepe cel mai mic tarif din piaţă.

 

Maşina de spălat rufe - în baie, în bucătărie sau pe hol? De ce?

„Ideal ar fi să avem un spaţiu independent destinat maşinii de spălat şi, eventual, uscătorului de rufe. Ar putea fi dotat cu un raft sau două, pentru depozitarea detergentului şi a soluţiilor pe care le folosim la spălat. Dacă spaţiul nu permite acest lucru, atunci vom găsi o soluţie care să permită accesul facil la maşina de spălat şi pentru utilizarea ei eficientă şi care să integreze acest obiect într-un corp de mobilier care să-l ascundă. Am putea amplasa maşina de spălat într-un dulap cu uşi pline, care va fi integrat şi corelat cu întreaga schemă de mobilare”, explică designerul Anda Roman.

 

Maşina de spălat rufe – cu sau fără uscător integrat? De ce?

„Umezeala degajată în locuinţă poate duce la afecţiuni respiratorii sau le poate agrava pe cele deja existente. În acelaşi timp, uscarea rufelor pe balcon sau în aer liber este tot mai puţin fezabilă din cauza prafului şi a poluării din marile oraşe. Situaţia este şi mai dificilă în sezonul rece când trebuie să aştepţi chiar şi câteva zile până când te poţi bucura de hainele preferate. Lipsa unui spaţiu suficient de mare pentru a putea usca mai multe încărcături este un alt impediment”, spune Alexandra Pascu, head of brand marketing la Arctic, cel mai mare producător local de electrocasnice.

Tocmai de aceea, maşina de spălat rufe cu uscător încorporat este o variantă practică şi preferată în ultimii ani de clienţi, pentru că, în loc de două electrocasnice separate care să îndeplinească aceleaşi funcţii de spălare şi uscare, clientul cumpără un singur aparat.


Locuinţă în oraş sau în proximitate? De ce?

„Locuinţele aflate în centru sunt, de cele mai multe ori, mai scumpe şi mai căutate decât cele de la periferia unui oraş. Totuşi, în ultimii ani, odată cu pandemia şi cu apariţia trendului work from home, cererea pentru locuinţe în proximitatea oraşelor a luat amploare”, spune Daniel Tudor, CEO al agenţiei imobiliare The Concept.


Mobilier colorat sau în tonuri neutre? De ce?

„Mobilierul curbat, cu forme organice, va fi vedeta. Tonurile naturale precum maroul ciocolată, maroul camel, ocrul sau maroul ruginiu se vor afla în topuri. De la clasicele negru şi alb, la diversele nuanţe de gri, maro şi bej, această paletă neutră va domina camera modernă. Livingul s-ar putea să se simtă rece, plictisitor şi inconfortabil. Pentru a da viaţă interiorului, veţi putea folosi canapele sau fotolii cu tapiţerie deschisă, în culori calde, sau nişte accesorii luminoase”, explică Patrik Iorga, content responsible pentru platforma online The Home.

Elementele de design minimaliste şi piesele de mobilier simple schimbă viziunea sub influenţa culorilor. Aşa că este mai uşor să faci o schimbare majoră a designului camerei, dacă anterior ai ales o canapea într-o culoare deschisă.

„Simplitatea este stylish şi elegantă.”

 

Mobilier pe comandă sau din magazin? De ce?

„Clienţii apelează la serviciile noastre de cele mai multe ori din dorinţa de a eficientiza procesul de amenajare a locuinţei şi de a obţine un rezultat care să le îndeplinească nevoile estetice şi funcţionale pe o perioadă de timp cât mai îndelungată. Majoritatea proiectelor pe care le realizăm se axează pe mobilier custom, însă există şi o categorie de proiecte unde clienţii preferă să comande piese direct din magazine. Nu este totuşi exclus ca cele două să se îmbine”, spune arhitecta Laura Finkelştain-Bodnar, cofondatoare a biroului de design NOAR Studio din Iaşi. Există mai multe criterii care determină alegerile clienţilor, explică ea, însă, când vine vorba de mobilierul custom, accentul se pune pe aspecte precum eficientizarea spaţiilor de depozitare din locuinţă, flexibilitatea designului, diversitatea materialelor ce pot fi folosite, durata de viaţă mai mare, atât calitativ, cât şi estetic.

 

Pat pe mijloc sau la perete? De ce?

„În general, un pat dublu este ales pentru o cameră matrimonială. Poziţia optimă a acestuia este, bineînţeles, pe mijloc, cu asigurarea unui flux în jurul patului de cel puţin 60 de centimetri. Acest flux este absolut necesar şi primează în amenajare, restul pieselor de mobilier fiind juxtapuse în jurul patului astfel poziţionat”, explică arhitectul Beatrice Tîrzianu, responsabil de biroul de proiectare al furnizorului de amenajări interioare Delta Studio.

Un pat la perete reprezintă, de cele mai multe ori, soluţia pentru camerele de copii sau adolescenţi, în amenajarea cărora se optează în general pentru un pat de o singură persoană.

 

Plită electrică sau pe gaz? De ce?

„Printre avantajele pe care le oferă plitele electrice se numără o libertate mai mare în amenajarea bucătăriei, pentru că nu mai necesită racordarea la instalaţia de gaze; salvează timp, atât prin gătirea mai rapidă, cât şi prin curăţarea mai uşoară; oferă siguranţă în utilizare, prin funcţii precum cele de blocare a comenzilor ori oprirea de siguranţă; protejează vasele de gătit, dar şi mâncarea, împotriva arderii, atât prin setarea exactă a temperaturii, cât şi prin funcţii speciale”, spune Ovidiu Nicuşan, director de marketing la Flanco, al doilea cel mai mare jucător de pe piaţa locală de electro-IT.

 

Şifonier sau dressing? De ce?

„Dulapul este o piesă de mobilier, iar dressingul este un spaţiu care găzduieşte piesele de mobilier specifice depozitării hainelor. Dacă dulapurile sunt prevăzute cu uşi şi de regulă aceste uşi sunt integrate în decorul interior, la dressinguri, care sunt spaţii separate, mobilierul pentru depozitarea hainelor poate fi fără uşi, practic totul la vedere, separarea spaţiului făcându-se, de regulă printr-o uşă, sau oricum printr-o delimitare clară de tip pereţi ori compartimentări interioare”, explică Adela Pârvu, designer de interior.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.