Povestea omului care a creat cel mai iubit film din toate timpurile

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 20 octombrie 2017 1126 afişări

Cunoscut mai ales pentru crearea francizelor Star Wars şi Indiana Jones, George Lucas este un regizor şi antreprenor american.

Povestea omului care a creat cel mai iubit film din toate timpurile

George Walton Lucas Jr. s-a năcut în 1943 în Modesto, California. După ce a absolvit Universitatea Southern California, el a fondat alături de Francis Ford Coppola compania American Zoetrope.

Cariera sa a debutat cu filmul THX 1138, în 1971, producţie care a fost primită bine de critici, dar un eşec în ceea ce priveşte încasările. Doi ani mai târziu, American Graffiti l-a adus în atenţia publicului şi i-a permis să pună bazele companiei Lucasfilm.
Următorul film produs de Lucas avea să schimbe întreaga industrie cinematografică; povestea spune că George Lucas nu reuşea să termine scenariul lui Star Wars; avea povestea în minte, dar nu reuşea să o transpună într-un format pe care să îl poată prezenta caselor de producţie. Apoi şi-a adus aminte de un text pe care îl citise în facultate, ”Eroul cu o mie de feţe“, o explorare a miturilor universale.

Lucas a recitit studiul semnat de Joseph Campbell şi a înţeles ce avea de făcut: să concentreze întreaga poveste în jurul unui singur personaj, Luke Skywalker, şi drumul pe care acesta îl avea de urmat.

Lucas nu a avut însă mare încredere în filmul său, fapt ilustrat cel mai bine de un celebru pariu pe care regizorul l-a pus cu bunul său prieten Steven Spielberg.

|n timpul filmărilor pentru Star Wars, Lucas a făcut o vizită la studioul unde Spielberg pregătea un alt clasic al anilor ’70, |ntâlniri de gradul III. ”George era extrem de supărat, credea că Star Wars nu se va ridica la înălţimea aşteptărilor lui“, a povestit Spielberg într-un interviu acordat celor de la Turner Classic Movies. ”Credea că a făcut un film pentru copii. Aşa că a venit la mine şi mi-a spus că |ntâlniri de gradul III o să aibă mult mai mult succes decât Star Wars, că o să fie cel mai de succes film din toate timpurile. Mi-a propus şi un pariu: 2,5% din încasările Star Wars pentru 2,5% din încasările mele. I-am spus că sunt de acord.“ După calculele celor de la Time, 2,5% din încasările Star Wars i-au adus lui Spielberg în jur de 40 de milioane de dolari.

După primul film din serie, George Lucas a devenit proprietarul francizei, el închiriind practic drepturile celor de la 20th Century Fox. Cu banii obţinuţi, Lucas a pus bazele Industrial Light & Magic, compania de efecte vizuale care a semnat sute de filme în anii ce au urmat. Regizorul a mers chiar mai departe, creând o companie de cercetare pentru a găsi noi metode de a edita efecte de sunet sau vizuale; acea companie, numită Pixar, a inventat multe dintre sistemele folosite astăzi de marile case de producţie.

The Walt Disney Company a cumpărat franciza Star Wars pentru 4 miliarde de dolari, în 2012, iar toţi banii au ajuns în conturile lui Lucas, el fiind unic proprietar al companiei fondate în 1973.

Cu o parte din banii încasaţi în urma tranzacţiei, George Lucas a decis să construiască un muzeu unde să-şi expună colecţia de artă precum şi diverse obiecte pe care le-a folosit la filmările pentru seria Star Wars. Muzeul va fi construit la Los Angeles, într-un parc cu o suprafaţă de 3 hectare, va avea forma unei nave spaţiale şi va costa 1 miliard de dolari; proiectul a fost încredinţat arhitectului deconstructivist chinez Yansong Ma.

|n iulie 2013, Lucas s-a aflat printre cele 24 de personalităţi din universul artelor şi al industriei de divertisment care au fost decorate cu Medalia Naţională pentru Arte şi Litere de preşedintele Barack Obama.

George Lucas este căsătorit pentru a doua oară şi are patru copii. |n prezent, averea sa este estimată la 5,1 miliarde dolari.
 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.