Retrospectiva 2010 - Cele mai mari investitii ale anului

Autor: Ioana Mihai Postat la 27 decembrie 2010 44 afişări

Energia, industria auto si imobiliarele iau spuma investiilor finalizate in acest an. Desi cea mai mare parte a bugetelor cheltuite in 2010 au fost batute in cuie cu multa vreme inainte de primele semnale de recesiune, sunt si investitori semnale de recesiune, sunt si investitori care profita de oportunitatile momentului.

Daca in anii de crestere accelerata a economiei, comerciantii se intreceau in a deschide noi si noi magazine, 2010 este un an in care cele mai multe retele au apasat pedala de frana. Sunt insa companii care profita chiar acum de moment. Dedeman, reteaua de bricolaj dezvoltata de omul de afaceri Dragos Paval, ajunge anul acesta cel mai mare comerciant roman. Compania a mizat tocmai in vreme de criza pe extindere, deschizand anul acesta cinci noi spatii (cu un buget de peste 50 mil. euro), dupa ce anul trecut a inaugurat alte patru magazine. Cora, care are o istorie de peste opt ani pe piata locala, este un alt exemplu de companie care a declansat in 2010 ofensiva extinderii: la finalul anului trecut avea doar trei magazine, iar anul acesta a mai deschis trei.

Aproape toate retelele au deschis spatii in acest an si chiar daca fata de alti ani investitiile sunt mai reduse, franarea este conexata in cele mai multe cazuri si de faptul ca nu mai aveau o nevoie acuta de noi magazine. Tot in comert a identificat si miliardarul Dinu Patriciu o nisa de exploatat: magazinele de proximitate, segment in care a pompat in jur de 100 mil. euro pentru deschiderea a peste 100 de Mic.ro. Patriciu a plusat la capitolul investitii in 2010 si a intrat in forta si pe piata de pariuri sportive, deschizand pana in prezent agentii Bet Arena in 37 de judete din tara.

Imobiliarele detin trei pozitii in clasamentul celor mai mari investitii finalizate in acest an. Trei malluri - Sun Plaza, Gold Plaza Baia Mare si Atrium Center - si-au deschis portile in acest an. In ciuda faptului ca imobiliarele au fost grav afectate de criza, sunt cel putin zece proiecte incepute in 2010 ale caror investitii cumulate depasesc 1 miliard de euro. Cu titlul de exemplu: Cora cu complex comercial la Constanta (100 mil. euro), proiectul Maritimo Constanta (140 mil. euro), Palas Iasi (260 mil. euro), Victoria City Center (150 mil. euro).

Partea leului revine domeniul energetic. CEZ construieste in Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere instalata de 600 MW, aproximativ dublul capacitatii instalate a celui mai mare parc operational din prezent (parcul eolian Whitelee, Scotia). Proiectul are o valoare de 1,1 mld. euro, iar prima faza a acestuia este plasata la Fantanele - 139 turbine. Cel mai mare investitor din acest an este Petrom, care a avut un buget de investitii de 1,5 miliarde de euro - 50% pentru explorare si productie, 25% pentru centrala pe gaz de la Brazi, 18% pentru rafinaria Petrobrazi, iar 7% pentru Petrom City si alte investitii corporate. Intre cei mai mari investitori se numara Ford Motor Company, cu un buget de 200 milioane de euro in cadrul uzinei de la Craiova, adica aproape o treime din totalul tintei de 675 milioane de euro la care s-a angajat.

Banii pompati de Ford in fabrica de la Craiova sunt importanti mai cu seama din prisma investitiilor in lant pe care le genereaza, numarul de furnizori ai companiei ajungand deja la 20. Chiar daca 2010 a fost un an in care companiile mai degraba au asteptat semnale pozitive pentru a croi bugete de investitii, sunt o serie intreaga de companii, din cele mai variate domenii, care n-au batut pasul pe loc. Spre exemplu, operatorul suedez de servicii medicale private Medicover a deschis un laborator regional in urma unei investitii de 10 mil. euro; AdePlast a pompat 0,6 mil. euro in fabrica din Ploiesti si un milion de euro pentru circa 120 de masini de colorat pentru distribuitorii locali ai companiei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/retrospectiva-2010-cele-mai-mari-investitii-ale-anului-7828221
7828221
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.