Povestea celui mai scump eveniment fotbalistic din istorie - Campionatul Mondial din Brazilia

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 16 iunie 2014 263 afişări

Campionatul mondial de fotbal a început. Controversele din ultimul an au creat asemănări între evenimentul din Brazilia şi olimpiada de la Soci, în ambele cazuri existând atât costuri uriaşe, cât şi temeri legate de situaţia infrastructurii. Pe de altæ parte, nici brazilienii nu par prea încântaţi de eveniment; dovadă sunt desele manifestaţii împotriva organizării campionatului. Una peste alta, a început cel mai scump eveniment fotbalistic din istorie.

Povestea celui mai scump eveniment fotbalistic din istorie - Campionatul Mondial din Brazilia

Brazilia a avut şapte ani la dispoziţie pentru a pregăti infrastructura necesară campionatului mondial, însă puţin înainte de începerea competiţiei lucrurile nu arătau deloc bine. Nu se ştia, la acel moment, dacă oraşele participante vor putea găzdui „fanfest-urile“ cerute de FIFA, adică sărbătorirea în stradă şi posibilitatea de a viziona meciurile pe ecrane uriaşe amplasate în pieţe.

Faptul că nu toate construcţiile sunt gata este un lucru deja cunoscut şi acceptat, oricât de mult s-au grăbit organizatorii. Deşi admit că există probleme la nivelul mijloacelor de comunicare din interiorul stadioanelor, oficialii guvernamentali par lipsiţi de griji şi au promis o organizare impecabilă.  „Se fac toate aranjamentele pentru a garanta un turneu final de succes“, insistă ministerul sportului din Brazilia, instituţie care a coordonat eforturile de organizare a competiţiei. „Toate cele 12 oraşe implicate vor fi gata să primească suporterii şi echipele reprezentative.“

Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, este de altă părere: „N-aş spune că lucrările nu sunt terminate, aş spune doar că oraşele nu sunt încă pregătite de turneu. Este important să testăm toate facilităţile şi să ne asigurăm că totul funcţionează perfect. Este o mare presiune pe cei de acolo.“

Sute de mii de turişti au ajuns în Brazilia pentru turneul ce ţine o lună de zile, iar acest lucru înseamnă că o lungă serie de servicii publice, de la transportul în comun şi până la securitatea stradală, trebuie să funcţioneze perfect. Principalul motiv de îngrijorare al celor de la FIFA este cel legat de stadioanele ce găzduiesc cele 64 de meciuri. Deşi forul mondial ceruse ca toate lucrările să se încheie în 2013, autorităţile din Brazilia nu au reuşit să finalizeze nici măcar jumătate. Pe cele mai multe nu au mai avut loc nici măcar meciurile test dinaintea campionatului mondial.

Campionatul mondial de fotbal din 2014 este cel mai scump organizat vreodată, valoarea vehiculată ridicându-se la peste 15 miliarde de dolari, fiind astfel cel mai scump turneu final organizat  vreodată. Campionatul de acum patru ani, din Africa de Sud, a costat de cinci ori mai puţin.

Sumele record includ un premiu de 35 milioane de dolari pentru echipa câştigătoare, încasări de peste 4 miliarde de dolari pentru FIFA şi o notă de plată de aproape 14 miliarde de dolari pentru Brazilia.

Din cele trei milioane de bilete scoase la vânzare, mai puţin de o sută de mii sunt încă disponibile la momentul scrierii acestui articol. „Succesul financiar este evident“, a declarat Jerome Valcke, secretarul general al FIFA. „Numărul de bilete o arată - niciodată nu am vândut atât de multe.“ Televiziunile europene au plătit 1,7 miliarde pentru drepturile de televizare a meciurilor, iar partenerii principali, Adidas, Coca-Cola, Emirates, Hyundai, Sony şi Visa, au plătit peste 700 de milioane de dolari în ultimii patru ani. Partenerii de ordin secund, precum Budweiser sau McDonald’s, au mai adus 500 de milioane de dolari în conturile FIFA. Instituţia care conduce fotbalul a fost însă prevăzătoare: una din condiţiile pentru ca Brazilia să poată organiza turneul final a fost ca sumele încasate de FIFA în Brazilia să nu fie impozitate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/povestea-celui-mai-scump-eveniment-fotbalistic-din-istorie-campionatul-mondial-din-brazilia-12769709
12769709
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.