NYTIMES: RDG, distrusa si la 20 de ani de la caderea Zidului

Postat la 13 iulie 2009 271 afişări

Somaj galopant, o productivitate care creste mai mult pe hartie, multe blocuri goale si amintiri de pe vremea comunismului care reusea sa mascheze cumva toate acestea. Cu asta intampina orasele obisnuite din fosta Germanie de Est (RDG) aniversarea a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului.

In acest al 20-lea an de la caderea Zidului Berlinului, guvernul cancelarului Angela Merkel se pregateste pentru o serie de celebrari si comemorari pana la aniversarea din noiembrie. Scenariul oficial al revigorarii landurilor din est a fost reluat si de presedintele american Barack Obama in recenta lui vizita in Dresda, reconstruita in toata splendoarea sa. Dar in afara catorva orase mari, ca Dresda, Leipzig sau Berlin, in fostele orase miniere din est, cum e si cazul Hoyerswerda, povestea declinului si a parasirii nu s-a schimbat.

Nu departe de cele cateva centre urbane inca in verva, traficul e adesea sporadic pe autostrazile proaspat finisate, iar noaptea, in anumite zone din Mecklenburg- Pomerania de Vest din nordul tarii abia daca se mai zareste cate o lumina de o parte si alta a celebrelor Autobahn. Intr-un cantec popular in urma cu cativa ani, artistul Rainald Grebe descria senzatia de singuratate cantand "Ma simt atat de gol azi, ma simt Brandenburg", referindu-se la fostul land est-german care inconjoara Berlinul. Ziarele vorbesc, pe de o parte, despre intoarcerea haitelor de lupi in Saxonia de-a lungul granitei poloneze si, pe de alta parte, despre continua migratie a celor tineri si a celor educati spre oportunitatile mai numeroase din Vest. Cand oficialii guvernului german si-au prezentat la jumatatea lunii iunie raportul anual cu privire la stadiul unificarii si la incercarile de a recupera decalajul Estului fata de Vest, tabloul pe care ei l-au pictat a fost eminamente pozitiv, dar nu chiar complet.

Guvernul a raportat corect ca a cheltuit, numai intre 2006 si 2008, peste 60 de miliarde de dolari ca sa sprijine afacerile si sa edifice infrastructura. Iar activitatea economica per persoana a crescut la 71% din cea a sectorului vestic, de la 67% in timpul acestui deceniu. "Gratie dezvoltarii economice pozitive, Estul este in cea mai buna pozitie de convergenta cu Vestul", a spus Wolfgang Tiefensee, ministrul responsabil cu dezvoltarea fostelor state est-germane. "Decalajul se restrange." El se restrange in parte pentru ca pionierii exporturilor, care au fost cel mai aprig loviti de criza din economie, sunt in Vest, iar recuperarea decalajului se face astfel de sus in jos. Somajul in fosta Germanie de Est ramane dublu fata de cel din Vest. In unele regiuni, numarul femeilor intre 20 si 30 de ani a scazut cu peste 30%. In total, aproape 1,7 milioane de oameni au parasit fosta RDG de la caderea Zidului Berlinului - circa 12% din populatie, un proces in desfasurare inca dinainte de criza economica. Iar declinul demografic ameninta sa se accentueze, ca rezultat al bombei demografice cu ceas cunoscute sub numele de "sincopa", care a urmat dupa prabusirea comunismului.

Aflati aici de ce s-a prabusit rata nasterilor din Germania de Est dupa caderea zidului Berlinului

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RDG,
fuga,
somaj,
reportaj,
new york times
/special/nytimes-rdg-distrusa-si-la-20-de-ani-de-la-caderea-zidului-4630138
4630138
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.