Retrospectiva 2010 - Bursa a trecut in defensiva

Autor: Pricop Postat la 28 decembrie 2010 40 afişări

Bursa a aratat in 2010 ca iesirea din criza cere timp, rabdare si inspiratie in construirea portofoliului, pentru ca într-o economie aflata într-o prelungita stare de convalescenta, pariurile câstigatoare sunt greu de facut.

Raliul bursei din 2009, cu actiuni care au inregistrat randamente de pana la trei cifre, a contaminat inceputul acestui an, investitorii punandu-si sperantele ca 2010 va fi un an bun pentru plasamente de actiuni. Datoriile Greciei, temerile privind sfarsitul monedei europene, alaturi de deteriorarea situatiei economice din Romania au dat insa dureri de cap celor cu actiuni in portofoliu. Mai mult, spre deosebire de anii trecuti, investitorii au devenit mai preocupati de economia locala decat de cea a tarilor din Vest, iar o evolutie pozitiva a indicilor americani nu a mai alimentat neaparat o crestere a indicilor de la Bucuresti.

Cea mai buna strategie de investitii in 2010 a fost, asadar, defensiva, mai exact actiunile din sectorul energetic. Evolutia indicelui companiilor energetice, BET-NG, cu o apreciere de 24,7% in 2010 (calculat pentru 31 decembrie 2009 - 10 decembrie 2010) vine sa confirme acest lucru. Indicele BET-NG reflecta evolutia celor mai lichide companii din sectorul energetic si cel al utilitatilor, in numar de zece, printre care se numara Petrom, Transgaz, Transelectrica si Dafora. La extrema opusa se situeaza actiunile celor cinci SIF-uri, performerele anului trecut, cu un avans al indicelui BET-FI de 90%. Indicele BET-FI a pierdut in acest an peste 10%.

In ansamblu, piata de actiuni a bursei a avut o evolutie sub cea de anul trecut. Indicele BET-C, care reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti cu exceptia SIF-urilor, a crescut cu 10% in perioada 31 decembrie 2009 - 10 decembrie 2010. In 2009, indicele BET-C a urcat cu peste 37%. Nici companiile listate pe piata RASDAQ nu au adus investitorilor motive de satisfactie. Dimpotriva. Indicele RASDAQ-C, care reflecta evolutia tuturor actiunilor listate, a scazut cu peste 22%.

Lichiditatea a ramas si in 2010 un punct sensibil pentru Bursa de la Bucuresti, iar listarile din acest an au reusit prea putin sa dezmorteasca interesul investitorilor. Listarea Bursei de Valori Bucuresti, principalul operator bursier, pe propria piata a avut loc in vara, prin procedura tehnica, fara ca Bursa sa deruleze o oferta publica initiala de actiuni. La cateva luni de la listare, apar si primele fonduri straine de investitii in actionariatul BVB, precum Erste si Templeton.

Cei mai activi in lansarea de oferte publice initiale au fost brokerii de la Intercapital Invest, care au reusit sa stranga 12,2 milioane de lei cu doua fonduri inchise de investitii: iFond Financial, care investeste peste jumatate din active in actiunile Fondului Proprietatea, si iFond Gold, care investeste in actiunile companiilor aurifere Gabriel Resources si European Goldfields. Mai putin succes a avut oferta publica de actiuni derulata de societatea Hidraulica Plopeni, care a inregistrat un grad de subscriere de 0,04% din totalul de 97 milioane de actiuni oferite.

Finalul de an apartine insa Fondului Proprietatea, care, desi nu este inca listat la Bursa din Bucuresti, atrage tot mai multa atentie si bani de la investitori. Asteptarile investitorilor si ale intregii piete romanesti de capital sunt ca incepand din 25 ianuarie 2011, data estimata a listarii Fondului, sa fie rescrisa istoria bursei de la Bucuresti.

Urmărește Business Magazin

/special/retrospectiva-2010-bursa-a-trecut-in-defensiva-7828240
7828240
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.