Întâlnirea secretă a miliardarilor lumii: "Localnicii trebuie să-şi arate paşapoartele pentru a ajunge acasă"
Conferinţa anuală Bilderberg a ales în acest an un hotel de cinci stele din comitatul britanic Hertfordshire. O adunătură de politicieni, şefi de servicii secrete, miliardari, directori de bănci şi companii, precum şi membri ai caselor regale europene au participat la evenimentul extrem de exclusivist.
"Este un spectacol remarcabil - una dintre minunile naturii - şi cel mai interesant lucru care s-a întâmplat în localitatea Watford de la introducerea semafoarelor în sensul giratoriu de pe drumul A412. Zona din jurul hotelului este complet blocată: localnicii trebuie să-şi arate paşapoartele pentru a ajunge acasă“, scrie ironic cotidianul britanic The Guardian.
Evenimentul este captivant şi pentru delegaţi. Conferinţa este apogeul din anul fiecărui plutocrat începând încă din 1954. Singurul an în care Bilderberg nu s-a organizat a fost 1976, după ce preşedintele fondator al grupului, Prinţul Bernhard al Olandei, a fost prins luând mită de la producătorul american de armament Lockheed Martin. Poate părea ciudat, în contextul scandalurilor legate de activităţile de lobby din Marea Britanie ca o serie de politicieni importanţi să stea ascunşi mai multe zile, înconjuraţi de lux, împreună cu preşedinţi şi directori de fonduri de hedging, corporaţii din IT şi multinaţionale, fără su-pravegherea riguroasă a presei.
„Este în contradicţie cu angajamentul din 2010 al ministrului de finanţe George Osborne privind «cea mai radicală agendă de transparenţă văzută vreodată de Marea Britanie»“, afirmă parlamentarul britanic Michael Meacher.
Conferinţa este, în opinia acestuia, „o cabală antidemocratică privată a liderilor capitalismului occidental, care se întâlnesc în secret pentru a-şi menţine puterea şi influenţa departe de atenţia publică“.
Dar, ca să fim cinstiţi, este „vigilenţa publică“ necesară atunci când politicienii sunt ascunşi bine cu atât de mulţi membri ai conducerii băncii americane JP Morgan? Întotdeauna directorul general al grupului petrolier BP este prezent ca să se asigure că reprezentanţii poporului nu sunt supuşi la prea mult lobby. Iar dacă acesta nu este prezent, atunci se află la faţa locului măcar un preşedinte al Novartis, Zürich Insurance, Fiat sau Goldman Sachs, notează The Guardian.
Anul 2013 a adus însă un pic mai multă „atenţie“ pentru Bilderberg. La presiunea jurnaliştilor şi activiştilor au fost făcute concesii: pentru prima dată în 59 de ani a existat un birou de presă - neoficial, format din „voluntari“. În 2009, când conferinţa a fost organizată în Grecia, au fost doar câteva zeci de privitori, hărţuiţi şi arestaţi de poliţie. Anul acesta a adus o zonă special amenajată pentru presă, persoane de legătură din partea poliţiei, toalete portabile, o camionetă cu gustări, un colţ pentru vorbitori - toate ingrediente ale unui altfel de Bilderberg.
Bilderberg - o operă caritabilă. Nota de plată a conferinţei şi măsurilor extreme de securitate sunt suportate în Marea Britanie de organizaţia de caritate, înregistrată oficial Asociaţia Bilderberg. Răspunsul la întrebarea privind finanţarea a venit într-un fişier PDF transmis de grupul de hackeri Anonymous. Asociaţia a acoperit „costurile considerabile“, inclusiv pentru cazare, iar în cazul unor delegaţi şi pentru transport, când conferinţa se desfăşoară în Marea Britanie. Este de presupus că organizaţia caritabilă plăteşte şi contractul uriaş cu firma de securitate G4S, scrie publicaţia britanică. Din fericire, asociaţia caritabilă primeşte donaţii consistente din partea unor binevoitori precum Goldman Sachs şi BP. Scopul caritabil al organizaţiei britanice este „educarea publicului“. Astfel, conducerea acesteia organizează conferinţe şi întâlniri în Marea Britanie şi în alte ţări, iar ulterior difuzează rezultatele acestora prin publicarea de rapoarte sau alte mijloace. „Într-un mod inteligent, organizaţia caritabilă difuzează aceste rezultate ţinându-le departe de opinia publică şi presă“, afirmă The Guardian.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro