Legenda olandezului investitor
Banca olandeza ABN Amro simte in aceasta perioada pe propria piele ce inseamna coabitarea in actionariat cu unul sau mai multe fonduri de investitii. Pe 21 februarie 2007, fondul The Childrens Investment Fund Management a trimis o scrisoare managementului ABN cerandu-i sa fuzioneze poate cu rivalii de la ING, sa se desparta sau sa vanda o parte din activele bancii care are o capitalizare bursiera de 51 de miliarde de euro, ca sa se rentabilizeze.
Desi detine doar 1% in actionariatul bancii, demersul TCI se anunta cel putin la fel de periculos pentru manageri ca si cel din cazul Deutsche Börse, unde a determinat demisia conducerii; deja un alt fond de hedging din Marea Britanie, Toscafund, dar si banca olandeza SNS au criticat strategia propusa de managementul ABN Amro. Surse din piata estimeaza ca banca ia in considerare vanzarea unor participatii pe pietele din Arabia Saudita,
Cazul ABN nu este singular; Anul trecut, alte doua fonduri de investitii, Centaurus Capital si Paulson & Co., au reusit sa-si impuna deciziile in doua companii cu traditie din Olanda in care detineau participatii. Mai intai a fost cazul grupului industrial Stork, in care cele doua detineau 31,4% si unde au cerut renuntarea la doua dintre cele patru divizii si concentrarea pe divizia aerospatiala si pe cea de aparare. Stork a cedat initial, anuntand ca va scoate in acest an la vanzare una dintre diviziile sale, insa razboiul nu a luat sfarsit.
Un scenariu asemAnAtor s-a petrecut tot cu cele doua fonduri de investitii de mai sus si in cazul lantului de magazine Ahold, pe care l-au determinat in noiembrie anul trecut sa scoata la vanzare divizia de food, evaluata la 6 miliarde de dolari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro