OROLOGERIE: Ceasuri de la bijutieri
Marilyn Monroe a fost, poate, cea mai frumoasa femeie a secolului trecut si idolatrizata pentru "latura estetica" a fiintei sale, dar, ca mai toate femeile celebre in pozitia ei, si-a dorit mai mult decåt orice sa fie admirata pentru partea intelectuala, astfel incåt s-a apucat de cea mai serioasa scoala de actorie si de roluri dramatice.
Unele cu mai mult succes, altele cu rezultate mai modeste. Aceste branduri trebuie insa sa lupte din toate puterile pentru a cåstiga credibilitate, fiind categorisite usor dispre t uitor de greii industriei drept marci "fashion" sau "artistice". Van Cleef & Arpels este o marca sinonima cu bijuterii high-end, pentru capete incoronate, aristocratie, sultani, vedete si, in general, oricine cu destul de mult bun-gust si destui bani pentru a achizitiona piese de exceptie. Nu demult, Van Cleef & Arpels s-a lansat si in lumea orologeriei, iar gurile rele (sau doar sceptice) au fost reduse repede la tacere, pentru ca marca aplica aceeasi strategie pentru ceasuri ca si pentru bijuterii – adica mania perfectionismului. Departe de a fi doar niste cesulete burdusite cu diamante si alte pietre pretioase, piesele Van Cleef & Arpels s-au avåntat direct in complicatii in acelasi timp dificile si poetice.
De altfel, un semn ca perceptiile se schimba a fost foarte vizibil luna trecuta, in cadrul galei Grand Prix d"Horlogerie (cel mai important eveniment de gen din industria orologera elvetiana). Premiul pentru cea mai buna complicatie a fost decernat, spre surpriza sinonim cu manufacturarea de mecanisme complicate high-end. "Van Cleef & Arpels este creator de haute joaillerie, dar nu avem propriile mine si nici nu ne prelucram singuri pietrele pretioase. Acelasi principiu se aplica si in orologerie – noi venim cu know-how in ceea ce priveste designul si produsul finit, iar pe Jaeger- LeCoultre ne bazam pentru a ne furniza cele mai tehnice si mai precise mecanisme". De Quercize spune ca VCA foloseste multe dintre tehnicile din bijuterie pentru piesele orologere – de pilda fildesul si emailul aplicate pe cadranele ceasurilor.
Un bun exemplu care ilustreaza aceste tehnici este seria Tourbillon Cadran Unique, in patru variante (Cashmere, Paon, Colibri si Paysage de nacre). Cele patru piese au un mecanism cu tourbillon, dar ce atrage atentia este cadranul si aplicarea tridimensionala a emailului, intr-o orgie de culori, dupa cum sugereaza si numele de altfel – casmir, paun, colibri si peisaj de sidef. Toate sunt spectaculoase: cusca tourbillon-ului este situata in dreptul orei 12, pentru a fi totusi vizibila in cadrul paletei de culori, iar carcasa este extrem de sobra, pentru a nu distrage atentia de la cadran.
Cashmere pune accent pe un albastru adånc, galben, verde, rosu, portocaliu, in contururi de flori luxurioase si frunze carnoase. Paon este, poate, cel mai spectaculos, fiecare pana si fulg al paunului fiind reprezentate minutios, ca intr-o pictura a vechilor maestri. Nici varianta colibri nu e mai prejos - pasarea miniaturala (din safire) parca se opreste pentru o fractiune de secunda din zbor si se sprijina pe indicatorul orar, iar florile de un rosu sångeriu (din rubine) sunt atåt de veridice incåt parca ies din cadran. Paysage de Nacre ar fi fost probabil ceasul preferat al lui Alecsandri, deoarece infatiseaza un peisaj perfect de iarna -inghetat dar totusi vesel, innorat dar in acelasi timp stralucitor.
Pentru aceasta opera de arta din sidef, artistul parizian de origine rusa Vladimir Makowsky s-a inspirat dintr-o schita japoneza datånd din 1925.
Dar poate cel mai spectaculos model dintre noutatile prezentate de Van Cleef & Arpels in domeniul orologeriei anul acesta (in afara de Lady Arpels Féerie, bineinteles) este Midnight in Paris (48.000 de euro): cadranul reprezinta harta celesta asa cum e ea vazuta din Paris.
Mecanismul este unic, corelånd conceptul timpului cu acela al Cosmosului. Midnight in Paris recreeaza harta constelatiilor cu ajutorul unui disc rotitor din aventurina. Mecanismul propulseaza discul care se roteste aproape imperceptibil in cursul unui ciclu de 365 de zile. In fiecare zi, o noua constelatie se dezvaluie gradat privirii purtatorului. Mecanismul e vizibil prin capacul de cristal safir transparent, ca si calendarul care poate fi reglat cu ajutorul unei rotite de pe posteriorul carcasei. De altfel, calendarul este acoperit cu un strat de meteorit – singurul material care contine informatie ce poate explica creatia elementelor din sistemul solar. Astfel, posesorii de Midnight in Paris poarta o bucatica de univers la måna.
"Universul orologeriei trebuie sa fie extrem de precis. Universul haute joaillerie trebuie sa ofere stralucire, poezie si vise. Cu Midnight in Paris, am dorit sa combinam mecanismele complicate cu un univers masculin poetic. Vom crea piese similare si pentru alte orase", spune Stanislas de Quercize. Alte modele emblematice ale anului 2007 sunt Lady Arpels Papillon (o reinterpretare a faimosului pandantiv al casei), Alhambra Vintage Spirit (Alhambra este numele colectiei vedeta a sezonului la bijuterii), Classique Arpels, Dentelle (inspirat din haute couture) si Fleurette (un ceas haute-joaillerie extrem de elegant si pavat cu multe diamante). Van Cleef & Arpels este, impreuna cu Hermès si Cartier, una dintre marcile sinonime cu luxul veritabil.
Dar, spune De Quercize, acest lucru nu are neaparat legatura cu preturile. "Nu exista o relatie intre imaginea high-end a casei noastre si preturi. Suntem o casa exclusivista de haute-joaillerie, dar oferim si bijuterii incepånd de la 600 de euro, in linia Sweet Alhambra, iar pretul ceasului de otel PA 49 e de 1.500 de euro. Totul se reduce la tehnica, materiale si munca artizanilor", spune Stanislas de Quercize. Oficialul Van Cleef & Arpels spune ca piata pentru ceasurile complicate de lux este intr-o perioada de crestere exceptionala, astfel incåt casa se va concentra pe acest segment exclusivist.
Cititi mai multe articole din PRETUL LUXULUI
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro